Vánoční promo II. – King Kong a armáda spásy

Štědrý den se nezadržitelně blíží. Vánoce v sobě mají určité tajemno. Kouzlo, díky kterému k sobě mají lidé blíž a chtějí si pomáhat, kouzlo, díky kterému zavítá do kostela i ateista. I o tom všem jsou vánoční promoakce německých rádií.

Bohoslužba s ranní moderátorkou

Nezvyklý úkol dostala paní Ježíšková (viz Vánoční promo novinky – MS v hodu vánočním stromečkem), která plní různá přání posluchačů alster-radia 106!8 rock´n ´pop ve snaze ušetřit muže před stresem. Jednoho dne se objevilo přání posluchače Michaela Jassena z Hamburgu. Toho stresuje, že ho přítelkyně chce vzít na adventní mši do kostela. Jemu se nechce. Na mši by šel jedině, kdyby měla kázat paní Ježíšková. Ač se to zprvu zdálo nemožné, i tento úkol splní. Z kazatelny má sice respekt, protože přeci jen není určena každému, ale vystoupá na ni a bude kázat.

Ze začátku se zdálo problémem nalézt kostel a hlavně pastora, který by jí na kazatelnu pustil a nechal ji kázat ke svým ovečkám. Překvapivě rychle se sám přihlásil pastor Michael Grabaske. Poté co ho moderátorka Maren Bockholdt (alias paní Ježíšková) ujistila, že je pokřtěná, byla ruka v rukávě. Bohoslužba s kázáním moderátorky se uskuteční v neděli 11. prosince 2005 v jednom z kostelů v hamburské čtvrti Altona. Pro pětačtyřicetiletého maséra Michaela, který si to všechno vymyslel, to bude první bohoslužba v životě. A moderátorka Maren poprvé v životě vymění mixážní pult za kazatelnu.

King Kong slaňuje ze střechy

14. prosince se ze střechy kina UFA Palast v Hamburgu slaní King Kong a bude posluchačům rádia Energy Hamburg rozdávat lístky do kina. Právě 14. prosince má totiž film King Kong v Německu premiéru. V kostýmu King Konga bude budovu kina slaňovat ranní moderátor rádia Energy Philipp Kolanghis.

Hajaja ministerského předsedy

V našich regionálních rádiích se většinou komunální politici dostanou ke slovu jen ve zprávách, kde se vyjadřují k nějaké aktuální události. Jinak zůstávají stranou. V Německu je ale běžné, že se politici rádi ukazují i na různých promoakcích. Je to takové rovnocenné partnerství média a politika. Daný starosta nebo člen zemské vlády se ukáže na veřejnosti jako člověk a ne jenom jako úředníček a rádio se zase může těšit, že za účast politika nemusí platit, ačkoliv i politici jsou pro běžné lidi podobnými celebritami jako zpěváci, herci, hokejisté nebo fotbalisté.

Zatímco český premiér Jiří Paroubek se snaží nalákat voliče na show v podobě pořadu Nikdo není dokonalý, premiér Dolního Saska Christian Wulff myslí nikoliv na nynější voliče, ale na voliče zítřka, tedy děti. 13. prosince bude v rozhlasovém domě ffn předčítat pohádky. Přijít na toto čtení může každé dítě školou povinné, které si den předem rezervuje během ranního vysílání místo.

Charitativní písničky na přání

Spontánní nápad dostal ranní moderátor vídeňského rádia 88,6 Supermix. A to sice spojit písničky na přání se sbírkou ve prospěch dětem, jejichž rodiče si nemůžou dovolit finančně náročnou léčbu. Dárci, kteří věnují nejméně 5 euro si můžou ve vysílání živě popovídat s moderátorem a nechat si zahrát písničku dle svého výběru. Protože podporovat dobročinné sbírky patří k dobrému tónu, objevují se mezi dárci především místní celebrity a také firmy, které si tak zvýší prestiž své značky. Celá tato akce probíhá každý pátek až do Štědrého dne.

Na nemocné děti myslí i další rakouské rádio a to Kronehit. Ten od pondělí 12. prosince do pátku 23. plní dětská přání. Přání se zveřejní v éteru a posluchači mají možnost pomocí telefonu darovat určitou částku na splnění snu. Často se jedná o peníze na nákup kompenzačních pomůcek jako jsou nejrůznější invalidní vozíky, počítač, který čte nevidomým texty atp. Desetiletý Markus, který pochází z Jugoslávie, by chtěl bicí. Posluchači mu tedy v pondělí budou posílat peníze, aby si mohl bubny dovolit.

Tato akce běží už tři roky a kromě materiálních přání, tedy těch pořiditelných za peníze, se objevilo i pár nemateriálních. Mezi ty patří sen setkat se s určitou osobností nebo zažít něco nevšedního.
Ranní moderátor Mikulášem

Před Vánoci se každý snaží ukázat své lepší já. Ranní moderátor bigFM Hans Blomberg se ve vysílání přiznal, že se nikdy na poli charity nijak neangažoval. Kolegyně Carmen Burger a kolega Kemal Goga to nemohli pochopit a tak ho přiměli, aby dělal Mikuláše. V jedné evangelické školce u Kaiserslauternu tak v kostýmu Mikuláše rozdával dětem mandarinky, ořechy a čokolády.

Rádio jako armáda spásy

Tak trochu jako armáda spásy se 12. prosince bude tvářit hamburské rádio dobré nálady Oldie 95. Už po třetí má 400 lidí bez střechy nad hlavou možnost zažít večer, kdy se najedí a ještě se pobaví. Raut s kulturním programem pořádá Oldie 95 ve spolupráci s magazínem Hinz und Kunzt, který je hamburskou obdobou našeho Nového prostoru, který prodávají bezdomovci v Praze a v Brně. Tři a půl hodiny dlouhého rautu se účastní i řada prominentních osobností. Místní sportovci nebo herci.

Vánoční punč

Kromě běžných promoakcí zaměřených na posluchače, musí rádio dělat i večírky a rauty pro své klienty, případně známe majitele nebo ředitele stanice. Linecké Life Radio si je moc dobře vědomo, že kromě klientů, kteří u něj inzerují, potřebuje ke své činnosti i další lidi. A ty všechny pozvalo na Vánoční punč. Na malé sešlosti s lidmi z rádia (reportéry, moderátory, obchodními zástupci i vedením stanice) se tak můžou navzájem potkat a v klidu pohovořit ředitelé bank, reklamních agentur, starostové, církevní hodnostáři, zástupci policie, místní vojenské jednotky, Červeného kříže, komunální politici a další osobnosti. Ti všichni si spolu v klidu pohovoří a utuží vztahy.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .