ČT má problém s financováním digitalizace. Nabídne lepší obraz výměnou za horší program?

Veřejnoprávní Česká televize upozorňuje, že vhledem ke změnám v daňových zákonech může přijít až o 400 milionů korun ročně, které chtěla investovat právě do postupného přechodu na DVB-T2. Pokud o tyto prostředky skutečně přijde, je připravena výrazné omezit dobu trvání souběžného vysílání a vypnout starší standard DVB-T1 dřív.

ceska-televize-ct-chodba-plachta-651

Česká televize může urychlit přechod na DVB-T2. Šetřit ale musí i v programové oblasti

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2/HEVC měl být financován z prostředků získaných narovnáním možností v oblasti odpočtu DPH pro média veřejné služby. V případě schválení novely, která tuto úpravu revokuje, by Česká televize přišla ročně o 350-400 miliónů korun. Byla by tak nucena celý proces digitalizace urychlit a téměř ze dne na den ukončit souběžné vysílání v obou platformách,“ napsala webu RadioTV.cz tisková mluvčí České televize Karolína Blinková.

V podstatě tak zopakovala stanovisko generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, který dlouhodobě upozorňuje na hrozící dřívější vypnutí programů České televize ve standardu DVB-T a nutnost revidovat (tedy zredukovat) šíři služeb, které ČT poskytuje.

To by mělo vliv na příjem bezplatného šíření televizního vysílání pro více než 50 % českých domácností. Pro další úspory by pak byla Česká televize nucena revidovat šíři služeb, které v tuto chvíli poskytuje. Pro tuto chvíli Česká televize dočasně pozastavila velké investiční, technologické, personální i programové kroky,“ dodala mluvčí ČT.

Petr Dvořák: Přechod na DVB-T2 nemá výraznou přidanou hodnotu. Řešením by mohlo být dočasné přidání reklamy

Sám generální ředitel České televize Petr Dvořák na letošní konferenci DIGIMEDIA upozornil, že přidaná hodnota přechodu z DVB-T na nový standard DVB-T2 není moc výrazná. Bylo to řečeno v kontextu financování tohoto přechodu z rozpočtu ČT. Jinými slovy, přechod na nový standard digitálního vysílání by neměl být realizován na úkor investic do programu.

Jak divákovi vysvětlím, že mu omezím program abych financoval přechod ze současného rozpočtu,“ zeptal se řečnicky Dvořák. Vzápětí si odpověděl, že řešením by mohlo být dočasné přidání nebo zvýšení objemu reklamy na dvou programech ČT.

Vůči tomu se pochopitelně ohradili přítomní zástupci komerčních televizí. Šéf TV Prima Marek Singer upozornil, že divák podle jeho názoru rozhodně nestojí o to, aby sledoval několikaminutové reklamní bloky na veřejnoprávních programech, které si povinně platí z koncesionářských poplatků.

ČT jako jediná z velkých skupin nabídne své programy v DVB-T2 ve vysokém rozlišení bez dodatečných poplatků

Na druhou stranu je důležité podotknout, že z přechodu na DVB-T2 nejvíc vytěží právě diváci České televize. Ta jako jediná z velkých televizních skupin zpřístupňuje v novém standardu všechny své programy ve vysokém rozlišení ve volném terestrickém vysílání.

Dlouhodobě nabízí své programy v HD i přes satelit bez dodatečných poplatků v rámci produktu ČT karta. Neplacené vysílání všech programů České televize v HD kvalitě je možné přijímat z pozice 23,5 st. východně.

Divák tedy v jejím případě dostane nejlepší možnou kvalitu obrazu (Full HD), jakou je ČT schopna koncovému divákovi nabídnout. S vysíláním v kvalitě Ultra HD/4K se prozatím nepočítá.

Pokud ale bude televize donucena financovat přechod ze současného rozpočtu, hrozí, že divák v DVB-T2 bude mít sice kvalitnější obraz, ale televize bude nucena šetřit na výrobě a nákupu pořadů. Je otázkou, zda bude tento kompromis pro koncesionáře přijatelný.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .