Webová prezentace ČT v novém, i-vysílání v beta verzi brzy skončí

radiotv-archiv43Včera jsme Vás informovali o nové podobě internetových stránek České televize. ČT dnes zveřejnila tiskovou zprávu, v níž web komunikuje. Televize se svým webem v minulosti dvakrát zvítězila v rámci projektu WebTop100 v oboru Veřejná správa. V prosinci loňského roku zahájilo internetové vysílání v plné televizní kvalitě. Vysílání je prozatím v testovací verzi, ČT na něj ale ve svém vysílání již upoutává. „Streamy o datovém toku až 1,5 Mbit/s s obrazem v rozlišení PAL 720 × 576 obrazových bodů současně spustil také zpravodajský portál www.ct24.cz. Nyní Česká televize přichází s nově koncipovanou titulní stránkou svého webu a propracovanějšími stránkami jednotlivých pořadů.“ Dále v ní ČT zmiňuje přehlednost a poutavý vzhled, své místo na homepage má také zpravodajský kanál ČT24 a jeho zpravodajský portál.

Novou prezentaci vytvořil útvar internetu ČT, konkrétně jeho vedoucí Petr Svatoš a jeho tým, autorem grafického návrhu je potom Erika Čeřovská. Minulá úprava webu je asi tři roky stará, za dobu trvání ale prošla mnohými změnami. Štěpán Janda z tiskového oddělení nám odpověděl na otázku, co vedlo ČT ke změně dobře zaběhnutého designu: „Hlavním záměrem bylo vytvoření superhomepage – především integrace nových služeb jako je iVysílání a zpravodajského portálu ČT24 do titulní stránky, aby tato obsahovala skutečně vše podstatné, urychlila tak orientaci návštěvníků webu a prezentovala, že Česká televize nabízí bohatý servis nejen na televizní obrazovce. Současně se změnou koncepce se titulní stránka ČT a stránky jednotlivých pořadů „převlékly do nového“. Sjednotil se tak design se vzhledem stránek právě nových služeb (iVysílání, Videopůjčovna ČT). Dalším cílem byla příprava prostoru pro více multimediálního obsahu. Globálně se samozřejmě pamatovalo na přehlednost a jednoduchost jako velmi důležité aspekty u stránek určených široké veřejnosti.

Rovněž jsme se dozvěděli, kdy dojde k přechodu internetového vysílání z fáze „beta“ do běžného provozu: „iVysílání je velmi náročný projekt – živé online vysílání v různých formátech a úrovních kvality a stejně členěný, obsáhlý archiv pořadů. Nyní se ještě dolaďují některé detaily složitého systému. Předpokládáme, že v řádech týdnů by mohlo iVysílání opustit fázi beta,“ odpovídá Štěpán Janda. Připomeňme, že nový web najdete i nadále na adrese http://www.ceskatelevize.cz.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .