Veřejnoprávní stanice pro mladé IV. – radioeins

radiotv22Dalším zajímavým rádiem zaměřeným na mladé posluchače, které je možné naladit v německém éteru, konkrétně v hlavním městě Berlíně a Braniborsku, je radioeins. Podle míst, kam se jeho signál šíří (Berlín a Braniborsko), se dá usoudit, že provozovatelem je RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg). Radioeins vzniklo 29. srpna 1997 sloučením stanic Radio B Zwei, které provozoval berlínský rozhlas SFB a Radia Brandenburg provozovaného Východoněmeckým rozhlasem ORB. (Pozor, nezaměňovat východoněmecký jako označení východní části SRN jako v tomto případě s označením někdejší NDR!) Těžištěm vysílání byl rock, pop a kromě hudby také infotainment.

Obsahem vysílaných příspěvků a celkovým redakčním pojetím je radioeins důležitým protipólem ke komerčním formátovým rádiím v Berlíně. Běžnou délkou vstupů přes čtyři minuty přesahuje průměrnou délku mluveného slova v německých rádiích. Cílovou skupinou jsou ti, co už odrostli formátu rádia Fritz. To nejlépe vystihuje slogan stanice Nur für Erwachsene – Jen pro dospělé. V roce 2003 obdržela stanice jako první rádio cenu ECHO za nejlepší mediální výkon. 2. července 2005 se radioeins zapojilo do mezinárodní akce Live 8 a vysílalo od dvou hodin odpoledne do čtyř do rána koncerty, které se v rámci této akce konaly.

Signál stanice šíří v Berlíně a Braniborsku VKV vysílače. V některých regionech je možné vysílání přijímat i přes DAB a také z kabelu. Radioeins dále vysílá přes internet, přes družici Astra 1E na transponderu 30, přes ADR a přes satelit Astra 1H v DVB-S na transponderu 93.

Na stanici radioeins jsou bezesporu velice důležitým prvkem moderátoři. Jedná se o zajímavé lidi s neméně zajímavými osudy a tak se s některými seznámíme trochu blíže. Jednou z moderátorek je Marion Brasch, Ta je vyučenou typografkou a dcerou bývalého náměstka ministra kultury NDR Horsta Brasche. Její už zesnulí bratři byli Thomas, Peter a Klaus Braschovi. Thomas byl spisovatelem a dramatikem. Z vysoké školy (Univerzity Karla Marxe) byl vyloučen kvůli urážkám představitelů NDR a za kritiku vpádu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR byl dokonce potrestán vězením.

Marion Brasch pracovala nejprve u různých nakladatelství, pak u Svazu skladatelů NDR a nakonec začala s moderováním. Na východoněmecké stanici DT64 (viz Veřejnoprávní stanice pro mladé III. – historie Radia Sputnik) uváděla od roku 1987 speciální hudební pořady. Během převratu se angažovala pro reformu státu i stanice. Zánik rádia DT64 ji rozhodně nepotěšil. Marion se ale nevzdala a přešla k nově vzniklému Radiu Brandenburg, které se později stalo součástí Radia EINS (dnes radioeins). Marion Brasch patří mezi stále spolupracovníky na volné noze. Moderuje dopolední program, pořad o knížkách Seite Eins (Strana jedna). V roce 2003 se portrét jí a dalších dvou kolegyň objevil na plakátu, který měl přinést stanici lepší výsledky v měření poslechovosti. Kromě své mateřské stanice ještě stíhá na Radiu Fritz provázet pořadem Blue Moon.

Synem legendárního rakouského moderátora, komentátora, rozhlasového baviče, tvůrce formátů (mj. hitrádia Ö3) atd. Ernsta Grissemanna je Christoph Grissemann. Ten pochází z Insbrucku v rakouských Tyrolách a je kabaretním umělcem. Vystudoval germanistiku a publicistiku. Civilní vojenskou službu si odsloužil v uprchlickém táboře Traiskirchen. Od roku 1988 působí v ORF, kde společně s Dirkem Stermannem (společně vytváří dvojici komiků Stermann & Grissemann) připravují dnes už legendární satirický pořad stanice FM4 Salon Helga. Pro radioeins pracuje od roku 1997.

Florian Grolman prošel řadou veřejnoprávních i komerčních rádií. Mj. moderoval i Schönen Morgen – Krásné ráno radiaeins, které se zpočátku vysílalo z Radio-EINS-Busu, který každý den stál na jiném místě Berlína. Díky Florianu Grolmanovi proběhla na této stanici digitalizace produkce a odbavování vysílání.

Tobias Jaecker je mladším členem týmu radioeins, je narozen roku 1975. Pro srovnání Marion Brasch je ročník 61, Christoph Grissemann 66, Florian Grolman 69 atd. Tobias Jaecker vystudoval publicistiku, politologii a komunikaci. Od roku 2000 pracuje jako redaktor radioeins, píše pro různá tištěná a internetová média a pořádá přednášky a semináře o antisemitismu a teoriích spiknutí. V roce 2004 obdržel cenu Přátel publicistiky.

Jörg Thadeusz je další zajímavou osobností stanice radioeins. Pochází z Dortmundu a původně chtěl být evangelickým farářem. Studoval dějiny, ty ale nedokončil. Živil se jako průvodčí v lehátkových vozech, saniťák a pracoval také na zpracování odpadů. Od roku 1991 je rozhlasovým reportérem a moderátorem. Od roku 1999 působí i v televizi. Krom toho napsal dva romány.

Už jsme zmínili ranní vysílání Schönen Morgen. Nabídka pořadů je ale mnohem pestřejší. Každou sobotu dopoledne běží od devíti do dvanácti Die Profis – Profesionálové. To je taková rozhlasová obdoba pořadu Galileo na Pro7. Jedná se vysvětlení toho, jak fungují věci okolo nás. Například zápalky nebo i ponorka, která se dokáže potopit jedenáct kilometrů hluboko. V neděli je v ten samý čas (9-12) na programu pořad, který vysílá i ČRo 1 – Radiožurnál a to Dva na jednoho – Zwei auf EINS! Dva moderátoři se ptají jednoho hosta. Sex nach neun – Sex po deváté je magazínem o sexu, erotice, partnerských vztazích a relevantních tématech. Nechybí hosté ve studiu, posluchači na telefonu a praktické testy. Magazín běží každý pátek od devíti do jedenácti večer.

Jak ovlivňuje konstelace hvězd aktuální události ve společnosti, jak hvězdy ovlivňují soužití s partnery, přáteli a kolegy? To se posluchači dozvědí v pořadu Hvězdy a znamení – Sterne und Zeichen, který běží každou neděli od devíti do jedenácti večer. Die Sonntagsfahrer – Sváteční řidiči. Pořad který se věnuje otázkám motorismu, autům a motorkám, pravidlům silničního provozu, zpovídá celebrity, jak se cítí na silnicích atd. A to vždy v neděli od dvanácti do dvou odpoledne. Krom těchto speciálních pořadů, se ve vysíláni radiaeins objevují přes týden vždy večer a v noci dvouhodinové bloky věnované různým hudebním stylům. Jde o styly jako Folk, Blues; Rock’n Roll, Soul, Tex-Mex, a další.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .