První zkušenosti s příjmem digitální pozemní televize DVB-T

radiotv222Tento článek není obvyklým testem konkrétního typu přijímače pro digitální pozemní televizi DVB-T, tedy tzv. set-top boxu, neboť s těmito přijímači zatím nemám praktické zkušenosti a je to první typ, který se mi dostal do ruky…

Zkušenosti s digitálním přijímačem DVB-T eMTech EM1200

Tento článek není obvyklým testem konkrétního typu přijímače pro digitální pozemní televizi DVB-T, tedy tzv. set-top boxu, neboť s těmito přijímači zatím nemám praktické zkušenosti a je to první typ, který se mi dostal do ruky a tak nemohu porovnávat a hodnotit. V článku spíše píši o prvních dojmech s příjmem dig. pozemní TV, ale o vybavení a vlastnostech dig. přijímače, který jsem měl na testování se v tomto článku přesto také dočtete.

Digitální pozemní televize DVB-T se v ČR vysílá zatím jen z Prahy. Naše město je v dosahu pražských vysílačů, proto již někteří prodejci elektroniky ve městě předvádějí a prodávají set-top boxy pro příjem dig. pozemní televize DVB-T. Nejčastěji se jedná o přijímač Humax CI-5100T (za 13.500 Kč i s DPH) a dále o levnější eMTech 1200 za 12.200 Kč, který jsem testoval. Tyto přijímače si pořizují nejčastěji nároční diváci a majitelé velkoplošných televizorů za účelem dosažení vyšší kvality obrazu. Je sice pravda, že ČT, Prima a TV 3 vysílá ze satelitu digitálně v paketu Czech link, ale tam chybí TV Nova, která v pozemním dig. vysílání je. Solidní firmy při montáži upozorňují zákazníky, že se u nás dig. TV vysílá zatím experimentálně, vysílání ještě není určené pro veřejnost a tak nikdo nemůže zaručit trvalý příjem bez výpadků. Zpravidla mají tito diváci možnost přepnout na klasický analogový příjem TV signálů. V našem městě a okolí se přijímá Žižkov na širokopásmové antény, takže není kvůli DVB-T nutné dávat na střechu další antény či cokoli měnit na rozvodu TV signálu. I já v Kladně přijímám ze 25 km vzdáleného Žižkova všechny čtyři TV programy na kanálech 24, 37, 41 a 51 ve velmi dobré kvalitě na anténu X-Color. U antény je širokopásmový zesilovač a signál je rozvedený po domě přes rozbočovače do místností s TVP. A tuto anténu a rozvod jsem použil i pro příjem DVB-T. V Kladně není signál tak silný, abych mohl experimentovat s pokojovou anténou, jako je to možné v Praze.

Digitální přijímač eMTech EM1200

Měl jsem možnost si na týden půjčit a otestovat přijímač eMTech EM1200. Je to tzv. set-top box, který převádí digitální TV signál na analogový a umožňuje tak příjem pozemní DVB-T na běžném televizoru. Set-top box vypadá jako běžný satelitní přijímač. Vyrábí ho korejská firma a má stříbrnou barvu. Na předním panelu vlevo je tlačítko pro zapínání přijímače a vpravo jsou tlačítka pro vyvolání a opuštění menu a křížový ovladač, který slouží k přepínání předvoleb a k regulaci hlasitosti. Po vyvolání menu slouží k pohybu v menu. Pod odklopnými dvířky jsou dva sloty pro zasunutí dekódovacích modulů s kartou pro případný příjem placených kanálů. Tlačítka pro ostatní funkce jsou na dálkovém ovladači.

Na zadním panelu je kolébkový vypínač pro úplné vypnutí přístroje. Dále tam jsou dva SCART konektory, jeden je výstup signálu pro televizor a druhý, označený VCR, je vstup na videorekordér. Je tam i 9 pinový Canon označený RS232 pro propojení s počítačem PC, který slouží pro případné nahrání novější verze vnitřního firmware. Dále jsou na zadním panelu audio výstupy, jednak optický výstup SPDIF a dále konektory Cinch pro levý a pravý kanál a ještě jeden Cinch pro videovýstup. Dále jsou tam dvě dvojice anténních konektorů IEC. První pár je vstup na anténu do set-top boxu a výstup signálu, jenž lze zavést např. do TVP. V takovém případě se ale musí signál ze set-top boxu přivést do TVP kabelem SCART. Set-top box má sice i modulátor proladitelný od 21 do 69 kanálu. ale ten má vstup a výstup zvlášť na druhém páru IEC konektorů, takže kdo chce hrát přes modulátor a chce, aby tam procházel i analogový signál z antény, musí použít krátkou propojku s IEC konektory, která je v příslušenství a propojit výstup z prvního páru konektorů se vstupem modulátoru, který je na druhém páru.

Po zapnutí nenaprogramovaného přijímače se objeví menu, kde si nejdříve zvolíme jazyk, se kterým s námi bude přijímač komunikovat. Jazyků je tam sice hodně, ale čeština mezi nimi není. Dále se objeví výběr mezi automatickým nebo ručním nastavením kanálů. Je možné hledat pouze tzv. „volné“ kanály, ale žádné placené kanály se zatím nevysílají. Zvolil jsem ruční ladění a nastavil kanál 25, kde vysílají svůj multiplex České Radiokomunikace a.s. (dále jen ČRa). Místo čísla kanálu se dá nastavit jeho kmitočet. Žádné další parametry se nemusí nastavovat a během necelé sekundy se krátce objeví seznam nalezených programů na tomto kanále a přijímač se zeptá, zda je chceme uložit do předvoleb. Pak stačí navolit předvolby 1, 2, 3 nebo 4 a již můžeme sledovat TV program. Načetly se programy ČT 1, ČT 2, TV Nova, Prima TV a rozhlasové programy ČRo 1 a ČRo 2. Rozhlas se vysílá samozřejmě také v rámci DVB-T, nejde tedy o digitální rozhlas T-DAB. Kvalita obrazu i zvuku je vynikající, až na zvuk u programu ČT 1, který má nižší datový tok 96 kBit/s a tak ve zvuku chybí nejvyšší výšky a má poněkud „telefonní“ zabarvení. Totéž platí o zvuku obou rádií ČRo 1 a ČRo 2, také ty jsou horší a připomínají MP3 soubory pořízené nižším datovým tokem. Potom jsem zkusil naprogramovat ještě konkurenční multiplex. Opět jsem vyvolal menu pro instalaci a zvolil manuální ladění a tentokrát jsem navolil kanál 46, na kterém vysílá svůj balík programů Czech Digital Group a.s. Na tomto kanále se vysílají programy ČT1, Nova TV, Prima TV, TV 3 a rádia ČRo 1, ČRo 2 a Radio Proglas. Tyto programy se uložily automaticky na následující předvolby 5 až 8. Kvalita obrazu je vynikající. Kvalita zvuku je na všech TV programech také bezvadná a stejně tak i na rádiích ČRo 1 a Proglasu, na všech těchto programech se vysílá zvuk s datovým tokem 192 kbit/s. Pouze ČRo 2 má datový tok 96 kbit/s a tak je jeho kvalita nižší, jako u ČT1 a ČRo 1 a ČRo 2 v paketu ČRa na kanále 25. Po naprogramování jsem si změnil pořadí předvoleb. Paket ČRa na k25, který vysílá současně ze Žižkova a z Cukráku s 5 a 2.5 kW ERP je u mě v Kladně podle indikátoru síly signálu silnější, než paket CDG na k46, který vysílá současně ze Strahova, z Ládví a ze Zeleného Pruhu s 10, 5 a 4 kW ERP. Proto jsem dal na první předvolby ČT 2, Primu a Novu z paketu ČRa a ČT 1 a TV 3 z paketu CDG. Program ČT1 sice vysílá i z paketu ČRa, ale jak jsem psal, s horším zvukem než u CDG.

Abych ověřil kvalitu signálu, vřadil jsem před anténní vstup přijímače regulovatelný útlumový článek 0 – 20 dB, o impedanci 75 Ohm. Potvrdila se vyšší síla signálu ČRa, protože při útlumu 10 dB začal „zamrzat“ obraz a objevily se i výpadky ve zvuku a lupání u paketu CDG. Při útlumu asi 12 dB již hrál jen paket ČRa a při 15 dB začal vypadávat i on.

Naladění je tedy jednoduché a i bez znalosti čísla kanálu si stanice přijímač vyhledá sám v celém rozsahu UHF pásma (21 až 69 kanál), na kterém pracuje. Programy je možné přes menu editovat, mazat, přesouvat. Některá menu jsou chráněna čtyřciferným heslem, z výroby je nastaveno „0000“, ale je možné si heslo změnit. Z dálkového ovladače lze vyvolat funkci EPG, což je elektronický programový průvodce. Tlačítkem „I“ lze zobrazit dodatečné informace k vysílanému programu. Tyto doplňkové služby se v paketu ČRa zatím nevysílají, jen v paketu CDG se např. dozvíme, že „Sledujete večerní vysílání ČT1“. V jednom z menu lze vyvolat na obrazovce indikátor síly signálu a lze zobrazit i kvalitu signálu. Pokud se vysílá DUO, můžeme si přepínat mezi originálním a dabovaným zvukem. Během testů jsem zaznamenal i stereo vysílání na většině programů. Z dalších funkcí je v menu nastavení času, nechybí funkce Sleep s aut. vypnutím za max. 120 min. Hlavní i dílčí menu a jeho položky jsou velmi podobné digitálním satelitním přijímačům, konkrétně např. Nokii 9600S. Přepínají se podobné parametry, jako formát obrazu 4:3 nebo 16:9. Předvolby s rádii se vyvolávají po stisknutí tlačítka se symbolem notiček a jsou tedy uloženy v samostatných předvolbách pro rádia od č. 1. Nechybí menu s favoritními kanály. Teletext se vysílá na všech programech kromě ČT1, kde chybí a to v obou multiplexech. Teletext je možné dekódovat na připojeném televizoru a to nejen přes Scart, ale i při propojení přes UHF modulátor. V samotném dig. přijímači je také dekodér teletextu a proto je možné sledovat teletext i na televizorech, které ho nemají. Vestavěný modulátor se po resetu nastaví na kanál 40, ale je ho možné ladit v celém rozsahu UHF pásma. V menu pak zadáváme číslo kanálu, má tedy frekvenční syntézu, na zadním panelu proto není obvyklý otvor pro šroubovák s možností ladění jen několika kanálů.

Pokud jde o kvalitu TV obrazu, tak ta je vynikající, obraz netrpí a z principu ani nemůže trpět jevy známými z analogového vysílání. Obraz je ostrý, bez odrazů (tzv. „duchů“), nešumí (pokud není šum již ze studia), nemůže tam být moaré či proužky a párování řádků. Kdo bydlí u silnice, nebudou se mu v obraze objevovat tečky jako rušení od motocyklů, nebudou tam ani jiné poruchy vzniklé zapínáním elektrických spotřebičů. Pokud ale bude digitální televizní signál již značně zarušený, bude se obraz zastavovat a „kostičkovat“ nebo se ve zvuku objeví výpadky a lupance. Kvalita zvuku je také výborná, to platí samozřejmě pro datový tok 192 kbit/s. Přes optický výstup SPDIF jsem zkoušel zapojit minidisk Sony MDS JE920 a zvuk byl výborný.

Při sledování některých pořadů přes dig. vysílání DVB-T přesto vzniká jeden nepříjemný efekt, který se projevuje při rychlých scénách tím, že obraz jakoby „hrubne“, tj. připomíná fotografii vytištěnou na tiskárně s malým rozlišením. S tímto jevem se setkáme hlavně u sportovních přenosů, kde kamera sleduje pohybujícího sportovce a jeho okolí se rychle mění. Záleží na každém, jak je na tento rušivý jev citlivý, někomu to vadí dost a sledování pak unavuje oči. Tento nepříjemný jev je dán kompresí signálu, díky které se vysílá více programů na jednom TV kanálu. Snížením počtu TV programů na jednom kanále by se zvýšila kvalita obrazu při rychlých scénách. Datový tok se nyní pohybuje v balíku ČRa a CDG u TV programů mezi 3 a 8 Mbit/s. I u programů, které mají jen 3 Mbit/s je při běžných scénách výše popsaný rušivý jev těžko zjistitelný. Snížení kvality obrazu nezpůsobují jen rychlé scény, ale datový tok může vyčerpat i složitý obraz s množstvím pohybujících se detailů, např. vlnící se vodní hladina, detail plápolajícího ohně a nebo také zašumělý film. Tento jev je samozřejmě známý i u satelitní digitální TV. Je známo, že sportovních kanálů není možné umístit do jednoho multiplexu tolik co běžných TV programů. Se zvyšující se výkoností procesorů a současně s bouřlivým vývojem komprimačních metod se tento efekt jistě podaří v budoucnu odstranit.

Po několikadenním sledování se objevil ještě další nepříjemný jev, který přináší digitální TV. Jde o nepravidelné „zamrzání“ obrazu a výpadky či lupání ve zvuku, jakoby byl signál slabý nebo rušený. Některý den se toto nestalo ani jednou a druhý den bylo až 5 výpadků za hodinu. Přitom se signál z antény zdá být kvalitní a dostatečně silný. Výpadky se projevují jak u paketu ČRa, tak u CDG a byly pozorovány i při poslechu rádií. Na tento problém si stěžují i další majitelé tohoto set-top boxu z našeho města. V Praze, kde je signál silný, k tomuto jevu docházet nemusí. Z tohoto úkazu nemohu vyvozovat žádné závěry, zda je to opravdu slabým signálem a nebo nějakou softwarovou nedokonalostí v přijímači. Až se podaří zapojit přes rozbočovač současně dva set-top boxy a pozorovat, zda k výpadkům dochází ve stejnou dobu a nebo porovnat tento set-top box eMTech s jiným, např. nejrozšířenějším Humax CI-5100T, pak teprve bude možno říci více.

Vysílání je zatím pokusné, není určené pro veřejnost, parametry vysílání a programy se mohou měnit a je možné, že koncem roku 2002 bude vysílání na nějakou dobu přerušeno, než se vyhodnotí zkušenosti s pokusným vysíláním. Dnes se ještě u ČRa ani u CDG neví, jak to bude dál s vysíláním DVB-T, zda bude pokračovat v Praze a bude zahájeno i v dalších lokalitách a nebo zda se rozvoj pozdrží. Zatím chybí legislativa a finance. Proto bych doporučoval s nákupem set-top boxu ještě počkat.

Dodatek: V současné době jsou již 14 dní vypnuty oba vysílače paketu ČRa na kanále 25 pro poruchu na zařízení. Paket CDG na K46 vysílá normálně.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .