Olympijské vysílání je k dispozici volně přes satelit ve vysokém rozlišení

Příznivci nekódovaného satelitního vysílání dostali v období zimní Olympiády 2018 nečekaný dárek. K dispozici mají až čtyři programy, které přenášejí olympijské přenosy bezplatně a navíc v HD rozlišení. Ke sledování není nutná žádná dekódovací karta.

Ukázka volného vysílání Eurosport1 HD na pozici 19,2 st. východně. Screenshot

Ukázka volného vysílání Eurosport1 HD na pozici 19,2 st. východně. Screenshot

Jazyková bariéra u sportovních přenosů mizí

Pochopitelně, přenosy bez kódování nejsou dostupné s českým komentářem, sledovat je můžete pouze v němčině. To ale v případě sportovních přenosů nemusí být překážkou, jelikož dění můžete vnímat i pokud nerozumíte komentátorům. Díky satelitu si tak přijdete na další stovky hodin olympijských přenosů úplně zdarma. K tomu můžete sledovat i program ČT sport, jenž je rovněž zdarma, na satelitu ale musí kódovat.

Jak je možné, že němečtí diváci mohou sledovat přenosy na satelitu zdarma – a společně s nimi i diváci z jiných zemí Evropy? Důvodem je politika držitele vysílacích práv v Evropě. Tím je společnost Discovery Communications. A ta se rozhodla, že přenosy zdarma nabídne divákům v Evropě na svých volně dostupných programech vysílajících z Německa.

Discovery Communications na satelitní pozici Astra 19,2 st. provozuje několik volně dostupných programů. Ty jsou standardně k dispozici zdarma, včetně takových značek jako je Eurosport1 nebo TLC. Němci jsou nuceni platit pouze za verze ve vysokém rozlišení.

Ilustrační foto Shutterstock.com / lazyllama

Ilustrační foto Shutterstock.com / lazyllama

Eurosport1 HD a TLC HD vysílají bez kódování

Provozovatel těchto programů se však rozhodl, že v období od 9. do 25. února zpřístupní i HD verze těchto stanic volně. Eurosport1 HD a TLC HD jsou tedy legálně k dispozici i divákům na českém území, ale pouze přes satelit. Kabeloví operátoři tyto kanály zařadit nemohou.

Eurosport1 HD hodlá vysílat olympijské přenosy a záznamy 24 hodin denně. TLC HD v realitě nabízí o něco méně, ale nabídka přenosů a záznamů rovněž přesahuje 18 hodin denně.

Důležité však je, že volně jsou k dispozici i programy německých veřejnoprávních televizí ARD/Das Erste a ZDF. Ty společně přinesou několik stovek hodin volného vysílání, byť v jejich případě nepůjde o nonstop servis.

Český satelitní divák má k dispozici 5 bezplatných programů s Olympiádou – včetně ČT sport

Satelitní divák tak bude mít společně s ČT sport k dispozici až 5 bezplatných programů s olympijským vysíláním bez nutnosti platit jakékoliv extra poplatky. Přenosy na německých stanicích ale bude moct sledovat sledovat pouze v němčině.

Pokud je pro vás důležitá česká jazyková stopa, můžete ji najít na české verzi kanálů Eurosport1 a Eurosport2. Tyto programy jsou ale k dispozici pouze v placených balíčcích u jednotlivých operátorů. K dispozici je i online aplikace Eurosport Player, kde lze sledovat prakticky všechny přenosy z Olympiády.

Olympijské vysílání můžete přijímat i na běžnou anténu v příhraničí. U hranic s Německem můžete ladit program Eurosport1 HD i na běžnou anténu. U česko-slovenských a česko-rakouských hranic budete mít k dispozici programy RTVS a ORF. Alternativou pro diváky na severní Moravě může být i polská volně dostupná televize.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .