Kauza TV Vysočina dostala nečekané obrátky

radiotv221Spor o regionální televizní vysílání na Vysočině, který se letos v dubnu rozhořel mezi původním majitelem Českomoravské televizní společnosti (ČMT) Jiřím Svobodou a českobudějovickou televizí Gimi, dostává zajímavý spád. Svobodovo pirátské vysílání TV Vysočina, kvůli kterému mu hrozila vysoká pokuta od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, je totiž zřejmě legální. Krajský soud v Českých Budějovicích totiž 8. srpna rozhodl, že převod Svobodova stoprocentního podílu v ČMT na společnost Gimi neplatí. Proti verdiktu se nelze odvolat.
„Krajský soud v Českých Budějovicích dne 8. srpna 2005 vynesl rozsudek, kterým určil, že smlouva o převodu obchodního podílu, kterou dne 5. 2. 2002 uzavřeli Ing. Jiří Svoboda jako prodávající a obchodní společnost GIMI spol. s r.o. jako kupující, jejímž předmětem byl převod 100 % obchodního podílu v obchodní společnosti Českomoravská televizní s.r.o., je neplatná. Rozsudek je konečný a není proti němu odvolání přípustné,“ potvrzuje jednatel ČMT Jiří Šebek.

Šebek: RRTV zruší správní řízení

Z rozsudku podle Šebka vyplývá, že Svoboda je jediným právoplatným společníkem ČMT a že jednateli této firmy jsou Jiří Svoboda a Jiří Šebek. Ivo Brabec (ředitel společnosti Gimi) byl z funkce jednatele ČMTS odvolán a není oprávněn jménem této společnosti činit žádné právní ani jiné úkony,“ upozorňuje Šebek. „Podle vyjádření místopředsedy RRTV Jiřího Šenkýře uveřejněného v Deníku Vysočina z uvedeného rozsudku dále plyne, že RRTV zruší správní řízení, které vede s Ing. Jiřím Svobodou pro podezření z pirátského vysílání, protože vysílání TV Vysočina, které pro Českomoravskou televizní, s.r.o. zajistil v březnu letošního roku Ing. Jiří Svoboda, je legální.“
Kauza začala letos 1. dubna, kdy Jiří Svoboda zpochybnil převod svého podílu v ČMT na společnost Gimi a dohodl se s televizí Prima, aby v lokálním okně na 59. kanále vysílalo pelhřimovské studio JSC a nikoli jihlavský štáb ČMT kontrolovaný Ivem Brabcem. Svoboda se zároveň prohlásil za jediného právoplatného jednatele ČMT. Krajský soud v Českých Budějovicích ale na základě žádosti společnosti Gimi vydal předběžné opatření, které Svobodovi zakazovalo vystupovat v roli jednatele ČMT a provozovat regionální vysílání na Vysočině. Svoboda proto z pozice „majitele“ ČMT jmenoval novým jednatelem Jiřího Šebka a pokračoval ve vysílání TV Vysočina z pelhřimovského studia JSC.

Boj Primy s Berkovou RTA

Sporem se opakovaně zabývala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která Svobodovo počínání označila za pirátské vysílání. Po předběžném opatření českobudějovického krajského soudu dokonce radní podali na Svobodu trestní oznámení pro maření výkonu soudního rozhodnutí. TV Vysočina vysílala za přímé podpory televize Prima, která Svobodovi umožnila vstupovat do svého programu na teritoriu kraje Vysočina. Svoboda se také při tvorbě loga TV Vysočina zjevně inspiroval u nového logotypu TV Prima. Mluvčí Primy Jana Malíková ale odmítla potvrdit, zda se provozovatel Primy podílel i na financování Svobodova vysílání: „S touto otázkou se obraťte na mluvčí GES Group Janu Adamčíkovou.“

Pro Primu je kauza TV Vysočina bojem o prestiž v regionech, protože původně počítala s tím, že postupně skoupí podíly v jednotlivých regionálních televizích, s nimiž sdílí kmitočty a vytvoří z nich celoplošnou síť. Se stejným nápadem ji ale předběhl majitel serveru Česká média Jaroslav Berka, který loni na podzim založil Regionální televizní agenturu a skoupil většinu důležitých studií včetně největšího spojence Primy v regionech, českobudějovické televize Gimi. Právě Gimi měla pro Primu získat Českomoravskou televizí a zajistit její vysílání v novém projektu. Místo Primy ale ČMT získal prostřednictvím Gimi Jaroslav Berka.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .
Štítky: