Quizradio, Monte Carlo a další zajímavé formáty

radiotv22Stejně jako se v hlavách českých žadatelů o licence na rozhlasové vysílání rodí různé nápady, mají své nápady i žadatelé v zahraničí. Někdy se jedná o nápady, které nemají valnou šanci se uživit. Někdy jsou propracované takřka do posledního detailu. A tak jim v životu brání jen nedostatek volných frekvencí případně vrtochy mediální rady.

Quizradio

Se zcela novým formátem rádia a také v podstatě už vyzkoušeným způsobem financování přišla Christiane zu Salm z Berlína. Její jméno není v německém mediálním světě žádnou neznámou. Christiane zu Salm (jen pro zajímavost, rozhovor s ní se objevil mj. i v časopise pro cestující Německých drah DB Mobil) je totiž zakladatelkou úspěšné televize 9Live. Ta po celý den vysílá jednoduché soutěže a kvizy, které se podobají hře vysílané v noci na TV Prima Rychlá výhra. Podobné stanice jsou K1010, Spi.Ka. TV a RAZE.TV. Christiane zu Salm nyní uvažuje o vytvoření soutěžního rádia. To by se mělo jmenovat Quizradio. Stejně jako 9Live by i Quizradio mělo být financované hlavně z příjmů za telefonní hovory, které uskuteční soutěžící.

Do projektu nejde sama ale ještě s podnikatelem rakouského původu Gottfridem Zmeckem, který podniká v oblasti pay-tv, kde provozuje stanice Hit 24 a Goldstar. Devětačtyřicetiletý Zmeck začínal v roce 1980 po studiu komunikace a politologie v rakouské veřejnoprávní ORF, mj.působil v kanceláři v Bonnu a pak jako korespondent v Londýně. Od roku 1989 byl osobním referentem Dr. Leo Kircha a od února 1992 i mluvčím KirchGruppe. Po té vystřídal několik dalších postů u jiných zaměstnavatelů, až se v květnu 1999 postavil na vlastní nohy a založil televizi Goldstar. V listopadu 2003 přibyla ještě Hit 24.

Lidi by byli, nápad taky. Chybí ještě jedna maličkost a to frekvence. Po té co zkrachovalo FAZ-Business-Radio v Mnichově, pokoušela se Christiane zu Salm neúspěšně o jeho frekvenci. Teď se uvolnil jeden kmitočet v Berlíně. Jedná se o frekvenci 100,6 MHz. O tu má ale zájem víc žadatelů (více viz Licenci na vysílání chce získat i moderátor zkrachovalého rádia). Bohužel ani tento pokus nevyšel. Licenci dostalo Web FM.

Radio Monte Carlo

Problémy s hledáním frekvence nemá švýcarské Radio Monte Carlo. To totiž začne 26. ledna 2006 vysílat v kabelových sítích. S projektem přišel basilejský pionýr rozhlasového podnikání Giuseppe Scaglione, který je provozovatelem stanice pro mladé Radio 105. Cílovou skupinou s tak vznešeným názvem jako je Monte Carlo by měli být lépe situovaní posluchači. Program by měl být podle autora nápadu prémiovou nabídkou, jakou ještě nikdo ve Švýcarsku nezažil. Věkové složení posluchačů by mělo být 25 až 45 let. Na spodní hranici tedy bude do jisté míry hraničit s cílovkou Radia 105.

Používat název Monte Carlo smí Giuseppe Scaglione díky licenci, kterou získal od této stanice až v Monaku. Licence ho přitom nijak nesvazuje při vytváření programu. „Mám přístup k ohromné nabídce hudby, kterou desetičlenná redakce sesbírala po celém světě,“ pochlubil se Scaglione švýcarskému mediálnímu serveru Kleinreport.ch. Co se hudby týče, měly by se posluchači dočkat stylů jako jazz, chillout, lounge, soul a náročnějšího popu, tedy těch stylů, které se na ostatních komerčních stanicích a také na veřejnoprávním rozhlase objevují jen zřídka nebo vůbec. V souvislosti s hudebním formátem používá Scaglione spojení jako mondénní vysílání a kosmopolitní rádio.Tím by chtěl cílit i na posluchače, kteří dnes před rádiem dávají přednost iPodům.

Hudební program a zpravodajství samozřejmě potřebují někoho, kdo je zaplatí. Scaglione si chce reklamní čas prodávat sám a proto počítá s vybudováním silného obchodního oddělení. Tvůrce projektu se přiznal, že je zvědavý, kdy tento projekt okopíruje veřejnoprávní SRG. To že veřejnoprávní SRG úspěšné komerční formáty kopíruje dokládá na konkrétních příkladech. Stanice Virus je prý kopií jeho 105. Musigwälle se inspirovalo stanicí Eviva, SF Info je opsané od Tele 24 a DRS 3 se rovná lokálním rádiím.

Antenne saar

A nakonec ještě jeden projekt, který už odstartoval. Tím je německo-francouzské informační rádio Sárského rozhlasu antenne saar. Tato stanice vysílá od 12. prosince na středních vlnách a v DAB. Ve vysílání tato stanice klade důraz na německo-francouzské vztahy. Sárský rozhlas SR proto spolupracuje s francouzským Radio France International (RFI), kulturní stanicí SWR cont.ra a pak ještě s televizním kanálem Phoenix, který je společnou aktivitou veřejnoprávních ARD a ZDF.

Každou půlhodinu vysílá antenne saar desetiminutové zprávy ve francouzštině. Právě při přípravě zpráv i dalších pořadů se využívá spolupráce s partnerskými stanicemi. Antenne saar vysílá na frekvenci 1 179 kHZ na středních vlnách a v DAB bloku 8 B. Posluchači tady můžou slyšet diskusní pořady, dokumenty a další pořady. Ve spolupráci s televizní stanicí Phoenix se počítá se zavedením pravidelných přenosů ze sárského Zemského sněmu (Landtagu), Spolkového sněmu a Spolkové rady případně i mimořádných událostí jako jsou důležité tiskové konference, sjezdy, zasedání a samozřejmě také mistrovství světa ve fotbale.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .