Premiere nabídne fotbalový šampionát 2010 v HDTV

premiere_blueboxNěmecká placená televize Premiere nabídne televizním divákům všech 64 zápasů fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice v roce 2010. A to není všechno. Všechny tyto přenosy budou vysílány v novém formátu vysokého rozlišení HDTV. Kromě toho, že se fotbaloví fanoušci můžou těšit na vyšší kvalitu obrazu, budou si navíc moct volit z které kamery chtějí záběr vidět.
Pokud se budou dva zápasy hrát současně, bude možné si zapojit něco jako je např. konferenční hovor a dívat se na oba zápasy najednou. Speciální kanál věnovaný pouze šampionátu bude navíc nabízet 24 hodin denně analýzy zápasů, sestřihy nejzajímavějších her a reprízy celých utkání. Premiere nabídne všech 64 zápasů jako jediná televize v Německu i Rakousku.
Veřejnoprávní ARD a ZDF nabídnou o 18 zápasů méně. Celkem tedy jenom 46, píše německý server Quotenmeter.de. Šéf ARD Thomas Gruber, intendant ZDF Markus Schächtler a prezident FIFA se tak dohodli 29. června ve Frankfurtu nad Mohanem. O zbylých 18 zápasů diváci veřejnoprávních kanálů také nepřijdou. Jen musí počítat s tím, že utkání neuvidí v přímém přenosu ale s určitým zpožděním. Mezi 46 zápasy, které budou vysílány na živo, budou samozřejmě všechny, které odehraje Německo (maximálně sedm zápasů), úvodní utkání, tři ze čtyřech čtvrtfinálových soubojů, oba semifinálové zápasy, diváci ARD a ZDF uvidí i boj o třetí místo a finále. Ti, kteří si nepředplatí Premiere, tak přijdou o 15 zápasů v základní části, dvě osmifinálová a jedno čtvrtfinálové klání.
Aby se co nejvíce snížily náklady, jednalo vedení kanálu Premiere o právech na zápasy přímo s FIFA bez zprostředkovatelů. Premiere se dokázala prosadit v tvrdé konkurenci. Doktor Georg Kofler, předseda představenstva Premiere AG se navíc raduje, že toto jednání jen potvrzuje, jakou veličinou Premiere je a jak se společnost na německém televizním trhu etablovala. Práva na fotbalové mistrovství světa 2010 podporují dlouhodobou pozici Premiere jako jedničky mezi fotbalovými kanály. Premiere bude samozřejmě vysílat i přenosy z šampionátu v roce 2006. Ty nabízel kanál i při mistrovství v roce 2002.
Šéf ARD Thomas Gruber je spokojený s tím, že první program bude moct opět nabídnout ty nejvýznamnější zápasy světového šampionátu. K rozhodnutí vzdát se některých přenosů vedly přirozeně finanční důvody. Díky tomu, že veřejnoprávní vysílatel netrval na získání práv na všechny utkání, byla dohoda uzavřena velice rychle. Intendant ZDF Markus Schächtler má radost z toho, že všechny důležité zápasy uvidí diváci nezakódované. Tím, že se komerční vysílatelé podílejí už i na mistrovství 2006, může veřejnoprávní televize ušetřit peníze svému rozpočtu. Schächter se navíc těší na nadšené fanoušky a zajímavou kulturu Jižní Afriky.
Výhodou jihoafrického mistrovství bude i to, že se zápasy budou hrát v době, která je pro diváka v pásmu středoevropského respektive středoevropského letního času přijatelná, protože zde není žádný drastický časový posun. Kolik stála přenosová prává na tuto velkolepou podívanou zůstává tajemstvím. ARD, ZDF i Premiere se s FIIFA dohodli, že o financích budou mlčet.
Kvůli právům na fotbal se v současnosti v Německou vedou spory. Nejde ale o mistrovství světa nýbrž o Německou ligu. Rádia, hlavně rádio Hamburg se přou s fotbalovými kluby a svazy, jestli se povinnost platit licenční poplatky vztahuje i na rádia nebo jen na televize. Případ se v těchto dnech znovu dostává k soudu. Více viz Fotbal a rozhlasová reklama v Německu – nebezpečná směs. Případem se v dubnu 2002 zabýval Zemský soud v Hamburgu a v červnu 2003 Vrchní zemský soud v Hamburgu. V těchto dnech se případ dostal až před kartelový senát Spolkového soudního dvora.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .
Štítky: , ,