Rakouské veřejnoprávní rádio pro mladé FM4

radiotv22Svoji alternativní stanici pro mladé má i Rakousko. Jmenuje se FM4 a v éteru se objevila před jedenácti lety, 16. ledna 1995 v 19 hodin. FM4 vysílalo jen od sedmi večer do šesti ráno a nemělo vlastní síť vysílačů. O tu se dělilo se stanicí Blue Danube Radio. 1. února 2000 přešla síť vysílačů Blue Danube Radia plně pod FM4, které začalo vysílat 24 hodin denně. Podle zákona musí být tato programová síť využívána pro cizojazyčné vysílání. Převážná část programu je proto v angličtině včetně zpráv. Dopoledne jsou dvakrát zprávy i ve francouzštině. V němčině jsou jen headlines. Původní Blue Danube Radio bylo založeno veřejnoprávním ORF v létě 1979 jako lokální anglický program, který byl určen pro cizince, kteří se ve Vídni zdržovali kvůli nově zřízenému sídlu OSN. V době, kdy Blue Danbe Radio nevysílalo, přebíralo program hitové stanice Ö3. Celoplošnou se stanice stala až v květnu 1992. Od roku 1995 se dělila o své frekvence s FM4. To dnes vysílá nejen na VKV (takto zasahuje i část Bavorska včetně Mnichova) ale také přes satelit a na internetu. A to jak přes svůj oficiální tak i přes neoficiální streamy.

FM4 se stalo čtvrtým celoplošným programem rakouského veřejnoprávního rozhlasu ORF. Zatímco první tři mají označení Ö1, Ö2 a Ö3, čtvrtý program nebyl pojmenován Ö4 ale FM4, aby se něčím odlišil. Program byl původně zaměřen na undreground. Od toho se začal odvracet v roce 2000.Nyní vysílá FM4 alternativní mainstream. To je trefné označení, které si vymysleli přímo na FM4. Kultovní pořady jako Salon Helga, Im Sumpf nebo Heartbeat zůstaly i po tomto přeformátování zachovány. Stanice se mj. vyznačuje vyšším podílem mluveného slova.

Ranní vysílání začíná od pondělí až do neděle v 6 hodin ráno. Celá ranní show nazvaná jednoduše Morning Show končí v deset hodin a není vysílána v němčině ale v angličtině. V té je i většina informací o této show na internetových stránkách stanice. Britský šarm rannímu proudu dodávají moderátoři Stuart Freeaman a Duncan Larkin. Každý pátek tady posluchači naleznou nejhorší světové nahrávky. Drby ze světa prominentních osobností se ve vysílání objevují každý den. Každý den se zároveň vybírá Loser of the day. „Já myslím, že každý se rád směje průserářům. My proto pátráme všude možně, prohledáváme různé zprávy a nacházíme všelijaké průseráře. Například jsme zjistili, že Stinga pronásledují kanadské berní úřady kvůli sedmi milionům dolarů. To je loser,“ říká moderátor ranní show Duncan Larkin. O zábavu se v ranním vysílání stará i komorník Smith. Ten má odpověď na každou otázku, co neví najde v knihách a je vždy úslužný a zdvořilý.

Od deseti do dvanácti pak každý den v týdnu včetně víkendů pokračuje vysílání blokem označeným Update. I ten je v angličtině. Kromě hudby obsahuje tipy na zajímavé akce, filmy, internetové tipy a představuje muziku. Update v německé verzi má své místo od pondělí do soboty mezi 17. a 19. hodinou. Ty nejdůležitější události dne, reportáže, příběhy a živé rozhovory přináší polední informační show Reality Check, která na FM4 běží každý všední den od 12 do 14 hodin. V sobotu je pak od 12 do 13 na programu speciální vydání. Odpoledne (po-so,14-17) pak naplňuje pořad Connected (v létě nazvaný Letní terasa) plný hudby, aktuálních témat a novinek ze světa nových médií a internetu. Ve 14 hodin a o víkendech už ve třináct dochází v moderaci k jedné významné změně. A to sice k té, že angličtinu střídá němčina. Anglicky mluvící průvodci pak přebírají žezlo znovu v jednu hodinu ráno.

Novinky ze světa filmu, hudby, politiky, médií a počítačů a story popové kultury přináší podvečerní pořad Homebase (po-čt, 19-22). V létě se tento pořad jmenuje Homebase Summerparade. Večer pak patří speciálním pořadům. V pondělí jsou poslední dvě hodiny dne věnované stylům jako Britpop, Indie nebo alternativnímu rocku v magazínu Heartbeat. V úterý si zas přijdou na své vyznavači žánrů jako groove, soul, house, funk a reggae, kterým je určen pořad High Spirits. Ve středu navečer FM4 trochu přitvrdí. Metal a elektronická hudba dostávají prostor v pořadu House of Pain. Domácí hiphopové scéně je věnován čtvrteční Tribe Vibes.

Dětský pokoj (Jugendzimmer) přináší v pátek v podvečer živé vstupy z pokojů mladých posluchačů v celém Rakousku. Obyvatel pokojíčku, ze kterého se vysílá, má možnost vybírat hudbu, téma k diskusi atp. Po tom pokračuje vysílání satirickou revue Salon Helga Christopha Grissemanna a Dirke Stermanna, kteří působí i na německé stanici radioeins. Viz Veřejnoprávní stanice pro mladé IV. – radioeins. Tento pořad končí už od 19. února 1989 legendárním rozhovorem:
Stermann: Dobře se vyspi.
Grissemann: Ty taky.
Stermann: Miluji Tě.
Grissemann: Ty taky.

Moderátor, který si říká Hermes, a na FM4 moderuje seznamku, je někdejším žákem dua Grissemann a Stermann. V programu nechybí ani živé přenosy z koncertů, které zpříjemňují víkendové večery. Grissemann, Stermann, Hermes případně Mona Moore si každou neděli odpoledne povídají v talkshow Dvoulůžák (Doppelzimmer) s posluchači na telefonu. V Pokoji pro hosty (Gästezimmer) pak v následujících dvou hodinách (ne 15-17) prominentní hosté prezentují svoje oblíbené desky. Pokoj se objevuje i v názvu pořadu, který je jednak písničkami na přání a pak zároveň pořadem stylu “Volejte řediteli“ nebo “Adresát ČT“. Otázky ohledně rádia zodpovídá a písničková přání plní pořad Pokojová služba (Zimmerservice), který FM4 přináší každou neděli mezi sedmou a devátou večer. Dalším interaktivním pořadem je Supersonnig (při vyslovení zní jako Supersonic- anglicky nadzvukový). Tady má každý týden jeden z posluchačů možnost hrát si svoji oblíbenou hudbu. V létě, konkrétně v červenci a v srpnu, se tento pořad nevysílá jednou ale dokonce šestkrát týdně a jeho podobu neovlivňují jen posluchači ale také různí hostě a pak i lidé z rádia, kteří se na hudební dramaturgii běžně nepodílejí.

Nový týden pak v pondělí ráno od jedné do šesti vítá blok Soundpark složený výhradně z domácí hudební produkce. Platforma Soundpark umožňuje se prosadit novým a začínajícím umělcům. Ve vysílání FM4 nechybí ani literární pořady (V Louži – Im Sumpf) nebo hitparáda. Na program rozhlasové stanice FM4 navazují i některé televizní pořady. A nechybí samozřejmě ani off-airové aktivity jako třeba FM4-Fest (též nazývaný FM4-Geburtstagsfest – narozeninová oslava), která se koná vždy koncem ledna ve Vídni. Další festivaly se konají v průběhu celého roku v Rakousku a také v bavorském Mnichově. Ze spousty dalších festivalů pak FM4 přináší živé vstupy a informuje o nich.

FM4 si měřeno podle počtu posluchačů vede nejhůře ze všech stanic ORF. Denně ho ladí jen 254 tisíc posluchačů. Jedná se ale o veřejnoprávní rozhlas, kde poslechovost není tím nejdůležitějším parametrem. Zajímavý je ale profil takového posluchače. Ten většinou vstává pozdě. K nárůstu poslechovosti totiž dochází teprve až po desáté hodině dopoledne, zatímco běžně poslechovost kulminuje cca okolo sedmé. Většině posluchačů FM4 je mezi devatenácti a čtrnácti lety. Co je ale zajímavé, že průzkumy ukazují, že většina posluchačů má maturitu a patří k finančně dobře situovaným, kteří mají měsíční příjem přes tři tisíce euro. Převážně jde o Vídeňáky.

Jestli se provoz stanice zaplatí z reklamy není známo. ORF totiž nepředkládá bilanci jednotlivých stanic ale organizace jako celku. Je známo, že Ö3 vydělává na reklamě nejvíc, mnohem víc, než kolik stojí provoz a tak může dotovat ostatní programy. ORF má ale jako veřejnoprávní instituce ještě k dispozici peníze z koncesionářských poplatků. Po mnoho let nevysílalo FM4 stejně jako kulturní stanice Ö1 žádnou reklamu. Před zhruba pěti lety se ke konci hodiny začaly zařazovat reklamní spoty. Stanice si ze spotů dělá legraci. Po reklamě totiž následuje anglicky mluvený jingle: „This was a test of the advertisement-broadcasting-system. In case of a real advertisement you would have been advised to buy something.“ Česky: “Toto byl test reklamního vysílacího systému. V případě opravdové reklamy byste byli vyzvání něco koupit.“

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .