ČRo 4 – Radio Wave aneb historie rádia pro mladé

radiotv22Po více než deseti letech plánů a příprav zítra konečně začne vysílat veřejnoprávní stanice pro mladší posluchače. Český rozhlas 4 – Radio Wave by měl 1. prosince zahájit zkušební vysílání do zdi, oficiální vysílání je avizováno na leden. Termín zahájení vysílání a název stanice, o nichž se doposud víceméně jen spekulovalo, včera potvrdil tiskový mluvčí Českého rozhlasu Ladilav Pavlík.

„Radio Wave je novou stanicí hudebního formátu pro mládež, která má za cíl podporovat zvláště mladé domácí kapely a interprety. Také díky složení moderátorů a redaktorů z řad mladých a dynamických lidí se Rádio Wave zařadí mezi moderní evropská popová rádia,“ charakterizovalo novou stanici tiskové oddělení Českého rozhlasu.

Česká republika bude mít veřejnoprávní stanici pro mladé s mnohaletým zpožděním za svými středoevropskými sousedy. Na Slovensku již léta působí Radio_FM (ex Rock FM Radio) a v Rakousku anglicky mluvící FM4.

Začal s tím Ježek…

Myšlenka ČRo 4 se poprvé objevila v roce 1994. Jedním z jejích iniciátorů byl současný ředitel ČRo 1 – Radiožurnálu Alexander Pícha, který pro ni přesvědčil tehdejšího ředitele Českého rozhlasu Vlastimila Ježka. „Vysílatel veřejné služby chce v roce 1995 mimo jiné usilovat o vytvoření čtvrtého vysílacího okruhu určeného pro mladé posluchače,“ konstatovala ve výroční zprávě za rok 1994 Rada Českého rozhlasu.

„Zřízení ČRo 4 jsem navrhoval v roce 1994, dokonce jsem proto zpracoval analýzu na Gremium ČRo. Důvodem byly moje osobní zkušenosti ze zahraničních veřejnoprávních rádií (BBC, ARD, ORF) a také to, že ČRo zatím neposkytuje program veřejné služby pro mladší generaci,“ řekl v roce 2001 RadioTV Pícha.

Přestože byla „čtyřka“ v průběhu Ježkova funkčního období připravena ke spuštění, v éteru se nakonec neobjevila. Nepodařilo se získat potřebné kmitočty a projekt veřejnoprávní stanice pro mladé se vrátil do šuplíku. Generální ředitel Ježek údajně start této stanice stornoval doslova několik hodin před plánovaným začátkem vysílání. „Jako dramaturg hudby Českého rozhlasu jsem později viděl představu této stanice, kterou měl údajně vést Martin Hrdinka. Playlist odpovídal tomu, co znal z Evropy 2. Jestli to měla být hudebně výchovná stanice, tak to tedy nevím,“ řekl RadioTV k tomuto projektu v roce 2001 hudební publicista Josef Vlček (více viz Josef Vlček: ČRo 4 vkus mládeže nespasí).

… a pokračoval Kasík.

Myšlenku veřejnoprávní stanice pro mladé převzal po Ježkovi i současný generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Když byl v roce 1999 zvolen do funkce, jedním z bodů jeho kandidátské koncepce bylo spuštění „čtyřky“. V praxi toho Kasík v tomto směru během svého prvního funkčního období příliš nepředvedl. „Samozřejmě hodlám stanici pro mladé vybudovat, nemám k tomu však všechny potřebné podmínky, především kmitočty,“ zopakoval v roce 2001 v rozhovoru pro RadioTV (více viz Václav Kasík: Pro ČRo 4 nemáme dostatek kmitočtů), ovšem realizace projektu se za celých šest let kupředu neposunula.

Ledy se hnuly až počátkem letošního roku, kdy bylo vypsáno výběrové řízení na generálního ředitele Českého rozhlasu. O plánech na vybudování „čtyřky“ se ve svých kandidátských úvahách zmínili všichni tři finalisté tendru a na důležitost spuštění Českého rozhlasu 4 upozornil také předseda Rady Českého rozhlasu Michal Prokop. Více v článku Prokop: Absence veřejnoprávní stanice pro mladé je chybou.

Přestože mohl Český rozhlas při nedostatku kmitočtů spustit novou stanici již před lety na internetu, příprava nových stanic se dostala tempa až díky reálné vidině pozemního šíření přes digitální vysílání DVB-T. Kdo ovšem čekal, že ČRo 4 bude v této situaci prioritou, pletl se. Nejdříve vzniklo čistě zpravodajské Radio Česko a na klasickou muziku laděné D-Dur, po několika měsících je následoval vzdělávací Leonardo. Více viz komentář Proč dostal přednost před ČRo 4 i Leonardo?

Nyní přichází na řadu i Český rozhlas 4 – Radio Wave. Přinese posluchačům kýženou alternativu? Jak bude program nové stanice vypadat? Vynahradí Český rozhlas svým příznivcům více než deset let čekání? A bude toto rádio hrozbou pro komerční stanice? Na tyto otázky se RadioTV pokusí odpovědět příští týden.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .