Rozhlasové vysílání pro děti II. – veřejnoprávní rozhlas

V první části jsme si připomněli některé oblíbené dětské pořady, které uváděl veřejnoprávní Československý, později Český rozhlas. Některé z nich (Domino, Hajaja) přetrvávají, jiné (Pionýrská jitřenka, Radio na polštář) zanikly. Na závěr I. dílu jsme si přiblížili křesťanské Radio Proglas, které, jako jediná soukromá stanice, pravidelně nabízí programy určené dětem. Nyní si o některých pořadech řekneme blíže. Nezáleží na to, zda ještě zní v éteru, nebo byly zrušeny. Tentokrát však nebudeme s pořady seznamovat chronologicky, ale z různých hledisek. Začneme, jak jinak, Českým – dříve Československým rozhlasem.

Hlavní redakce vysílání pro děti a mládež se v období normalizace soustředila na pořady umělecké, kam se řadí pohádky, rozhlasové hry a hudební pořady a na pořady vzdělávací a publicistické. Tehdejší rozhlasové vedení nejmladší posluchači moc nezajímali. Soustředilo se především na věkovou kategorii mezi 15. – 20. rokem. Dospívající mládež se měla nejen bavit, ale i vychovávat v duchu tehdejší ideologie.

Důležitou roli sehrálo také živé vysílání, které mělo proti natočeným pořadům řadu výhod. Největší byl především přímý kontakt s posluchačem. Velmi významný byl z tohoto pohledu pořad Mikroforum. V programu Československého rozhlasu se poprvé objevil 12.července 1965 a zpočátku se vysílal pouze ve všední dny. V srpnu 1968 se na nějakou dobu z éteru vytratil. Se změněným obsahem se vrátil na rozhlasové vlny počátkem roku 1969. Tehdy byl vysílán na okruhu Hvězda, jehož programovému schematu se musel přizpůsobit. Krátké vstupy, informace a rozhovory byly doplněny populární hudbou.

Mladé generaci byly nabízeny také pořady, které rozhlas uváděl jednou za týden. Do této kategorie se řadí například Toulky za písničkou, Meteor nebo již v minulém díle uvedená Pionýrská jitřenka. Za zmínku určitě stojí, že písničky do tohoto pořadu dodávala na objednávku známá dvojice Svěrák – Uhlíř. S Pionýrskou jitřenkou jsou spojeny i jejich společné začátky. V roce 1967 pro ní složili skladbu Strašidýlko Emílek. Zdeněk Svěrák byl tenkrát redaktorem Československého rozhlasu a Jaroslava Uhlíře přivedl do studia jako vojína Svěrákův redakční kolega Miloň Čepelka. Zdeněk Svěrák pracoval v 1. patře vily a v přízemí stál vedle studia klavír, na kterém vojín Uhlíř tenkrát hrál a tvořil melodie na Čepelkovy texty. Zdeňkovi Svěrákovi se to natolik líbilo, že požádal Jaroslava Uhlíře o zhudebnění vlastního textu. Ten neodmítl a druhý den přinesl hotovou písničku. Tak se narodilo Strašidýlko Emílek a začala spolupráce Z. Svěráka
s J. Uhlířem.

Přenesme se nyní do současnosti a zaměřme se na pořady, které nabízí Český rozhlas dětem dnes. Ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu je naladíme na vlnách Českého rozhlasu 2 – stanice Praha. Každý den s pohádkou je každodenní pohádková čtvrthodinka pro nejmenší posluchače a nejen pro ně. Přidat se mohou všichni, kteří si oblíbili tento žánr a nezapomněli, že pohádka je jakousi branou do světa fantazie a hry, v nichž na rozdíl od reality vždy vítězí dobro. Krátké, převážně dramatické pohádky jsou uváděny každý den.
Pohádkový skřítek Hajaja vybere dětem předškolního a mladšího školního věku každý den krátkou čtenou pohádku na dobrou noc. Poprvé vysíláno 2.1.1961.

Dalším zajímavým pořadem je Domino. V éteru se pravidelně objevuje od pondělí do pátku od 19 hodin. Každý den však na jiné téma. V pondělí zahajuje Toulavé Domino. Posluchače čekají například toulky naší přírodou i po dalekém světě, tipy na výlety nebo toulky světem a fantazií.

Úterý je zadáno pro Důvěrné Domino. Je určen dětem, které chtějí bojovat se svými problémy, nebo které chtějí pomoci kamarádům. Ve středu zve k poslechu Domino rozverné. Šelmy i domácí mazlíčkové, přírodní úkazy, rostliny a kameny a samozřejmě člověk s jeho starostmi a radostmi. Chcete najít odpověď na otázky z přírody, poslouchejte každou středu. Zvídavé Domino si rezervovalo čtvrtek. Je určeno dětem, které se chtějí dozvědět technické zajímavosti. A aby nezlenivěly, mohou se každý den seznámit s jiným sportem. Páteční Písničkové Domino je, jak sám název napovídá, věnováno muzice – koncerty, novinky rozhovory… Sobotní Vychytané Domino přináší to nejzajímavější ze všech Domin v týdnu.

Jakýmsi přídavkem je Domino plus uváděné v půlhodince po 20. hodině, které je každý den na jiné téma. Pondělí patří počítačům a má podtitulek Enter, v úterý posluchače čekají Velké záhady a příběhy, průvodcem středečním Kouzelným světem je sám autor Pavel Brycz, Host na přání přijde ve čtvrtek a v závěru týdne čeká posluchače Překvapení.

Při naší procházce nabídkou pořadů pro dětského posluchače ve vysílání Českého dříve Československého rozhlasu jsme nezmínili všechny pořady. Opsat seznam není složité. Ne každý však stojí za povšimnutí.

Na dětské vysílání v soukromých rozhlasových stanicích se podíváme příště. Nepůjde však jen o vysílání vzduchem, ale zkusíme zabrousit i na internet.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .