Nickelodeon se vrací do Německa, dostupný i přes UMTS

radiotv221Kanál pro děti Nickelodeon se vrací na Německý televizní trh. Od 12. září převezme v éteru místo, které doposud patří kanálu MTV2 Pop. Díky tomu bude hned od začátku dostupný v 30 miliónech domácností, což odpovídá 83 procentům trhu. Co se očekávaného podílu na trhu týče, v prvním roce by měl podle mluvčího MTV-Deutschland Matse Wappmanna program oslovit pět a v druhém deset procent diváků v cílové skupině. Tou jsou děti od tří do třinácti let. Vysílání zaměřené pro děti bude začínat ráno v šest a končit večer v devět hodin. Od čtvrt na deset večer bude program zaměřen na cílovou skupinu 14 až 49. V tomto čase se počítá se zábavnými programy určenými celé rodině. Jaká čísla se očekávají tady MTV tají s tím, že středem zájmu je program pro děti vysílaný přes den.

Na německém trhu ponese stanice název Nick, bude se ale jednat o odnož ve světě úspěšného programu pro děti Nickelodeon mediálního koncernu Viacom, kam patří i hudební televize MTV. Nick začne sice vysílat až 12. září, některé jeho programy ale můžou diváci vidět už teď. Příznivci animovaných seriálů SpongeBob SquarePants nebo Ren & Stimpy Show se teď místo na televizi můžou dívat na mobil. Díky technologii UMTS jsou některé pořady Nicku a některé programové prvky MTV v nabídce operátora Vodafone. Přes UMTS vysílá v Rakousku rádio LoungeFM, více viz RadioTV představuje: LoungeFM – rádio v mobilní síti.

Počátky stanice Nickelodeon vystopujeme už v roce 1977. Tehdy v USA vznikla stanice nazvaná Pinwheel, která se specializovala na animované filmy a seriály a na hranou tvorbu pro děti. Později se přejmenovala na Nickelodeon. V SRN začal Nickelodeon vysílat 5. července 1995. V licenčních podmínkách bylo i omezení reklamy na maximálně 6 minut v hodině oproti běžným 12 minutám. Program začínal ráno v šest a končil ve 20 hodin. Sestával z filmů a seriálů z produkce mateřské stanice v USA a z interaktivních pořadů pro dětské diváky a reportáží dělaných dětmi pro děti. Signál se šířil nejprve přes DFS-Kopernikus později i přes Astru. Ve většině kabelových sítí sdílel Nickelodeon jeden kanál s německo-francouzským programem Arte.

Po zavedení veřejnoprávního kanálu pro děti Kika, který vysílá od 1. ledna 1997, se placený program Nickelodeon začal z nabídky kabelových sítí vytrácet. V konkurenci s veřejnoprávní Kikou neměl šanci a tak 31. května 1998 německá odnož skončila. Někteří diváci chtěli i přesto zůstat své oblíbené stanici věrni. A tak monoskop vysílaný po 31. květnu 1998 dosahoval podílu na trhu 0,6 procent. Jen pro srovnání pro zpravodajské a informační stanice jako jsou N24, n-tv a Phoenix je podíl na trhu 0,6 procent poměrně slušným výsledkem.

Koncern se ale zřejmě nechtěl vypořádat s tím, že musel opustit tak výnosný trh, jako je ten německý a tak se pokoušel v roce 2000 ho znovu dobýt. Pokus ale ztroskotal. Místo toho prodal Nickelodeon licence na některé své pořady Super RTL, veřejnoprávnímu programu Kika a rakouské ORF. V Evropě vysílá několik placených kanálů Nickelodeon digitálně. Volně přístupný je kanál Nick Europe. Ten vysílá především pro východní Evropu. Program je zaměřen na Maďarsko, Maltu, Rumunsko, Srbsko a Turecko.

V současnosti se na programy Nickelodeon dívá 24,2 miliónů domácností v Evropě. Více než devět miliónů sleduje vysílání ve Velké Británii, kde stanice vysílá od 1. září. Na Ostrovech najdeme i program Nick Replay, který s hodinovým zpožděním opakuje to, co bylo na “normálním“ Nickelodeonu. Speciálně na předškoláky je orientován kanál Nick Jr, který vysílá i v Austrálii a USA. Nejlepší animované seriály a filmy uvádí od července 2002 Nicktoons UK. 12 hodin denně vysílá i odnož Nordic. Ta se od února 1997 soustřeďuje na Dánsko, Norsko, Švédsko a Finsko. Vysílání je šířeno ve švédštině, dánštině a norštině. 15. listopadu 1998 se v éteru objevilo 24hodinové vysílání stanice CIS, která pokrývá rusky hovořící oblasti a pobaltské země. 12hodinové vysílání ve Španělštině začalo 1. března 1999. Od ledna 2000 je v maďarských kabelovkách vysílána maďarská jazyková mutace. Nizozemí se Nickelodeonu dočkalo až v září 2002. Nejprve se vysílalo jen13 hodin denně. Non stop se jede až od 14. července 2003. Od července 2003 existuje i hebrejská mutace pro Izrael.

Nickelodeon vysílá ve všech možných koutech světa. Zbožňují ho děti v Japonsku, Turecku, na Novém Zélandu, ve Venezuele, ve Fidži, Hondurasu, na Filipínách nebo v Africe. Pro některé země existuje speciální vysílání, jako tomu bude například teď v Německu, jinde se jedná jen o pořady, které přebírají národní vysílatelé. Nickleodeonu je tak například vyhrazen jen hodinový blok jednou týdně. Tak je tomu například v Mexiku, ve Venezuele (90 minut) nebo Brazílii (90 minut každou sobotu na stanici Globo). V Turecku je to dokonce 6 hodin týdně prostřednictvím CNBC-E. Na Kypru přebírá program Nickelodeonu Lumiere TV. Ve všední dny 10 a o víkendech 6 hodin denně. Naopak v Řecku je na stanici Polis v porovnání se všedními dny více programu pro děti o víkendu. Přes týden 2 a o víkendu 8 hodin denně. Půl hodiny denně v mandarínské čínštině přebírá celá řada kabelových a terestrických stanic v Číně. Singapurské děti si svých pohádek z produkce této stanice užijí jen hodinu týdně, novozélandské dvě hodiny týdně na programu TV3. Některé úspěšné pořady pak vysílá v licenci řada dalších televizních stanic.

V pořadech Nickelodeonu se neobjevuje násilí a kromě pohádek nabízí stanice i zábavně-naučné pořady. Němečtí diváci se můžou těšit na řadu německých premiér případně na řadu premiér ve free-TV. Chybět nebude ani Forscherexpress Thomase Breziny, který v současnosti vysílá rakouská veřejnoprávní televize ORF. Jedná se o pořad, kde se děti naučí jak dělat různé jednoduché pokusy a triky, díky kterým pochopí řadu fyzikálních zákonů. On-line doplňky ke všem možným pořadům je samozřejmě možné najít na internetových stránkách televize. Zatímco přes den bude program zaměřen na nejmenší diváky, v průběhu dne bude stárnout. Podvečer už bude patřit teenagerům a večer pak celé rodině. Po čtvrt na deset se ve vysílání objeví hrané filmy nebo sit-comy.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .