Licenci na vysílání chce získat i moderátor zkrachovalého rádia

radiotv22Účastníkem licenčního řízení se může v podstatě stát kdokoliv. Ale že by se o volnou frekvenci zajímal člověk, který pracuje v rádiu jako moderátor a dokonce vysílá na frekvenci, o kterou se uchází, se asi nestává každým dnem. V Berlíně se to teď ale stalo. Radio Hundert, 6 (sto,6) se dostalo v dubnu letošního roku do platební neschopnosti a tak se svým vysíláním končí. Jeho frekvence 100,6 MHz se uvolní a vysílání na ní zahájí nový provozovatel. Zájem má téměř třicet žadatelů. Mediální rada pro Berlín a Braniborsko MABB vypsala ještě dvě další frekvence. O ty ale už není takový zájem.

Zájem o zavedenou frekvenci má tedy Matthias Kayales, který sám na této frekvenci moderoval. S investorkou Christiane Kernovou vytvořili koncept zachování tradiční stanice Hundert, 6. Od chvíle, kdy rádio v podstatě zkrachovalo, běží na berlínské frekvenci 100, 6 MHz jen nouzový program, který od prvního září připravuje tým, jehož velká část působila na Hundert, 6 už v osmdesátých letech. Právě s tímto formátem jde Kayales do boje o získání frekvence pro staronové Radio Hundert, 6. Kayales i Kernová mají dlouholeté zkušenosti s komerčními rádii a u konceptu, který předložili mediální radě MABB, vidí naději na úspěch. „Nechceme být rádiem, které jen hraje a kde se soutěží ale ani čistě informační stanice, ale spíš programem s vyváženým programem, který by sestával z jedinečného hudebního mixu a vysokého podílu mluveného slova. To by měly tvořit příspěvky tvořené novináři vztahující se na aktuální dění v Berlíně. Tato nabídka je totiž zatím na berlínském trhu opomíjena.“, tvrdí Matthias Kayales.

V konceptu se objevují takovéto návrhy. Návrat k mluvenému slovu v podobě starého Radia Hundert, 6 a sdělovat informace i ve vstupech mimo zpravodajské bloky vysílané vždy jednou za hodinu. Co se hudby týče, měla by zde být určitá rozmanitost a ne hrát jak flašinet jednu rychlejší a jednu pomalejší pořád dokola. 50 % by navíc měla tvořit německá produkce. Šanci prezentovat se před posluchači by měli dostat jak němečtí tak zahraniční hudebníci, kteří nemají to štěstí být mezi Top 100. Moderátoři by se neměli vysíláním křečovitě prochechtat.

Další části konceptu, která má ambici uspět na trh (jestli i před radou se teprve uvidí), je zacílení na skupinu posluchačů starších 35ti let. Tato skupina je v Berlíně značně opomíjena, ačkoliv 59ti procentům Berlíňanů je více než 40 roků. Podle autorů koncepce na tuto cílovou skupinu zapomínají i veřejnoprávní stanice. Ačkoliv se by se měla hrát různorodá hudba, autoři projektu počítají, že si najdou příznivce napříč všemi věkovými kategoriemi.

Lidé, kteří chtějí vzkřísit Hundert, 6 z osmdesátých let se o frekvenci budou muset poprat s dalšími uchazeči. Do Berlína by rádo expandovalo šlágrové rádio Arabella. To sklízí úspěch jak v bavorském Mnichově tak ve Vídni a dalších rakouských regionech. Starší muziku chtějí nabídnout i další projekty jako OldieStar Radio nebo Schlagerradio 100,6 (pouze pracovní název). Zájem o 100, 6 FM má i JOY FM, bigFM, Rock Antenne Berlin či rádio pro řidiče kamionů TruckRadio. Jména plánovaných stanic dávají leckdy tušit, co by mělo být náplní jejich vysílání. Pokud bude mediální rada při udělování licence hodně hravá, možná podpoří Quizradio 100, 6. Kdyby se přiklonila spíše ke zdraví, hodilo by se asi lépe Vital 100,6, za kterým mimo jiné stojí i doktor medicíny. Mezi žádostmi je i jedno kulturní rádio. Zájem o tuto frekvenci má i Evangelický rozhlas a také komerční rádio podobné našemu veřejnoprávnímu Leonardu Wilantis. Viz RadioTV představuje: Wilantis – rádio pro zvědavé.

Na národnostní menšiny, které žijí v Berlíně, konkrétně na komunitu Rusů by se chtělo orientovat Radio Russkij Berlin. O kmitočet se ale neuchází Radyo Metropol, které vysílá pro Turky žijící v Německu. Více viz Radyo Metropol – rádio pro německé Turky. Jen dvě hodiny denně chce vysílat uniRadio Berlin – Brandenburg. Informace slibuje RADIOROPA-Berlin – Ihre Infowelle aus Berlin – Vaše informační vlna z Berlína. Pod názvem Hundert, 6 se pokouší licenci kromě Matthiase Kayalese ještě jeden žadatel. Další to zkouší s přidaným slovíčkem neu – nový/é. Lokální program by alespoň podle názvu měla nabízet stanice Radio aus Berlin 1000, 6 – Rádio z Berlína. Na seznamu žadatelů ještě najdeme projekty označené 100, 6 WEB-FM, domradio, sunshine live, roadradio, LoungeFM Berlin, STAR FM MAXIMUM ROCK, bluRADIO a NPR Worldwide/Berlin Edition.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .