RRTV povolila zlepšení pokrytí Frekvence 1 a BBC

Ještě předtím než Rada pro rozhlasové vysílání rozdala deset nových dokrývačů, zabývala se žádostmi provozovatelů o přesuny a zvýšení výkonů jejich současných vysílačů. Výrazně si polepšily hlavně Frekvence 1 a programová síť BBC World Service.

BBC žádala o rekoordinaci u dvou kmitočtů a v obou případech byla úspěšná. Rada pro RTV na svém 22. zasedání schválila její žádost o změnu stanoviště kmitočtu 99.1 MHz z lokality Hradec Králové – Hoděšovice na lokalitu Pardubice – Opatovice za současného zvýšení vyzářeného výkonu z 1kW a 2,5kW. Zároveň vydala souhlas ke změně stanoviště kmitočtu 106,3 MHz/1kW z lokality Ostrava – Bazaly na lokalitu Ostrava – Slezská.

Největšího úspěchu dosáhla ovšem Frekvence 1, jíž RRTV schválila souhlas ke změně vysílacího stanoviště kmitočtu 105,0 MHz z lokality Zlín – Příluky na lokalitu Zlín – Tlustá hora za současného zvýšení maximálního povoleného vyzářeného výkonu z 1kW na 10kW. Zatímco původní zlínský vysílač pokrýval pouze samotný Zlín a nejbližší okolí, po přesunu, který by měl nastat v řádu několika týdnů, pokryje Frekvence 1 prakticky celý Zlínský kraj s přesahy až na Olomoucko.

„Během krátké doby rozšiřujeme naše pokrytí hned ve dvou regionech – zde na Zlínsku a v Podkrkonoší, kde by měl nový vysílač zahájit provoz v únoru letošního roku,“ říká k tomu ředitelka F1 Barbora Tachecí.

Český rozhlas masivně koordinuje

Rada pro RTV dále vydala souhlas Českému rozhlasu, konkrétně stanicím ČRo 2 a ČRo Plzeň k odesláním kmitočtů Opava 101,7 MHz/1kW, Třinec 107,8 MHz/500W, Tachov 106,3 MHz/400W (pro ČRo Plzeň), Třebíč 90,1 MHz/1kW s navrženými parametry a kmitočtů Ostrava 101,9 MHz/5kW a Znojmo 89,6 MHz/3,2kW s upravenými parametry na ČTÚ. V tomto případě nejsou ještě frekvence uděleny, vše bude záviset na úspěchu koordinačního řízení na ČTÜ.

RRTV také dvě žádosti zamítla. Neschválila žádost společnosti Euroradio Praha s.r.o o koordinaci kmitočtu a vyhlášení licenčního řízení na kmitočet Praha-Strahov 94,1 MHz/2kW alternativně 94,2 MHz/2kW. Neuspěl ani Pavel Foretník, který jako držitel licence Radia Haná žádal o změnu souboru technických parametrů spočívající ve zvýšení výkonu vysílače Prostějov – Držovice 100,2 MHz/100W.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .