Střepiny na Nově připomínají Fakta a Klekánici

radiotv221Nedělní premiéru nového pořadu aktuální publicistiky televize Nova Střepiny sledovalo téměř 15 procent všech televizních diváků starších 15 let. Podíl na publiku dosáhnul i v tak pozdní hodinu téměř 50 procent.Nový pořad aktuální publicistiky Střepiny představila v neděli večer televize Nova. Premiéru i přes celkem pozdní vysílací čas (začátek 22:10) sledovalo poměrně velké množství televizních diváků. Podle mluvčího Novy Martina Chalupského pořad zaujal 14,9 procenta všech diváků starších 15 let a 46 procent diváků, kteří v danou chvíli sledovali televizi (tedy asi 1,4 milionu diváků). Dvacetiminutovou relaci moderoval ze studia Televizních novin redaktor zpravodajství Stanislav Brunclík, který se bude po týdnu střídat s Andreou Němcovou.
 
Střepiny na první pohled připomínají podobné pořady na České televizi – Fakta a Klekánici – v porovnání s nimi byl ale dynamičtější a někdy až příliš rychlý. To platí především o úvpdní reportáži Martina Krpače o převládajícím monopolu Českého Telecomu na provozování pevných telefonních linek v České republice. Reportáž se týkala divákům dobře důvěrně známé informace, že Telecom nestihne v zákonné lhůtě vybavit současné linky možností volby mezi operátory. Tím se také oddálí nástup dalších operátorů na český trh.
Některé Střepiny jsou příliš zbrklé
Na poměrně složité téma byla reportáž skutečně příliš rychlá (připomínala spíše delší zprávu pro Televizní noviny), především projev redaktora mohl být pomalejší, aby se divák v problematice zorientoval (stejný problém má řada redaktorů Novy). Dobré byly ohlasy konkurenčních operátorů, kteří celkem nepokrytě přiznali, že mít možnosti jako Telecom, nechovali by se jinak. Přibližně čtyřminutové téma vystřídala ani ne minutová reportáž Ivy Velíškové o trestu pro nakladatele Michala Zítka, který vydal český překlad Hitlerova Mein Kampfu.
Nova v kratičké reportáži upozornila, že Zítko má během tohoto týdne uhradit pokutu dva miliony korun, jinak bude muset nastoupit trest. Zítko tvrdí, že peníze nemá a tudíž jej čeká vězení. Velíšková s pomocí grafiky diváky upozornila, že Zítkovo vydavatelství prodalo 93 tisíc výtisků Mein Kampfu, za něž po odečtení všech nákladů utržilo čistý zisk šest milionů korun a tudíž Zítko nemluví pravdu. Vydavatel v reportáži nedostal vůbec žádný prostor a Velíšková patrně nemá tušení o tom, že provozování vydavatelství bývá často prodělečné. Zítko by asi dokázal vysvětlit, jak se šesti miliony naložil, kdyby k tomu dostal příležitost.
Nova využila chyby ČT
Nejdelší reportáž Střepin se překvapivě věnovala zahraničnímu tématu: vojenskému konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Příspěvek složený z agenturních záběrů a komentáře Jakuba Szántó a Martina Krušiny stojícího před izraelským velvyslanectvím v Praze byl jakýmsi „záskokem“ za veřejnoprávní televizi, která na zahraniční témata v publicistických pořadech rezignovala (viz rozhovor RadioTV se šéfredaktorem aktuální publicistiky ČT Milanem Bouškou). Nova velmi dobře zpracovala krátký a jasný přehled dějin izraelsko-palestinského konfliktu.
Následující reportáž Ivana Berky a Andrey Němcové o útoku fanoušků na autobus fotbalové Sparty při cestě z prohraného zápasu s Jabloncem volně přešla v reportáže dvě: jednu o inkriminovaném incidentu, a druhou, obecně zaměřenou na řádění sportovních fanoušků v České republice. Nova při tom využila archivu zpravodajství, aby připomněla aféru fanoušků Baníku Ostrava, kteří kamenem hozeným z okna rychlíku těžce zranili ženu stojící u železniční trati z Olomouce do Ostravy. Zajímavé byly také zkušenosti provozovatelů restaurací v Jablonci nad Nisou, kde proběhlo ono nešťastné utkání Sparty.
Silný potenciál Televizních novin
Na závěr Střepin nepřišlo zvířátko, ale reportáž o chaotickém stěhování uprostřed Kosmonos, které Brunclík přirovnal k akci „Kulový blesk“ – filmové největší akci v dějinách stěhování. Starosta Kosmonos v krátkém příspěvku na tabuli nastínil představy, kterak se základní škola přestěhuje z nové budovy na upravený zámek, kam za ní poputuje také část knihovny. Radnice se z nevyhovující budovy přestěhuje na místo školy, kde se podělí o prostor s poštou, jejíž budova je také nevyhovující. Zdravotní středisko zůstane jediné na svém místě. Bez názorného nákresu opravdu složité, že?
Celkově se pořad Střepiny více podobá Klekánici než Faktům, obě tyto veřejnoprávní relace ale procházejí v poslední době změnami a často je tvoří jedna monotematická, příliš dlouhá reportáž. V tomto smyslu Nova opravdu nalezla místo na trhu, a navíc může využít obrovský potenciál Televizních novin, které jsou dlouhodobě nejsledovanějším televizním pořadem v ČR vůbec. Grafika Střepin včetně znělky sice není příliš oslňující (ostatně, jako u většiny pořadů TV Nova), formát je to ale velmi zajímavý a pro komerční televizi, která se živí především zábavou, chválihodný.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .