Televize u nás vysílá už pět desetiletí

radiotv222Televize, jako rozhlas, v letošním roce slaví významné jubileum. Vzhledem k tomu, že je to médium mnohem mladší, České, resp. Československé televizi je 1. května 50 let. K tomuto výročí ČT připravila speciální program i den otevřených dveří.

První československý televizní program začal vysílat 1.5.1953 a byl odbavován z centra Prahy – Měšťanské besedy (v letech 1994-99 sídlo TV Nova) a až do roku 1957 byl součástí Československého rozhlasu. Současná Česká televize se rozhodla zmapovat vysílání uplynulých padesáti let v tematickém 24 hodinovém bloku s názvem Teleautomat a podtitulem Padesát televizních let na programu ČT 2. Přesně o půlnoci z 30. dubna na 1. května 2003 zahájí průvodce speciálního vysílání Marek Eben program, který „půjde proti proudu času“. Maraton vzpomínek nabídne postupně vybrané pořady od současnosti, tj. roku 2003 až do minulosti, tj. roku 1953.

Noční vysílání bude patřit relativně novějším pořadům vysílaných v uplynulých třinácti letech. Od šesté hodiny ranní začne sled 16 hodinových bloků z období let 1989 až 1953. Televizní divák, který se rozhodne pro druhý program České televize, bude mít možnost si zavzpomínat na své mládí, popř. mladší alespoň na chvíli nahlédnou do doby, kterou znají z vyprávění.

Alena Hynková, jako autorka námětu, scénáře a režisérka se se svým týmem rozhodla vzhledem k obrovskému množství odvysílaných pořadů celý tematický program koncipovat jako výběr ze dvou variant, do kterého zasáhne hlasováním především divák. Abyste měli představu, na co se můžete těšit, zde je úvodní soupiska nabízených pořadů:

08.00 Projev M. Jakeše na Červeném Hrádku, nebo M. Gorbačov v Praze

09.00 Maják, nebo Azimut

10.00 TV tipy s panem Vajíčkem, nebo Televarieté z roku 1983

11.00 Bakalářská povídka Pyžamo, nebo Bakalářská povídka Zuby

12.00 Táta pohraničník, nebo Maminka družstevnice

13.00 X.Jazzový festival v Praze, nebo Písně pro X. světový festival mládeže a studentstva

14.00 Boj O. Nepely o zlato na ZOH 1972, nebo Sportovní přehled roku 1972

15.00 Dobrý večer s Waldemarem, nebo Sejdeme se na Vlachovce

16.00 Co tomu říkáte, pane Werich?, nebo Expedice Lambarene

17.00 Setkání se Štěpánkou a čertíkem Bertíkem, nebo Pohádky ovčí babičky

18.00 Schody do nebe – zpívá K. Kopecký, nebo Klaunova zpověď – zpívá P. Novák

19.00 Ztracená revue, nebo Zuzana je zase sama doma

20.00 Arnošt Kavka, nebo Písničky kolem nás

21.00 Jak to děláme – příprava televizního vysílání, nebo Silvestrovský výstup J.Wericha

22.00 I. Celostátní spartakiáda, nebo Potyčky s paragrafem

Kromě pořadů na výběr bude možnost během dvaceti čtyř hodin si připomenout řadu dobových zpráv a aktualit – třeba vítězné góly z hokeje ČSSR – SSSR v roce 1969, soutěže – například 8 vteřin a dost, písničky, ukázky hereckého umění V. Vosky,V. Chramostové, J. Pivce, J. Wericha, D. Medřické a také vysílání pro děti – mj. Robota Emila i Štěpánku.

Na 21. hodinu se uvažuje odvysílat záznam losování velké soutěže ČT o televizní přijímač a přehrávač DVD, což jsou ceny určené pro ty televizní diváky, kteří se zúčastní anketní hry a správně odpoví na otázku: Která významná umělecká osobnost oslovila jako první naše televizní diváky z obrazovky dne 1.5.1953? V poslední hodině před půlnocí dorazí Teleautomat k pořadům z let 1954-53, včetně dochovaných záběrů z prvního televizního vysílání.

U příležitostí 50. výročí existence televizního vysílání u nás se vedení České televize rozhodlo uspořádat v pořadí už třetí Den otevřených dveří České televize pro veřejnost a to symbolicky v měsíci květnu, kdy bylo pravidelné zkušební vysílání Televizního studia Praha v roce 1953 zahájeno. Na sobotu 17. května od 9 do 14 hodin připravili pracovníci ČT pro návštěvníky Kavčích hor náročnou prohlídkovou trasu včetně speciální trasy pro vozíčkáře. Rovněž brněnské studio ČT 17.5. nabídne speciální prohlídku střižen, zvukových a záznamových pracovišť. Pracovníci brněnské ČT slibují, že si návštěvníci ve studiu prohlédnou kamery, studiová zařízení, maskérny a dekorace. Před objektem TYPOS budou k vidění přenosové vozy ČT. V sobotu se otevřou brány televize i v Ostravě. Exkurze začne už před budovou studia – parkoviště bude obsazeno přenosovou televizní technikou. Vzhledem ke komornímu prostředí ostravského studia, prohlídka samotná, bude trvat zhruba 45 minut, kdy si návštěvníci mohou prohlédnout nejpotřebnější televizní techniku ostravské ČT.

Stejně jako v případě Českého rozhlasu i Česká televize vydala knihu, která mapuje historii deseti let ČT po rozdělení Československa. Publikace je analytickou studií o České televizi jako instituci, o jejím programu a zpravodajství a je skládána jako mozaika dobových názorů a hodnocení, autentických dokumentů zasazených v běhu událostí každého roku, fakt a čísel o rozsahu vysílání a divácké odezvě. Bohatý ilustrační doprovod zahrnuje snímky z pořadů, zajímavé pohledy do televizního zákulisí a ukázky výtvarných návrhů. Svého druhu ojedinělý je i heslář televizních pojmů a reálií České televize, který obsahuje více než sto položek. Kniha je k dostání v distribuci firmy Kosmas a v knihkupectvích Academia, Fišer, Kanzelsberger, Karolinum a Prospero.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .