RadioTV představuje: Wilantis – rádio pro zvědavé

radiotv22Kabelová nebo satelitní televize nabízí divákovi lačnému po vědění celou plejádu programů, které vysílají naučné pořady různého zaměření. Od kanálů věnujících se minulosti přes zaměřené na přírodu až po ty věnované nejmodernějším technologiím. Na německý rozhlasový trh vstoupila před necelým rokem stanice, která se rozhodla zprostředkovávat svým posluchačům vědění, být jim encyklopedií.

Název stanice Wilantis je složeninou z počáteční slabiky Wi, kterou začínají německá slova Wissen – vědění, Wissenschaft – věda nebo wie geht das – jak to funguje atd. a z antického Atlantis. Iniciátory projektu jsou podnikatelé Reinhold Barlian a jeho BARTEC GmbH z Bad Mergentheimu a Manfred Wittenstein se svojí Wittenstein AG z Igersheimu. Mimochodem pokud na stránkách rádia kliknete na nabídky práce, dostanete se na portál wittenstein-jobs.de. Jedná se o soukromý nikoliv veřejnoprávní projekt, takže se vše musí zaplatit z reklamy a sponsoringu. Wilantis začal vysílat 6. prosince 2004 na stuttgartské frekvenci 88,6 MHz. Další možností jak stanici přijímat je satelit. Po celé Evropě šíří digitální signál Wilantisu družice Astra. Další možností je internetové vysílání na stránkách www.wilantis.de. V dalších oblastech se vysílá nebo brzy začne vysílat digitálně. Mezi taková místa patří Karlsruhe, Mannheim, Heidleberg, Freiburg, Ulm a také Stuttgart, kde už stanice vysílá i analogově.

Podíl mluveného slova je na komerční rádio neslýchanýc 80%! Program se věnuje vědění, informace jsou z oblastí věda, výzkum, technologie a inovace. Každou čtvrthodinu se vysílají zprávy. Informace ze světa vědy jdou vždy v desáté, pětadvacáté, čtyřicáté a padesáté páté minutě. V celou a v půl běží normální zprávy a ve čtvrt a ve tři čtvrtě z ekonomiky. Zprávy ze světa vědy se v průběhu dne opakují, aby nikomu nic důležitého neuteklo. Když je potřeba tak se samozřejmě aktualizují. Běžné zprávy vysílá Wilantis proto, aby nemuseli posluchači ladit jinam. Informace týkající se hospodářství zajišťuje dpa-AFX Wirtschaftsradio. To je společnost, která nabízí rozhlasovým stanicím zprávy z burzy a z ekonomiky. Mezi její další klienty patří kromě Wilantisu také hitové stanice jako FFH, RPR, Antenne 1, Radio NRW a MainFM. Jedná se o součást společnosti dpa-AFX Wirtschaftsnachrichten, která obchoduje s informacemi z hospodářské oblasti. Mezi její klienty patří i významné banky. Zbytek programu tvoří příspěvky o technických novinkách, výzkumu atd. Příspěvky jsou rozdělené podle témat do kategorií ekonomika a hospodářství, výzkum, kuriozity, komunikace, medicína a technika.

Technologie, které se dnes teprve vyvíjejí, můžou už zítra ovlivňovat náš život. Wilantis si klade za cíl zprostředkovávat zprávy o takových projektech ve srozumitelné formě. „Přitom sázíme cíleně na nové možnosti digitálních médií DAB, DVB ve svých nejrůznějších podobách, na internet a UMTS. Neboť budoucnost je digitální,“ řekl loni krátce před zahájením vysílání serveru BerliNews tehdy jednapadesátiletý ředitel Wilantisu Wolfgang Voßeler. Jeho o osmnáct let mladší kolega, programový ředitel Roman Haase dodává: „Žijeme s vyspělou technikou v čase neustálých změn. Co ještě dnes stojí v laboratoři, může už zítra mít vliv na náš všední život. Technika je fascinující, když jí člověk rozumí. Chceme si udělat čas, abychom vysvětlili, proč je svět takový, jaký je a jaký by mohl být zítra.“ Mottem redakce je: Zvědaví dělají rádio pro zvědavé.

Choutky zvědavců ukájí Wilantis sedm dní v týdnu. Denní program nabitý znalostmi a chytrými informacemi začíná v šest ráno a končí v osm večer. To je čas pro četbu na pokračování nebo rozhlasové hry. Alternativu k večeru strávenému před televizní obrazovkou nabízí stanice od osmi večer do půlnoci. Zbylých šest hodin (0-6) vyplňuje hudba. Ať už to melodie z filmů, muzikálů nebo jazz, klasika čí chillout.

I když je dosah stanice přes VKV jen regionální, svým programem se zaměřuje na celé Německo. Ve vysílání se například objevují vstupy z různých veletrhů. Aby pohled na některé objevy nebyl snad příliš maloměšťácky, povídají si o některých novinkách redaktoři i s vědci a techniky ze zahraničí, kteří přinášejí občas trochu jiný pohled na věc. Témat se ve vysílání objevuje dost. Protože současné povodně zaplavily i různé úřady, věnovala se např. jedna rubrika metodám, jak zachránit rozmočené dokumenty. Hned na to následoval příspěvek věnovaný novému systému ochrany před povodněmi. Komu nějaký příspěvek uteče, může si jeho záznam poslechnout na internetu. Kdo by ale přesto nedostal odpověď na svou otázku, může položit dotaz. Ten lze jednoduše odeslat z krátkého formuláře, který je na internetu. Každou hodinu je jedna minuta vyhrazena odpovědi na jednu posluchačskou otázku.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .