Generálním ředitelem ČT byl zvolen Jiří Janeček

radiotv222Rada České televize dnes zvolila nového generálního ředitele veřejnoprávní televize. V závěrečném hlasování zvítězil Jiří Janeček, který s přehledem porazil Michala Prokopa a Jaroslava Hykla. Skončilo tak téměř osmiměsíční bezvládí, kdy České televizi šéfoval pověřený ředitel Petr Klimeš.

V závěrečné volbě volil každý radní pouze jednoho kandidáta. Nejvíce hlasů získal Jiří Janeček, pro kterého se vyslovilo jedenáct členů Rady. Pouhé čtyři hlasy získal Michal Prokop a nikdo nevolil třetího finalistu – Jaroslava Hykla. Jiří Janeček byl jmenován do funkce k 17. červnu.

Do užšího finále Janeček, Prokop a Hykl

Po skončení veřejných slyšení Rada České televize potvrdila své původní usnesení, že do finále postoupí tři kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Stejně jako v prvním kole volby před dvěma týdny, i tentokrát zvítězil s jedenácti hlasy Jiří Janeček. Do užšího finále s ním postupil ještě Jaroslav Hykl s podporou devíti radních a Michal Prokop, pro kterého hlasovalo osm členů Rady.

O dva hlasy utekl postup Richardu Medkovi, který získal šest hlasů, pro prozatimního ředitele Petra Klimeše se vyjádřilo pět radních. Zcela propadla Jana Kasalová, které v jarní volbě chyběl ke zvolení jediný hlas. Tentokrát získala jen dva hlasy, stejně jako Vít Novotný.

Janeček: Je třeba personální audit

Janeček vystoupil ve veřejných slyšeních jako druhý po Jaroslavu Hyklovi a ve svém projevu mj. prohlásil, že by chtěl změnit systém řízení české televize. Podle něj by měli mít vedoucí pracovníci větší pravomoci. Navrhl také funkci výkonného ředitele a posílil by transparentnost vedení formou správní rady z odborných ředitelů.

Zmínil také možnost personálního auditu a dodal, že by snížil počet externistů. Ve svém projevu se soustředil na důležitost vztahu zaměstnance k televizi, i řadový pracovník by měl považovat ČT za vlastní. Také proto by chtěl nastavit transparentní motivační systém a karierní řád. Motivační faktory jsou mj. jedna z věcí, o kterých v minulosti prohlásil, že se mu je nepodařilo zcela naplnit ve funkci pověřeného ředitele zpravodajství.

Jiří Janeček

Nový generální ředitel se narodil roku 1956 v Jindřichově Hradci. Vystudoval nejdříve odborné učiliště a následně střední školu v oboru chemie. V roce 1989 dokončil dálkové studium oboru televizní žurnalistika na Karlově Univerzitě.

V roce 1989 nastoupil do České televize, kde nejdříve působil jako redaktor jihočeské regionální redakce a později jako moderátor zpravodajských relací v Praze. Od roku 1997 pracuje jako moderátor hlavní zpravodajské relace a o dva roky později byl pověřen vedením moderátorského týmu zpravodajství. Od prosince loňského roku zastával funkci pověřeného ředitele zpravodajství.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .