Čeká nás boj o bonitní kmitočty: Beat v Šumperku, Dance v Ostravě a Sázava v Frýdku Místku

rrtv_023Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém 23. zasedání měla nebývale napilno. Transformační licenci, která platí do 10. října 2025, získala tentokrát rádia Kiss Publikum, Kiss Hády a Helax. Nové tehcnické parametry putují do portfolia Hitrádia Magic Brno a Rock Rádia Gold. Brzy můžeme očekávat tuhý boj o bonitní vysílací prostředky – Beat plánuje vstup do Šumperku, Dance Radio do Ostravy a Sázava by ráda zamířila do Frýdku Místku.

Magic Brno a Rock Radio Gold rozšíří pokrytí

Provozovatel AZ Rádio získal pro program Hitrádio Magic Brno kmitočet Znojmo – město 102,7 MHz / 100 W. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání souhlasila s přidělením technického prostředku, jelikož nebyl dostatečně bonitní pro vyhlášení samostatného licenčního řízení. Kmitočet může zasáhnout až 44 108 potenciálních posluchačů.

RRTV.22: Rakovník do portfolia Radia Beat neputuje

Nový technický prostředek putuje na konto Rock Rádií, RRTV schválila žádost provozovatele AKJO Media. Ten žádal o udělení nominálu 95,8 MHz s výkonem 50 W pro Benešov – město, souhlas byl poskytnut, vysíláním Rock Radia Gold bude zásobeno 20 607 obyvatel. Pro Rock Rádio Šumava získal provozovatel Media Bohemia souhlas ke změně vysílacího stanoviště kmitočtu Karlovy Vary sídliště 91,8 MHz / 200 W ze souřadnice WGS 84: 12E5236 / 50N1439 na 12E5212 / 50N1418.

PŘEČTĚTE SI: Známe podrobnosti o projektech Radio Centrum a Rádio Melodie, které vyvíjí Lagardére

Změna vysílacího stanoviště byla schválena také pro Evropu 2, E2 – Morava smí přemístit vysílací prostředek Třinec město 104,2 MHz / 100 W ze souřadnice WGS 84: 18E4042 / 49N4006 na 18E4030 / 49N4009.

rrtv_banner

Beat chce do Šumperku, s výkonem 0,5 kW je příliš bonitní

Společnost Broadcast Media koordinovala kmitočet Šumperk – Kolšov 107,6 MHz / 500 W. Rada upozornila provozovatele, že podle výsledku koordinace tohoto technického prostředku a výpočtu pokrytí obyvatel je „požadovaný soubor natolik kvalitní a významný, ţe je způsobilý být předmětem samostatného licenčního řízení“. Rada proto dále Broadcast Media požádala o vyjádření, zda má podání žádosti nadále považovat za žádost o změnu podle daného zákona. Jinak bude podání žádosti brát jako podnět k vyhlášení licenčního řízení.

K TÉMATU: Čeká nás několik zajímavých licenčních řízení o bonitnější kmitočty

Podobně je na tom společnost Max Loyd, pro program Dance Radio koordinoval kmitočet Ostrava – město (99,9 MHz / 100 W). Také tento prostředek je natolik bonitní, že je způsobilý být předmětem samostatného licenčního řízení. Do třetice stejný osud potkal provozovatele JOE Media, společnost žádala o kmitočet Frýdek Místek 90,6 MHz / 100 W. JOE Media aktuálně provozuje program Rádio Sázava.

ZAUJALO VÁS: Proběhl seminář od hudbě na Radiožurnálu a Dvojce Českého rozhlasu

RRTV odmítla žádost Rádia Student pro program Free Radia 107 FM, ta požadovala kmitočet 92,7 MHz o vyzářeném výkonu 200 W z vysílacího stanoviště Děčín město. Rada zdůvodňuje svůj krok tím, že žádost byla doručena po stanovené lhůtě a je v rozporu s vyhlášenými požadavky. Rada se seznámila s informací o průběhu vyhlášeného řízení o udělení licence k provozování rozhlasového vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů na kmitočtu 92,7 MHz o vyzářeném výkonu 200 W z vysílacího stanoviště Děčín město 2.

radiotv_face_n04

Transformační licence pro Helax a Kiss

Transformační licence získává tentokrát společnost Hellax pro program rádia Helax, pro kmitočet 93,7 MHz o výkonu 40 kW z vysílacího stanoviště Ostrava na dobu do 10. října 2025. Společnost Radio Publikum pro rádio Kiss Publikum vlastní rovněž transformační licenci, stejně tak Radio Station Brno pro okruh rádia Kiss Hády.

rrtv_banner2

Posluchačům vadí zvuky tramvaje a automobilů v reklamách

RRTV se musela na svém 23. zasedání zabývat také stížností posluchače, kterému se nelíbí „využívání efektů troubení automobilů, zvonění tramvají atp. v rámci reklam uváděných v rozhlasovém vysílání„.

RRTV.20: Oldies rádio získalo transformační licenci, Gama Radio si na Ústí ještě počká

Překážky bránící ve vysílání rádia Impuls přišly také na jednání RRTV, provozovatel Londa oznámil potíže na parametrech: Ostředek 106,8 MHz/25 W, Psáře EXIT 90,1 MHz/50W a Psáře EXIT 107,9 MHz/25W přidělených v rámci řízení o změnu územního rozsahu vysílání. Londa žádá o odklad zahájení vysílání z těchto souborů technických parametrů.

RRTV.21: Transformační licence pro Hitrádio Orion a několik změn stanovišť kmitočtů

RRTV se obrátila na Český telekomunikační úřad (ČTÚ) s otázkou, zda případné nevysílání považuje za „neefektivní využívání přidělených kmitočtů“ a jedná-li se skutečně o technickou překážku znemožňující vysílat. Kontrolní orgán v závěru zprávy uvádí: „Nelze prodlužovat zákonné lhůty pro zahájení vysílání, a dále ho informuje, že jím uvažovaná lhůta se dotýká jiného typu řízení.“

radiotv_googleplus_01

Autor článku:

Komentáře (26)

    1. Václav Kadlček

      Co zatím vím, tak že se rádio dobrovolně vzdá FM vysílání do určité lhůty, aby mohlo přejít na digital.

    2. Martin Petera Autor příspěvku

      Podrobně jsme o tom psali v článku:
      http://www.radiotv.cz/p_radio/p_radio/p_radio/p_radio/oldies-radio-ziskalo-transformacni-licenci-gama-radio-si-na-usti-jeste-pocka/

      Na žádost provozovatele vysílání s licencí Rada dobu platnosti licence prodlouží. Dobu platnosti licence lze ale prodloužit jedenkrát, u rozhlasového vysílání o dobu 8 let.

      Podruhé už musí RRTV na kmitočtové spektrum vypsat nové licenční řízení. V případě, že se ovšem dle zákona 196/2009 Sb. provozovatel zaváže, „že bude ve svém vysílání podporovat přechod na zemské digitální rozhlasové vysílání a na základě usnesení vlády o přechodu na zemské digitální rozhlasové vysílání ukončí analogové vysílání“, smí potom požádat RRTV o udělení transformační licence, na základě níž bude vysílat právě do 10. října 2025.

      Jak se dále píše v zákoně, „účastníkem řízení o udělení transformační licence je pouze žadatel“, licenční řízení tak vedou k automatickému prodloužení. Transformační licence už získala rádia jako například Rádio Blaník, Fajn Radio Life, Radio Čas, Rádio Černá Hora, Frekvence 1 a RockMax.

  1. Matyas

    Další prasárna v Benešově.Tak snad původním žadatelem frekvence 95.8mhz bylo Fajn Rádio,pokud teda vím,ale to je již jedno – každopádně s přidělením a ještě nejhorším výkonem to tu v okolí tohoto městečka zaneřádí relativně obstojný signál Rádia Hey 95.7mhz – fakt super – a to snad Gold údajně měl přijít sem na volné frekvenci 107.6mhz s výkonem 200w – a nakonec tohle – bylo by tedy vhodné – dáti na pidi vysílač směrové clony – aby se to opravdu ladilo jen ve městě a nikoli dále!!!
    Jinak to je fakt neúnosný.

  2. Václav Kadlček

    Chápu, že tě se*e 95,8, ale jsou i horší prasárny (myslím máte tam Bonton na 91,7- rušičku R1) Hey hraje jinak, ale není to žádný skvost, oproti dřívějšímu moravskému, takže podle mě o nic nepřicházíš, dokonce jsem byl někde na Křemešníku, tam jsem chytl ROCKRADIo a bylo na poslech přitažlivější než současny HEY. Ale jestli tam u vas by melo GOLD vysilat na necem silnejším, tak je to double k ničemu, ale zase jsou horší u hoších stanic (Hitradio na severu čech obecně je jako mor)

  3. Matyas

    No to máš pravdu – ale co víme co přinese rok 2012 do místního éteru.Tak jako já u sebe Hey chytat budu,tak či tak – protože bydlim ve Voticích 15km a tenhle bubláček v pohodě odrušim,ale třeba ti co Hey tady v okolí Benešova poslouchají.Nicméně RockRádio jsem poslouchal někdy ve středu a program,jak kdy,ale hrají tam také úplně nevěcné oplácaně ucabrcané sr….které tam nepatří – tak o žádný šlágr bohužel také nejde.

  4. Václav Kadlček

    Když já jsem naladil , tak tam byli The Stanglers – Golden Brown, z jedné písničky se to nepozná, na jiném rádiu to není, takže plus pro GOLD. No úplně někde jinde, než Fajn,který tam hrozil, o kterém se dál nebudu vyjadřovat, bylo by tu moc sproastých slov. V našem kraji má 3 vysílače, ani ho lidi nemají rádi, ani jim nezapadá do komerčních tabulek- poslechovost u nuly, daleko nad ním je Helax, který tu nemá vysílač, ladí se zbytky signálu, tomu říkám aspoň umění dělat rádio. Ještě moc rád bych byl za to kdyby tu bylo ne moc dobré ROCKRADIO, místo hovadiny Fajn.

  5. UPC

    Nějak jsem nepochopil, proč chce to Freerádio do Děčína. Pamatuji, ještě když se to jmenovalo Student (nebo krátce po změně na Freerádio) jsem někde četl, že chtějí expandovat do Zlína a Olomouce, což jsou města, kde je hodně studentů … Tam by se snad nějakých 100W nebo 50W určitě našlo …

    1. Václav Kadlček

      a k UPC: Taky o tom tehdejší Student už dávno uvažovalo, tedy k expanzi do ZL, OL, ale teď se nynější FREE rozhodlo do Čech, jde přece o bubláčky u Prahy, Plzně, hledá co je volné. Se studenty to nemá nic společného, ale s teenagery si rozumí velice dobře, daleko líp než E2. Na FREE je hudba jiná než na E2, pro náctileté poutavá i když sklouzává k E2. Rád živější rádia poslouchám, ale FREE mi nesedlo, byĺ bych radši za Helax, ten je profesionálnější v této kategorii, ten by měl expandovat.

    2. UPC

      No osobně si myslím, že teenageři mají blízko k novým technologiím, takže by to mohlo Freerádio zkusit v DAB …

  6. Matyas

    Já to ladil a hráli Olympic – Slzy tvý mámy,to mi teda tam vůbec nesedlo,tak jsem to ihned přepnul jinam.Tam kde jsi ty – hraje Rockmax ne? ten se mi líbil někdy v roce 2004 – to jsem ho poslouchal – když jsem byl pracovně ve Zlíně pořád celej týden,ted,když jsem ho pustil – není to ono – odklonili se ze zajetých kolejí a je jinde než-li dřív.Helax jde,ale Fajn,to vůbec…

    1. Barka

      Rockmax je jiný od doby Beatu ve Zlíně. Vykopli pomatence s Maxi hard night a
      podobné sračky, pustí jak klasiku , tak rock novější a nejnovější. Mají svůj
      styl, který dodržují. Moderátoři dobří, ráno je Zdenál lepší než Kachna.
      Olympic nebo Katapult zahrají na Beatu , tam totiž ví, že k našemu bigbítu
      stopro patří.

    2. Václav Kadlček

      Maxi Hard nignt jak pro koho sračka, je tu spoustu i metalových fandů. Ale já jím nejsem a zastávám nazor, že prvně má být zajištěn rock všeobecně, pak se věnovat metalu. Zas teď se skoro o něm neví v éteru, na Hey taky skončil spolu s Kozielem.

    3. violista

      barka: Staré AZ bylo daleko lepší …. u Publika jak by smet. Moravské Kissy jsou totál sračka naprosto o ničem – nechápu koho tohleto napadlo. Kdyby se alespoň drželi programu stejného co má KISS 98, byl bych tomu rád.

    4. Barka

      Staré AZ bylo fakt lepší i s metalovým Kozielem. Rockmax znám dobře a není špatný.
      Kiss Publikum jsem také dříve pouštěl, Krokodýl se mě odcizil , Zlín se mě zdá
      vyrovnanější, Rubi se zlepšilo. Nejstrašnější skupinou jsou Hitrádia, to je opravdová hrůza. Ze starého Apolla udělali děsustrašný Orion a mohl bych
      pokračovat. Pravděpodobně jediným řešením je najmout nějakého blázna , aby se
      odpálil v RRTV nebo v podobné firmě nebo co to je. Já jsem si projížděl seznam
      frekvencí na VKV , udělal výpis a čučel do podrobné mapy a to je záhul.
      Inženýry, kteří tohle zpytlíkovali , snad zavřít za vlastizradu nebo velezradu
      nebo něco podobného. Jediná stanice, kde pro mě něco udělali, je Praha. Ta se
      mě fakt líbí a s hrůzou čekám , co se stane s regiony.
      Nejvíce mě ale zklamala GAMA. Tam se objevujevují podsvinčata a to mě osobně
      ranilo. Když začínali , tak jsem byl nadšený , bohužel.

    5. Václav Kadlček

      KISS 98 byly nějaké kutivované osmdesátky, což se stejně změnilo i na něm a hraje tak jak kissy v cele cr. Poustěl jsem si ho před rokem to se zrovna kazil, ted sem se dival, abych nekecal, nema cenu zapinat, staci ze tam bylo prave hrajeme KATY PERRY – I Kissed A Girl – a jsme doma.

      Na Zlin naplacali co se dalo, taky ta poslechovost vypada. Mozna vymenuje posluchace jak tenkrat slo sledovat u HEY BRNO taky se ritili k zemi a ted stoupli.

      APOLLO bylo pohodovým ceským radiem, v te dobe nejposlouchanejším regionalnim v OL kraji, ale asi po nejake vnitrni dohode museli ustoupit rádiu ČASU, ale posluchači na Čas stejně nepřeladili, radši se tam objevuje Blanik. Takze saskarna s APOLLEM bylo zbavení posluchačů.

  7. Barka

    Na rockovém rádiu se má hrát rock. Metal byl spojován s iron Maiden, Accept.
    A přišli vypatlanci belfegoristé a je třeba je vyhnat do kravína. To nemá
    mezi lidma co dělat. Hudba je hudbou pro srdce proto, že je z ní cítit lidi,
    ne dobytek. Navíc Beat, classic rock, dá v neděli večer tento výkvět tuposti
    do výkladní skříně. To je ubohé nalákání pomateného posluchače. Je třeba si
    umět vybrat, na radiotv je tolik nesmyslných článků, ale že by upozornili na
    Petera Lipu , který měl v rádiu pořad, na to není.

    1. Václav Kadlček

      Sdílím tvůj názor o hudbě, ale metal je přímým potomkem rocku, ale pro svoji náročnost a pro většinu lidí nelibozvučnost, zůstal v menšině. Vídávám kolem sebe metalistů pochybuju že jim ta směsice zvuků dělá dobře, spíš bych řekl, že tomu fandí, protože je to spíš o černých hadrech a řinčení sluchátek, aby ukázali, že jsou tvďáci. Člen skupiny SZKRAT, Punker(punk, což taky občas je střílečka) mi tvrdil že metal není na poslech ale na podívaní. Ale i tak ho nemůžeš zakázat! už jenom z principu svobody. Z demokratického hlediska většina chce pop, což se tu až přehání s počtem stanic popových, proto si myslím jako druhé v pořadí, rádio by mělo být rockové, ale takové které tam už s popem neotravuje(bez slzy tvý mámy šedivý, toho už se F1 a pod. namleli dost, to bych na rockovou stanici nedával) a zároveň našli v rocku melodičnost. Myslím si že tak rock by mohl být dobře přístupný, zaměřil bych se na méněznámost, což se nikomu moc nepodařilo, rockmax se tomu blíží. No a třetí v pořadí metalové, ale až tu bude rock.
      PS: Bývylí HEY to dělali dobře: přes den rock, 2xtýdně večer 2 hodiny se vyblili
      (bylo to jen tak pro zajímavost, co jde vytáhnout z instumentů) a byl pokoj. Narozdíl od rockmaxu, ktery v průběhu celého dne soustavně a systematicky se mezi normální rock snaží propašovat chrčení. Tohle terorizovaní neakceptuju.

    2. Václav Kadlček

      Jo a jestli jsem tě dobře pochopil s tou hudbou, tak by se ti mohlo líbit rádio ETHNO. Me sice pipadalo nezname, nepritazlivé, ale ze bylo v dosahu FM, tak jsem se na nej naucil a nemusim cely den ladit. Myslim, zes rikal, ze si radio pustis ke cteni, tak to by se mohlo hodit, reklama je tam takova zakriknuta, coz je plus. Je tam hodne regae, nevim jestli se ti libi.

    3. Barka

      To řešení s hudbou je jednoduché, metal je normální tvrdší rock a pak je sračka,
      která nemá už s rockem nic společného. Je to ,jako by jsi srovnal dvě kina, v jednom
      Hrabal, v druhém porno. Prostě odpad a tento odpad poznali všichni kamoši , které znám a mají rádi rock. Všichni do jednoho už by do belfegoristů ani nekopli, je to
      odpad. Že někdo hraje na dva kopáky mě neudivuje, je to věc talentu. Já beru i
      tvrdší hudbu, klasický /cha cha, už si připadám jak cvoci , kteři každému brnknutí
      hodí škatulku/ metal, moji oblíbenci jsou Motorhead. Marley a reggae , znám moc
      dobře a dělá mě to dobře , ale na ethno a spol. si pustím netové rádio , také si
      pouštím tropic, to je sranda. Poslouchám jazz, swing a jako Velkomoravan dechovku.
      To je paráda, třeba když zahraje mistr Kumpán. Měj se.

  8. jpa

    Tak mě co by obyvatele blízkého okolí Třince,udivila ta E2. Vysílací lokalita Třiec náměstí Svobody Hotel Steel.Není to nic extra,ze stejné bodu již vysílá Beat a Kiss.Spíše je divné to přemístění z daleko lepší lokality Lidická 795,(tkz.dům hrůzy).Je daleko vyšší(možná proto,ale když už to měli zkoordinováno?) a je lépe situován(vlastně i trochu stíní blízkému hotelu).Na tomto domě se nachází nedávno vyplý analog,vysílač K59,a bylo zde centrum příjmu kabelové Tv.(Že by problém z nájmem?)Takže výrazně mnohem lepší lokalita.Neříkám už o kopci Javorový,(Orion + Čas),ale to by mělo jiný dosah(protesty Pl)i při pidivýkonu vysílače.
    Jen tak naokraj.Nevím co si myslet o Sázavě ve F-M to,už je pěkný úlet!Zase zasviněné pásmo FM.

    1. Václav Kadlček

      Sázavu jsem zkoušel, jsou tam zajímavé veci to co jinde ne, ale kazi si to obyčejnostmi. JE to pychovo radio mozna se jeste zlepsi. A nazev by nemel delat předsudky, a byt brzdou v expanzi. Zatimco FAJN by umistenim nebyl oznacen jako ulet, přitom je to horší v daleko větší míře, zasvinění éteru z 99% stejnými zvuky, jako jsou na 99% rádiích.

  9. violista

    Všude téměř přemrdáno stanicemi a tady téměř nic … zeje to tu prázdnotou. Jen E2 kterou tak nějak nemusím tu zrovna hraje. Blaník nic, Beat téměř nic, Samson ucházejícně … mírně ale v šumu. F1 Klatovy daleko … Impuls špatný rozbitý signál od terénu, Dragon z Podhory taky mizérie.

    1. Barka

      Je to tak, já mám pásmo přecpané, chytnu v čistém stereu asi 25 stanic, potom
      dalších 15 stejných, 3xF1 atd. Na tuner Slováky. A v dědině za kopcem je tichoučko.
      Neskutečný bordel.

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .
Štítky: