Thomas Gottschalk – Do Německa si odskakuje jen za prací

radiotv-archivMinulý týden jste se na tomto místě mohli dočíst o všestranném německém moderátorovi Güntheru Jauchovi. Ten je dobrým přítelem a i někdejším kolegou taktéž velice populárního Thomase Gottschalka. Toho mohl český divák vidět ve filmu Dva nosáči a video (1984) a Dva nosáči tankují super (1985).

Thomas Gottschalk se narodil 18. května 1950 v německém Bambergu jako syn právníka. Jeho strýc byl farářem a Thomas tak vyrůstal v přísně katolické rodině v městečku Kulmbach, kde také absolvoval humanistické gymnázium. Na učitelském ústavu v Mnichově studoval germanistiku a dějiny, takže se měl původně stát učitelem na základní škole. Protože vyrůstal v maloměstě, tak o sobě tvrdí, že je maloměšťákem a může bavit zase jenom maloměšťáky. V roce 1971 se díky konkurzu mezi dorostem stal externím spolupracovníkem mládežnického vysílání Bavorského rozhlasu. Od roku 1973 pak četl na BR3 večerní zprávy Abendschau. Na stálo začal u Bayerischer Rundfunk pracovat v roce 1976 po krátkém působení v novinách Münchner Merkur.

Jeho popularita začala vzrůstat. Místo běžných nudných ohlášení a odhlášení své posluchače bavil vtipnými poznámkami. Své posluchače pak bavil v pořadu Pop nach acht – Pop po osmé. V roce 1982 přešel k legendárnímu rádiu Luxemburg. Tam moderoval jako Mister Morning ranní vysílání. Na druhém programu veřejnoprávní televize ZDF se k tomu objevoval jako průvodce pořadem Na sowas – No toto, který byl směsí hudební show a talk show a snažil se prezentovat bláznovství všedního dne. Jeho stále rostoucí obliba ho pasovala do role nejnadějnějšího německého showmastera. V tomto pořadu se Gottschalk objevoval až do roku 1987. Za jeho moderování dostal v roce 1985 cenu Goldene Kamera – Zlatá kamera (obdoba naší Tý Tý).

Na televizní obrazovku se ale dostal už mnohem dříve. V roce 1977 moderoval na SWF pořad Telespiele – Telehry, kde se hrály počítačové hry na computerech firmy Atari. Ten se nejprve vysílal jen v Bavorsku. Později ho přenášel první program veřejnoprávní televize ARD. Prosadit se pokoušel i jako rapper. V roce 1980 dosáhla formace GLS United, ve které byl kromě Gottschalka také Frank Laufenberg a Manfred Sexauer, se skladbou Rapper´s Deutsch 49. místo v německé hitparádě.

Pořad se kterým je Thomas v každém případě spojován je známá velká sobotní show Wetten, dass..? – Vsaďte se, že..? Tu původně moderoval Frank Elstner. Ten je o osm let starší než Tom, pochází z Rakouska a formát Wetten, dass..? vynalezl. Kromě toho stál u zrodu i u nás kdysi tolik populárních Her bez hranic a do roku 1983 působil jako programový ředitel Rádia Luxemburg. V současnosti se věnuje vyvíjení formátů jak pro komerční tak pro veřejnoprávní televize a některé pořady i sám moderuje. Gottschalk Wetten, dass..? přebral 26. září 1987. V tomto pořadu ho můžeme vidět až do dneška. Udělal ale krátkou přestávku. V letech 1992 až 1994 přebral moderaci této show Wolfgang Lippert. Gottschalkův comeback v lednu 1994 se setkal s kladnou odezvou u diváků. V březnu 1996 se vysílalo jubilejní sté Wetten, dass..? a v roce 2001 se slavilo 20tileté výročí. V současnosti se jedná o nejúspěšnější sobotní show v celé Evropě, kterou sleduje až 15 miliónů diváků.

Od roku 1990 pracoval Gottschalk také pro komerční RTL. Do devadesátého druhého se každý týden objevoval v osobnostní show Gottschalk. Pak také moderoval Gottschalk Late Night Show. Právě on tento formát v Německu zavedl. Teprve po něm přišla Harald Schmidt Late Night Show a TV Total. Z RTL přešel roku 95 ke konkurenčnímu SAT1, kde dva roky moderoval Gottschalks Haus-Party. Od září 1998 ho pak každý týden diváci vídali v pořadu Gottschalk kommt – Gottschalk přichází.

Stejně jako Jauch i Gottschalk se objevuje v reklamě. Už několik let má smlouvu s výrobcem gumových medvídků Haribo. Společně s bratrem Christophem se také objevil v reklamě na Německou poštu.

Ještě se ale vraťme k jeho působení v Bayerischer Rundfunk. Kromě toho, že tady moderoval už zmiňovaný pořad Pop nach acht, který začínal ve 20.03 (nejprve se vysílal každý všední den, později sedmkrát v týdnu), ale zároveň tady vytvářel nové pořady.

V pořadu Pop nach acht hrál nejen to, co právě letělo v hitparádách, ale posluchačům také přiblížil Beatles, Bee Gees nebo Elvise. Například Chris de Burg vděčí za to, že se prosadil právě Gottschalkovi. Kromě kvalitní hudby si Tommy své posluchače získal také tím, že v éteru četl vzkazy od posluchačů typu: Silke zdraví chlapce s modrýma očima z diskotéky Tunichtgut v Breitengüssbachu a chce se s ním v sobotu potkat u kašny. V sedmdesátých letech něco neslýchaného. Později se objevily různé speciály, díky kterým bylo vysílání pestřejší. Jeden patřil oldies, další hitparádě atp. Gottschalk tehdy ve svém večerním drivu zavedl věci, které jsou dnes už naprosto běžné. Díky své angažovanosti na poli hudby se stal i moderátorem prvního klipového pořadu německé ARD Szene (Scéna) později přejmenovaného na Pop-Stop.

Když se v roce 1983 do Bayern 3 vrátil, začal s odpolední show, která začínala v 13.07. Tento formát mu ale nesedl, takže pořad už po roce skončil. Své nápady ale velice úspěšně prosazoval o dva roky později, když se zcela měnil program celé stanice. Tehdy vznikla legendární odpolední show Gottschalka a Jaucha. Zde Thomas ukázal svůj čuch na vyhledávání talentů, když objevil baviče v nenápadném korespondentovi Jauchovi. Nebo když za mikrofon přivedl Američana s výrazným přízvukem, který přinášel fundované informace z hudební scény. Nyní je tento člověk jedním z nevyprofilovanějších hudebních znalců na B3. A to samé platí i o spoustě dalších talentů, které Thomas objevil.

Hudbu vybíral Gottschalk podle různých testů a anket, takže se mu podařilo hrát, to co si posluchač opravdu žádá. Gottschalk byl proto pověřen, aby koordinoval celý program. Sám provedl řadu personálních změn. Řada moderátorů musela opustit své místo. Přišli ale noví a lepší. Programové schéma z roku 1987 tak platí za to nejlepší, co se kdy v historii stanice B3 objevilo. Tento formát stvořil právě Thomas Gottschalk. Podle Gottschalkových pravidel se vysílalo přes týden. O víkendech se dostávali ke slovu staré struktury. To se samozřejmě projevilo i na klesajícím posluchačském zájmu a Gottschalk proto ke konci roku 1987 z BR odchází.

Snížení kvality programu po jeho odchodu je znatelné a tak v roce 1989 slaví svůj comeback. Ačkoli kladl velký důraz na osobnost moderátora, nepoužíval už v 89. tak jako dřív názvy pořadů se jmény moderátorů. Všechny pořady měly v podstatě stejný název a to Musik + Service. Moderátoři byli ale takové osobnosti, že stejně každé vysílání bylo jiné. K tomu všemu se přidaly ty nejlepší jingle, jaké kdy na B3 byly. Ačkoliv se to posluchačům nelíbilo, radioshow Gottschalka a Jaucha se už nevysílala. Thomas ale v BR nepobyl dlouho. Některým tvůrcům programu se nelíbilo, že upovídaný moderátor, člověk z televize by měl lidem, kteří program vytvářeli už od 2. světové války říkat, jak to mají dělat. Zatímco byl Gottschalk na dovolené, byl vyhozen jeho parťák Jauch. Gottschalk proto v říjnu 89 odchází. Zlatá éra této stanice tak skončila.

Ve své skromnosti moc nemluví o své rodině, která je mu stejně jako v případě Günthera Jaucha oporou. Společně se svojí ženoup Theou, už v roce 2001 oslavili stříbrnou svatbu, žije v americkém Malibu. Má dva syny a do Německa jezdí jen kvůli svým vystoupením na televizní obrazovce. Je na tom tedy podobně jako český zpěvák Waldemar Matuška, který střídavě žij na Floridě a v ČR.

Gottschalk si zahrál také v několika filmech. Stejně jako Jauch získal řadu ocenění. Například Telestar 1987, Goldenes Schlitzohr, Goldens Kabel, Goldene Feder 2001 a další. 20. června 2001 se stal nositelem Bavorského řádu za zásluhy.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .