Larry King: Boha bych se zeptal, jestli má syna

radiotv-archivV případu Michaela Jacksona má vypovídat i známý televizní moderátor Larry King. O koho se jedná, asi není potřeba dlouho představovat. Pokud občas přepnete na kanál CNN, určitě jste jeho tvář už několikrát zahlédli. O významu Larryho Kinga se dost často mluví před prezidentskými volbami v USA. Vystoupení v show Larryho Kinga totiž přináší důležité body. Larry King Live je úspěšná talk-show, která na CNN běží už od roku 1985. Co je ale na ní tak přitažlivého, že je známá na celém světě?

Velký význam má výběr hostů. Ten sice ovlivňuje i Larry King, ale často se musí podřídit producentovi a povídat si s hostem, kterého by si sám ze své vůle nikdy před kameru nepozval. Jindy je zase problém v tom, že dotyčná osoba nemá zájem nebo čas, i když vystoupení v Kingově show patří k prestižním záležitostem. Larry King má ale zvláštní metody a každý, kdo někdy dělal rozhovor ať už to pro tisk, televizi nebo rádio, by se divil, jaké metody King používá. Sám tvrdí, že se na rozhovory nijak nepřipravuje. Když by si o svém hostovi přečetl informace dopředu, neměl by se na co ptát a opustila by ho přirozená zvědavost. Že se tento přístup nemusí vždycky vyplatit, si Larry zkusil na začátku své kariéry. Tehdy zpovídal jednoho kněze, který žil v celibátu, a zeptal se ho, kolik má dětí. Slavný moderátor do dneška na tento svůj prohřešek vzpomíná s úsměvem a tvrdí, že výraz, který kněz po této otázce nasadil, ho dodnes pronásleduje jako noční můra.

Když už jsme nakousli historku s knězem, je dobré připomenout, že Larry King je židovského původu. Narodil se 19. listopadu 1933 v newyorském Brooklynu jako Lawrence Harvey Zeiger. Rok před tím Zeigrovým zemřel na zánět slepého střeva jejich prvorozený syn Irwin. Otec byl ortodoxní žid, který do Ameriky emigroval z Ruska a hrál v životě Lawrence velkou roli. Pro malého židovského chlapce byl táta vším. O to tragičtěji snášel otcovu smrt. Otec zemřel na infarkt, když bylo Larrymu devět a půl roku.

Matka pracovala jako šička v manufaktuře, kde panovaly ne příliš dobré pracovní podmínky. Larry, tehdy ještě jako Lawrence Harvey Zeiger, se ve svých 22-ti letech stěhuje z Brooklynu na Floridu. Zatímco Lawrencovi spolužáci odmala snili o tom, jak se stanou slavnými sportovci, Leibel (takové bylo jeho židovské jméno = lev) chtěl být hlasatelem v rozhlase. Tento sen si chtěl splnit v 22-ti letech. V jednom miamském rádiu udělal hlasové zkoušky. Rádio ho sice zaměstnalo ale jako uklízeče s tím, že až se uvolní místo, bude moct usednut i za mikrofon. Že vše půjde tak rychle ale mladý uklízeč netušil. Jednoho dne totiž nepřišel moderátor, který měl vysílat ranní směnu. Larry nechal kbelík kbelíkem a začal vysílat.

Jeho jméno ale znělo moc židovsky a tak si musel vymyslet jiné. O tom, že chce používat křestní jméno Larry měl jasno, ale jaké příjmení. V novinách zahlédl reklamu na jakousi firmu, která měla slovo King v názvu a umělecký pseudonym byl na světě. Ačkoliv se Larry King stále cítí být Zeigerem a toto jméno chce mít i na svém náhrobním kameni, na Larryho Kinga si jméno nechal oficiálně změnit, takže ho má uvedené i ve svých dokladech.

První stanicí, kde Larry King působil bylo WAHR. Posluchači měli jeho projev rádi. Zájem o mladého a oblíbeného moderátora proto v roce 1957 projevily stanice WKAT a WIOD. Později se Larry King dostal i do televize. Od roku 1960 pracoval v televizi WLBW v Miamai. Jako moderátor diskusního pořadu vyzpovídal všechny od slavných osobností po obyčejné lidi z ulice. Kromě toho začal psát i pro přední lokální noviny. Úspěch v rádiu i v televizi mu ale stouply do hlavy. King začal utrácet a potřebné peníze si půjčoval. Když jednomu z věřitelů došla trpělivost, dostal se slavný moderátor kvůli svým dluhům do vězení. Jeho hvězda tak pohasla. Talent ale zůstal. Ten na nějaký čas musel usnout, protože Larry King si vydělával jak to jen šlo. Vystřídal řadu zaměstnání. V roce 1975 dostal od WIOD možnost opět usednout za mikrofon. O rok později ho ale zasáhla smrt jeho matky. Tou dobou Larry King vyslovil svou lítost nad tím, že otec nemohl vidět, jakých úspěchů jeho syn dosáhl.

King znovu publikoval, vysílal a 30. ledna 1978 představil pořad zcela nového konceptu. Larry King Show byla pestřejší díky živým telefonátům, které se do té doby v podobných pořadech v televizi neobjevovaly. Od roku 1983 se jeho show vysílala na 118 stanicích pro celý národ. Ted Turner, zakladatel CNN, získal Larryho Kinga v roce 1985. Od té doby se až do dneška 6krát týdně vysílá Larry King Live. Pořad, který má velkou moc a vekou sílu.

Během své kariéry vyzpovídal King přes 30 tisíc lidí. Porušil tak jednu ze dvou rad, kterému dal jeho otec. A to sice, nebavit se s cizími lidmi. Té druhé rady, nelhat, se King držel mnohem víc. Dostal řadu cen a ocenění, byl uveden do několika síní slávy. Velice rád dělá rozhovory se sportovci. Jeho oblíbeným baseballovým týmem jsou New York Yankees. S úsměvem se pochlubil, jakou otázku by položil samotnému Bohu. Zeptal by se: „Máte syna?“

Larry King je zároveň autorem řady knih. Sedmkrát byl ženatý. Dvakrát s jednou ženou. Ze své kapsy přispěl například Univerzitě George Washingtona na podporu mediálních studií.

Rád by ještě vyzpovídal řadu významných lidí. Ačkoliv si už povídal s řadou vlivných, kteří patří i mezi jeho přátele nebo se ženou odsouzenou k trestu smrti, rád by si například popovídal s papežem nebo Usámou bin Ládinem.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .
Štítky: