RadioTV představuje: queerFM – rádio pro homosexuály

radiotv22Homosexuálové jsou nezanedbatelnou cílovou skupinou. U nás se na ně orientují některé erotické časopisy, jeden pořad veřejnoprávního rozhlasu a to je asi tak všechno. Přitom vezmeme-li v úvahu, že homosexuálů jsou asi 4 procenta, tak je to jen v České republice přes 400 tisíc lidí. Že gayové a lesbičky jsou zajímavou cílovkou, zjistila už řada televizí ve Francii, Itálii, Švédsku atd. Více viz RadioTV představuje: Pink TV pro homosexuály.

Mezi homosexuály je řada úspěšných a finančně dobře zajištěných lidí, kteří se chtějí bavit. Navíc nemusí část svých příjmů investovat do zabezpečení svých potomků a tak mají mnohem víc peněz na zábavu, na vzdělání, na luxusnější zboží. Podle průzkumů prý cestují třikrát častěji než zbytek populace. A to je pro řadu zadavatelů reklamy nemalé lákadlo. V Německu proto v sobotu 1. října začíná vysílat internetové rádio queerFM zaměřené právě na homosexuály.

Stanice by měla vysílat 24 hodin denně pro posluchače napříč publikem v celém Německu, Rakousku a Švýcarsku. Jak se píše v tiskové zprávě vydané k zahájení vysílání, queerFM vysílá na vlnové délce homosexuálů, bisexuálů a lesbiček. Snahou tvůrců je zdržet se typických klišé a udělat rádio, které přitáhne pozornost zmiňovaných skupin lidí. Jedná se o komerční projekt, takže v popředí zájmů stojí zisk, ale jde i o příspěvek k větší toleranci homosexuálů. „Chceme fungovat jako hlásná trouba našich posluchačů, u veřejnosti podnítit zájem o komunikaci, podnítit zájem i toleranci,“ říká vedoucí programu Andreas Hahn.

90 procent veškerého vysílacího času tvoří hudba. Proto jí je věnována značná pozornost. Playlisty jsou tvořené podle motta „Gay live music.“ V popředí tedy stojí aktuální hitparádové hity a úspěšné držáky. Hudebně odpovídá zaměření formátu CHR. Postupně by se měly mezi hity objevit i starší kousky, které už patří ke klasice. V podstatě půjde o mix toho nejlepšího z mezinárodních hitparád a hitů posledních dvaceti let. 30 procent bude tvořit dance, 10 rock, dalších deset černošské styly, pop 35 a 15 procent soft. Jakou hudbu posluchači opravdu chtějí, se bude zjišťovat v reálném čase. Posluchači můžou kdykoliv kliknout, jaké písničky by rádi do playlistu zařadili a jaké by vyhodili a ohodnotit právě hranou skladbu. Speciálně zaměřené bloky (např.: na house, electro, trance, soul, balady, R&B apod.) dostanou své pravidelné časy.

Ačkoliv se jedná o stanici zaměřenou na homosexuály, v žádném případě nejde o program věnovaný erotice, pornu apod. queerFM chce být svým posluchačům celodenním průvodcem a tak po 14 hodin denně nabídne také zprávy ze světa a předpověď počasí. Během dne bude přinášet informace o hudbě, filmech, hitparádách, zajímavých událostech, životním stylu a dění na kulturní scéně. Moderátoři používají slang své cílové skupiny, jsou spontánní, vtipní, uvolnění, dynamičtí a přátelští. Každou sobotu v šest večer startuje TreibHouse (skleník), což bude ultimativní show na zahřátí před sobotním večerem. Chybět nebudou pozvánky na párty v německých, rakouských a švýcarských metropolích. ChybObčas vysílání zpestří živé přenosy. V současnosti se připravuje interaktivní seznamka a každodenní živá talk-show. Komunikace v písničkách na přání, při různých hlasováních, případně v plánované talk-show je možná telefonem, emailem nebo přímo ze stránek rádia. Ve spolupráci s úspěšnými portály se připravují další interaktivní služby. Postupně se v programu objeví i příspěvky nakupované od externích dodavatelů nebo vyráběné v koprodukci.

Diskusní pořady a magazíny mají pomoct ventilovat problémy gayů, bisexuálů a lesbiček. Ke strategii patří i intenzivní komunikace a kooperace se spolky, institucemi, pořadateli akcí, tištěnými magazíny, regionálními časopisy o kulturních akcích, internetovými portály, chatovacími seznamovacími a podobnými platformami, nakladatelstvími, kluby nebo diskotékami. Ty se můžou ve vysílání objevit i jako sponzoři, spolupracovat s queerFM jako mediálním partnerem nebo dokonce dodávat obsahy některých pořadů.

Právě díky vysílání po internetu, kde jednak není regulace ze strany mediální rady a navíc je oproti stanicím z éteru mnohem interaktivnější, může nabízet speciální produkty, které vedou k rychlému oslovení cílové skupiny. Firmám například stanice nabízí možnost šíření vysílání přes jejich webovou prezentaci. Návštěvník stránky najednou najde něco víc a to sice rádio, což vede k prodloužení doby, kterou prohlížením stránky stráví. Klient, který takovou službu využije, má navíc možnost mít odkaz na svoje stránky na webu rádia, případně i bannery. Kromě toho nabízí queerFM zpestření stránek klientů zvukovými příspěvky šitými jim na míru. Cílem je v tomto případě nejen získat peníze za nový produkt a zvýšit poslechovost (a tudíž i zisky) ale také přispět k už zmiňované toleranci vůči homosexuálům. Možná trochu ambiciózně znějí úvahy tvůrců projektu o tom, že by tímto způsobem chtěli přispět i k vytvoření nových pracovních míst. U tohoto produktu nabízí queerFM svým klientům exklusivitu, takže produkt nenabídne konkurenci. Tzn. Že pokud ho začne používat například prodejce obuvi v Hamburgu, tak další obchod, který prodává třeba oblečení a obuv v Hamburgu už má smůlu. Šanci má ale firma, která v Hamburgu prodává například kosmetiku nebo auta a také kupříkladu prodejce obuvi z Mnichova (pokud nemá v Hamburgu pobočku) nebo z Vídně.

Podmínkou pro využití tohoto produktu je minimální návštěvnost stránky 1000 lidí denně a samozřejmě nezávadný, legální obsah. Další výhodou spotů na queerFM je možnost ukázat například daný výrobek hned na banneru, který se zobrazí během vysílání spotu. Zajímavostí je, že stanice nabízí reklamu i zadarmo. Krátká zmínka o firmě se může objevit ve vysílání naprosto bezplatně. Kdo se může takto zdarma prezentovat ve vysílání a kdo ne, to si rozhodne rádio samo.

Program produkuje multimediální agentura entire media, která má s vysíláním internetových rádií už více jak pětileté zkušenosti. Zatímco u terestricky vysílajících rádií je prime timem ráno, na webu je to naopak podvečer a večer. Prime timem je tady čas od 16 do 24 hodin. Reklama v tomto čase je proto mnohem dražší než po zbytek dne.

V současnosti vysílá queerFM pouze přes internet, naladit ho je možné na stránkách www.queer.fm. V budoucnu není vyloučeno vysílání v kabelových rozvodech nebo prostřednictvím DAB.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .