Internetová rádia získala oddechový čas

V souboji o licenční poplatky vybojovala internetová rádia odklad účinnosti nařízení o nových licenčních poplatcích. Další metou je nová legislativa, která „zrovnoprávní“ internetová rádia. Skupina republikánských kongresmanů již předložila návrh nového Zákona o rovnosti internetových rádií.

Provozovatelům internetových rádií sdruženým v zájmové organizaci SaveNetRadio svitla naděje na přežití. Podařilo se jim prosadit odklad účinnosti nařízení, které zavedlo novou strukturu licenčních poplatků za produkci hudebních děl na internetových rádiích. To má podle jejich názoru likvidační charakter a ohrožuje existenci celého odvětví internetových rádií v USA. Tuto kauzu průběžně sledujeme a informovali jsme o ní v článcích Nové licenční poplatky likvidují americká internetová rádia a Internetová rádia utrpěla další porážku, bitva o licenční poplatky pokračuje.

Kampaň, kterou webcasteři rozjeli po zveřejnění nových pravidel pro placení licenčních poplatků, přinesla své ovoce. Výbor pro licenční poplatky (Copyright Royalty Board) zveřejnil v úterý 1. května své finální rozhodnutí o výši sazeb a podmínkách. To posouvá původně avizovaný termín první splátky poplatků z 15. května na 15. července. Právě v půlce května měla rádia zaplatit licenční poplatky za loňský rok. Nařízení, ač přijaté letos na začátku března, je retroaktivní a stanovuje způsob výběru licenčních poplatků pro období let 2006-2010. Internetová rádia díky odkladu získala čas především pro další bitvu, která se tentokrát odehraje na Kapitolském vršku.

Zákon o rovnosti internetových rádií
Na konci dubna představil kongresman Jay Inslee nový Zákon o rovnosti internetových rádií. Jeho cílem je zrušit nařízení o licenčních poplatcích, které v březnu vydal Výbor pro licenční poplatky a zavést nový systém. Návrh zákona je postaven na jednotné a pevně dané sazbě ve výši 7,5% z příjmů webcastera. Návrh zákona má mimo jiné podporu i vlivného republikánského senátora Sama Brownbacka, který se tak snaží v nesnadné situaci podpořit četná křesťanská rádia na internetu.

Za tento relativní úspěch vděčí iniciativa SaveNetRadio především úspěšné lobbyistické kampani. Více než 100.000 jejich členů a sympatizantů rozeslalo svým zákonodárcům bezmála půlmilionu mailů a zpráv.

Návrh nového zákona se samozřejmě nelíbí sdružení SoundExchange, správci vybraných licenčních poplatků. Jeho zástupci tvrdí, že nový zákon přinese výhody jen pro velké provozovatele internetových rádií jako je AOL, Yahoo, Microsoft či Clear Channel. Rovněž je obviňuje, že právě tyto společnosti stojí za iniciativou SaveNetRadio.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .