Co se skrývá za písmeny HDTV

radiotv22High Definiton TV – televize s vysokým rozlišením. To je ta kouzelná formulka, která se skrývá za zkratkou HDTV. Jedná se o jeden ze standardů digitální televize, který nabízí široký formát, ostré obrysy, syté barvy a surround sound v 5.1 dolby digital. Parametry, které nadchnou milovníky domácího kina stejně jako plazmová televize. HDTV nabízí bezpochyby mnohem větší kvalitu než PAL a námitka, že HDTV je zatím jen někde na papíře, je rozhodně lichá. Už od 1.ledna tohoto roku vysílá v tomto formátu první evropská televize. Ta vysílá z Belgie a její program nese označení Euro1080. Ten je možné přijímat přes satelit a v Helsinkách jeho signál experimentálně šíří i kabelová televize HTV.

U HDTV existují teoreticky čtyři formáty. 720p, 1080i, 1125i a 1250i. V praxi se ale používají jen tyto dva formáty 1080i a 720p. Číslo označuje počet řádků, které se používají. V případě dnes běžného standardu PAL se používá 576, u NTSC (rozšířen v USA a částečně i v Asii) jen 480. Písmenko p nebo i podává informaci o tom, jestli se používá interlacing nebo zda je obraz progresivní. Interlacing znamená, že se nevysílají celé obrázky, ale postupně se prolínají pouze půlobrázky. Tak je tomu jak u standardu PAL tak u NTSC. Progresivní metoda se považuje za příjemnější pro lidské oko. Logicky tak tedy můžeme dojít k závěru, že naprosto nejideálnější by bylo zavést 1080p. Vysoké rozlišení kombinované s příjemnějším způsobem zobrazování. Přenos takového signálu by byl ale moc náročný, takže se musíme rozhodnout buďto pro více řádku a “obyčejný“ interlacing nebo sice méně řádků zato ale stylem progressive. Důležité je že se nejspíš prosadí oba formáty. Výrobci potřebného zařízení počítají s tím, že jejich výrobky budou schopné přecházet z formátu do formátu, aniž by to divák postřehl. Dá se počítat s tím, že v některých oblastech bude užívanější jeden formát jinde zas druhý a například v případě sportovních přenosů tak odpadne nutné převádění z jedné normy do druhé.

Číslo za zkratkou HDTV udává jen počet vodorovných řádků. Pro určení kvality rozlišení ještě potřebujeme znát do kolika svislých sloupečků se obraz rozdělí. U HDTV 720p je to 1280 a u 1080i 1920. PAL a NTSC nabízí maximálně 720. Celkový počet bodů je tak u 720p 921 600, u HDTV 1080i 2 073 600. Přesně 5 krát tolik jako u systému PAL. Ten nabízí 414 720 bodů.

O zavedení HDTV se začalo uvažovat už v roce 1989! Rada EHS rozhodla 27. dubna 1989, že se pokusí využít všech svých sil, aby evropský průmysl dokázal včas vyrábět potřebná technická vybavení. Zároveň se EHS chtělo pokusit zavést rozlišení 1250 řádků a obnovovací frekvenci 50 Hz jako celosvětový standard pro výměnu pořadů v HDTV. Evropané proto chtěli podpořit rozvoj technologie nejen v Evropě ale i mimo starý kontinent. EHS chtěla také dohlédnout na to, aby filmový a televizní průmysl měl potřebné kapacity a zkušenosti a dokázal obstát na světovém trhu. Realita je ale trošku jiná. Zatímco na všech kontinentech kromě Afriky se už HDTV prosadilo, Evropa má jen jeden jediný program a to už zmiňované Euro1080.

Na přelomu 80. a 90.let ale nateklo do projektů na podporu HDTV přes miliardu marek. Samozřejmě z peněz daňových poplatníků. Zázrak známý jako D2-mac měl tu nevýhodu, že měl být analogový. Moc se neuchytil a projekt byl zastaven. Tvůrcům ale nemůžeme křivdit a tak je potřeba připomenout, že některé stanice ve Francii a v Norsku tuto normu používaly.

Zatímco Evropa původně chtěla jít ostatním příkladem, je tomu přesně naopak. Teď svět bude tlačit Evropu konkrétně Německo do zavedení HDTV. Němcům totiž podle týdeníku Spiegel hrozí, že pokud nenabídnou v roce 2006 při mistrovství světa ve fotbale přenosy v HDTV, nenajdou pro ně kromě staré dobré Evropy odbyt. Japonci už oznámili, že v jiném formátu než HDTV přenosy z Německa brát nebudou. Ostatně v Japonsku má tuto technologii 6 miliónů domácností a všechny velké stanice používají tuto normu. A v USA se jen v prvním pololetí loňského roku počet prodaných HDTV přijímačů zvedl o 57 procent. Ve vysokém rozlišení můžou svůj oblíbeným program sledovat i diváci NBC, Channel 7 Australia, NHK Japan, Korean BS, China TV, brazilskou TV Globo a další. Všechny nové seriály a filmy, které v hlavním vysílacím čase přináší americké CBS a ABC jsou taktéž v HDTV a příští rok v ní budou i sportovní přenosy.

Evropa má zatím jen jeden jediný program, který vysílá v HDTV. Euro 1080 sídlí v Belgii a jeho signál můžeme zachytit na družici Astra 1H, 19,2° východně, transponder 88, frekvence 12 168 MHz, vertikální polarizace, FEC ¾. VidePID 308, AudioPID 256, Rate 25 MBit/s.

Euro1080 vysílá dva programy. První Main Channel (od 1. září se bude jmenovat HD1) nabízí 4 hodiny programu denně. Ty se vysílají ve smyčce dokola. Program je možné volně přijímat ze satelitu. Ten kdo není vybaven pro příjem doma, může vysílání sledovat na letištích, v některých hotelech, sportovních centrech apod. Signálem je pokryto zhruba 30 zemí Evropy od Norska až po Portugalsko a Řecko.

Druhý program se jmenuje Event Channel a od 1. září ponese označení HDe. Ten je určen pro kina vybavená elektronickými projektory a 5.1 surround systémem. Event Channel nabízí například různé přímé přenosy. Jeho signál je kódován systémem Irdeto. Zatímco Main Channel vysílá jako televize 25 obrázků za vteřinu, Event Channel vysílá stejně jako mají filmy, tedy 24 obrázků.

Euro 1080 chce přenášet letošní Olympijské hry, společně s hudebními vydavatelstvími a dalšími organizacemi se chce podílet na přenosech z významných akcí. Program je zatím jen v angličtině. Letos by ho mělo sledovat až 100 tisíc domácností a 400 kin typu event-cinemas. (tedy ty které přinášejí nejen filmy ale i přenosy z různých akcí). Ve Finsku pomáhá signál šířit i kabelová televize. Helsinki Television (HTV) nabízí ve svých kabelových rozvodech program Eura 1080 270-ti tisícům domácností, k vidění je i na obrazovkách v prodejních místech HTV. Zatím jen experimentálně. S komerčním využitím se počítá ještě v tomto roce.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .