RadioTV představuje: stanice pro děti – Radijojo

radiotv22Mateřídouška, Ohníček, Studio Kamarád, Večerníček, Domino a Hajaja, dále pak Sandmännchen, Betthupferl, KIKA. Toto všechno jsou média pro děti. Ať už jde o časopisy jako Mateřídouška a Ohníček, televizní pořady Studio Kamarád a Večerníček nebo německý Sandmännchen švédskou Bolibompu nebo rozhlasové pořady jako je Domino, Hajaja, německý Betthuprferl, polská Dobranocka (název je stejný jako u televizního večerníčku) a nebo dokonce samostatné televize pro děti.

Jednak to můžou být různé kabelové kanály, které nabízejí přes den animované seriály a pak např. veřejnoprávní německý kanál KIKA. Pokud ale dítě má zájem poslouchat svoje vlastní rádio, může zalovit v síti sítí a něco se už najde. V českém prostředí například rádio Domino, které děti dokonce sami připravují. A v Německu je pro ně na internetu a také na digitální frekvenci DAB RADIJOJO. Na internetu rádio nevysílá ve streamu ale jde o službu radio on demand (rádio na požádání).

Radijojo vysílá od loňského srpna. Kromě internetu a digitální frekvence je možné ho přijímat i analogově. A to v některých kabelových rozvodech a pak ještě na frekvencích jiných rádií, která některé pořady “Radijoja“ přebírají. Rádio nevysílá žádnou reklamu. Přitom je nezávislé na jakékoliv politické straně nebo církvi. Financováno je jen z darů sponzorů, nadací a dobrovolných dárců. Ti si prostředky, které zašlou na účet tohoto dobročinného rádia, můžou od loňského prosince, kdy se s rádia stala neziskovou obecně-prospěšnou společností s ručením omezeným, odečíst od daňového základu.

Program stanice Radijojo přináší dětem hudbu, rozhlasové hry, magazíny, interaktivní hry, lehce srozumitelné informace a rozhovory. Výběr témat je široký. Dějiny, politika, hospodářství, přírodní vědy, zdraví, sport apod. V programu se tak například objevil i rozhovor s kancléřem Gerhardem Schröderem, který vedly sami děti. Zajímavé je, že oba dva malý reportéři kancléři v rozhovoru tykali. Část programu je věnována i rodičům. Důraz je kladen na oproštění se jakéhokoliv násilí.

Program připravují odborníci z řad dětských psychologů, novinářů, mediálních odborníků, jazykovědců, politologů a dalších. Na přípravě pořadů se ale může podílet i řada dalších lidí. Dobrovolníci jsou vítáni. Možnost uplatnit se tady mají začínající autoři povídek nebo básniček. Uplatní se i hudební skupiny, které mají v repertoáru dětské písničky nebo také školní třídy, které mají prostě zájem dělat rádio. Protože povídky a rozhlasové hry patří ke stálým programovým prvkům, jsou vítáni i herci, kteří bez nároku na odměnu povídky namluví. Zkušenosti s přípravou dětských pořadů tady můžou sbírat i novináři. V neposlední řadě má rádio zájem o dobrovolníky, kteří mají chuť se angažovat při pořádání festivalů pro děti a veřejných sbírkách.

Nakladatelství, která vydávají knihy nebo načtené povídky na zvukových nosičích případně hudbu pro děti, mají možnost se ve vysílání zviditelnit. Stejnou šanci mají i občanská sdružení a organizace, které nějakým způsobem pracují s dětmi. (Sportovní kluby, přírodovědné kroužky, divadelní soubory apod.) Stanice tak chce podpořit instituce anebo i jednotlivce, kteří se snaží starat se o dobro dětí. Mezi partnery patří například Nadace Roberta Bosche, která zajišťuje pobyty českých vysokoškoláků v Německu, Geothe Institut, Spolková centrála pro zdravotní osvětu (rádio vysílá i pořady o zdraví, např.: se zabývá problematikou tloustnutí dětí), nakladatelství zvukových nosičů Hörverlag a spousta soukromých osob a další organizace.

Cílovou skupinou jsou především děti od 3 do 13 let. Založení rádia loni v srpnu vyvolalo zájem médií. O vzniku této stanice tak informovaly všechny významné deníky. Velice kladně se o projektu den po zahájení vysílání vyjádřil bulvární Bild. Možnost lepšího pokrytí popřály ve svém článku velice seriózní noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ještě před začátkem vysílání se Süddeutsche Zeitung ptaly: „Proč by nemohlo něco, co funguje jako speciální televizní kanál (na mysli je KIKA – pozn. autora), mít úspěch také v rádiu?“

Kromě tohoto speciálního rádia pro děti se stejně jako u nás i v Německu objeví pořady pro děti na frekvencích veřejnoprávních rozhlasů. Podobně jako na stanici Praha i ve Spolkové republice vysílají denně magazín pro děti, v Hesensku se dokonce jmenuje stejně jako u nás Domino a někde se pak objevuje i Betthuprferl, což je obdoba naší Hajaji. Orientovat se v nabídce pořadů pro děti a také v titulech zvukových nosičů, které jsou určené dětem, pomáhá stránka www.toene-fuer-kinder.de, která svým pojetím vzdáleně můžu připomínat iniciativu flimmo.de.

Rozhlasové pořady pro děti mají svoji prezentaci na internetu. Velice pěkně udělanou a veselou stránku má dětský pořad stanice WDR5. S veselostí ale nezůstává pozadu ani Český rozhlas, který dětem nabízí přepsané příspěvky z Domina na svých standardních stránkách, ale v hřejivých barvách.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .