ČT aktuálně informovala o dlouhodobém rusko-čečenském konfliktu z různých úhlů

radiotv222Obvinění z podpory terorismu v souvislosti s uvedením dokumentárního filmu Odvrácená strana světa považuje Česká televize za zjevné nedorozumění. Česká televize, která však žádnou oficiální cestou ruské stanovisko neobdržela, se důrazně ohrazuje proti tomuto absurdnímu nařčení. Česká televize považuje dokumentární film Odvrácená strana světa za ojedinělé svědectví o životě civilistů ve válečných podmínkách měst Groznyj a Samaški v prosinci roku 1999, podané s maximální objektivitou. Film bez jakéhokoliv subjektivního komentáře uvádí pouze autentické výpovědi a svědectví lidí žijících v podmínkách této války.

„Považovali jsme za svou povinnost média veřejné služby informovat o událostech v moskevském divadle Dubrovka v širších souvislostech,“ uvádí Petr Koliha, programový ředitel České televize. „Operativně jsme do vysílání zařazovali mimořádné zpravodajství, uspořádali jsme specializované diskuse na toto téma a nyní jsme tuto mozaiku doplnili i tímto unikátním oceněným dokumentem.“

Film podobně jako všechny další tituly natočené ve spolupráci ČT, společnosti Člověk v tísni při ČT a agentury Epicentrum jednoznačně vyznívá jako protiválečný apel. Právě tento snímek Petry Procházkové, Jaromíra Štětiny a režiséra Petra Hanuše získal na jaře roku 2001 v New Yorku ocenění Univerzity Johnse Hopkinse v konkurenci 230 příspěvků ze 38 zemí. Česká televize ho poprvé vysílala v únoru roku 2000.

Česká televize v této souvislosti zdůrazňuje, že podobně jako jiná světová média sleduje události související s Čečenskem kontinuálně, dlouhodobě a z mnoha úhlů pohledu. Proto se také intenzivně věnovala přepadení moskevského divadla Dubrovka. Nejenže přebírala dostupné agenturní zprávy a příspěvky, ale na místo tragických událostí vyslala i vlastního zpravodaje, který v přímém přenosu přinášel podrobnosti o aktuálním vývoji situace v moskevském kulturním domě. Kromě padesátky aktuálních materiálů odvysílala Česká televize i několik analytických a diskusních příspěvků na toto téma.

Příležitost hovořit před kamerou dostali v tomto unikátním dokumentárním filmu nejen obyvatelé obou čečenských měst, ale i ruští vojáci. Jaromír Štětina k tomu říká: „My, tvůrci filmu, jsme odsoudili čečenský terorismus v Moskvě a myslíme si, že nyní je čas, aby slušní lidé na světě odsoudili teror, kterým ruská armáda sužuje civilní obyvatelstvo v Čečensku.“

Pro bližší tiskové informace prosím kontaktujte:
Richard Klatovský, vedoucí PR & Promotion a tiskový mluvčí, ČT
tel.: 261 134 005, fax: 261 218 599, mobil: 602 21 95 71
email: richard.klatovsky@czech-tv.cz

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .