Proč ministři lobbovali za soukromou stanici?

radiotv22Už tři měsíce v Praze vysílá soukromé slovenské Radio Twist. Za jeho úspěch v licenčních řízeních na jaře roku 2001 lobbovali čtyři ministři české a slovenské vlády. Je správné, aby ministři lobbovali za komerční subjekty? O tom, že čtyři ministři české a slovenské vlády v průběhu licenčních řízení o frekvenci Radia Limonádový Joe lobovali za slovenské Radio Twist se psalo už v roce 2001. RadioTV ovšem po dvou letech získalo kopii dopisu ministra kultury Pavla Dostála, jehož obsah vyvolává pár zajímavých otázek.

V žádném případě nechceme shazovat snahy o znovusblížení Čechů a Slováků. Pro lidi, kteří v dětství hltali Vinnetoua ve Slovenštině, je současný stav, kdy teenageři postrádají základní znalost jazyka našich východních bratrů, více než tristní. Na druhou stranu, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání by měla být zcela samostatný orgán a lobbovat na jejího předsedu z pozice ministra kultury není nejšťastnější. To se ostatně projevilo tím, že Twist nakonec v tomto řízení licenci nezískal, když se radní podle místopředsedy Petra Štěpánka obávali, že by se v případě udělení licence Rádiu Twist objevilo podezření z politického nátlaku na jejich rozhodování.

Je třeba ocenit, že ministr Dostál se ke svému dopisu otevřeně přiznal. „Já jsem napsal radě oficiální dopis ministra kultury, nic tajného, že jí prosím, aby vzala v úvahu, že projekt Twistu nabízí česko-slovenské
rádio. A v době, kdy slovenština začíná být v české kotlině neznámou řečí, jsem to považoval za dobrý nápad,“
řekl pro Hospodářské noviny v srpnu 2001.

Dostálova touha po sblížení českého a slovenského národa je jistě chvályhodná. Mohl ji ale projevit jiným způsobem než podporou komerčního subjektu. Nabízí se myšlenka, proč český a slovenský ministr kultury (pokud jim otázka vzdalování se Čechů a Slováků skutečně tolik leží na srdci) nepřesvědčili vysílací Rady, aby iniciovaly zahraniční výměnu na poli veřejnprávních stanic. Kdyby např. ČRo 1 – Radiožurnál získal kmitočet v Bratislavě a SRo 3 – Rock FM Radio šířilo svůj program v Praze, svůj účel by to splnilo lépe.

Radio Twist nakonec získalo licenci o rok později a v prosinci loňského roku se objevilo v pražském éteru. Díky tomu si můžeme v praxi ověřit další informaci Pavla Dostála, který ve svém dopise píše o nezpochybnitelných kvalitách Radia Twist. Odkud pan ministr tyto informace bere? Radio Twist je jistě důležitým hráčem na slovenském rozhlasovém trhu, ale v žebříčku poslechovosti mu patří až šestá pozice a je všeobecně známo, že v době Mečiarovi vlády bylo silně nakloněno opozičním silám, takže ani vyváženost jeho zpravodajství a publicistiky není nezpochybnitelná.

Následuje přepis dopisu ministra kultury Pavla Dostála, jehož kopii má RadioTV k dispozici.

Martin Muchka

předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

V Praze dne 27. března 2001

Vážený pane předsedo,

obracím se na Vás s prosbou, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přihlédla ke kulturně politickým souvislostem v případě žádosti slovenského Radia Twist o udělení licence na vysílání v České republice. V dlouhodobých plánech ministerstev kultury jak v České, tak Slovenské republiky je kladen důraz na česko-slovenskou spolupráci, která by měla mít nadstandardní charakter. Proto s panem ministrem Kňažkem připravujeme společné projekty, kterak napravit stav, kdy se naše jazyky čím dál tím více vzdalují a kdy hlavně české děti přestávají slovenštině rozumět. V té souvislosti jistě chápete, že slovenské rádio na českém území by nepochybně plnilo v tomto směru důležitou roli. A to dokonce kulturně politického charakteru. Pokud se týče samotného Radia Twist a jeho nezpochybnitelných kvalit, jistě Vám ho nemusím blíže představovat. Jsem přesvědčen o tom, že by se vysílání slovenského rádia v České republice jednak mohlo pokusit znovu naše země alespoň duchovně spojit, a jednak by přineslo na tuzemský trh zajímavou konkurenci.

Budu Vám nesmírně vděčen, když tuto záležitost vezmete při udělování licence na vědomí.

S pozdravem

Pavel Dostál

ministr kultury České republiky

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .