Bude se muset BBC dělit o koncesionářské poplatky?

radiotv-archiv19Jak už jsme Vás informovali, finanční krize dostihla i televizní společnosti. Státem vlastněná Channel 4 ve Velké Británii tak nyní žádá o finanční injekci, možností by mohla být například část z koncesionářských poplatků. Jinak Channel 4 hrozí sloučení se soukromými subjekty (nabízí se především Five nebo BBC Worldwide – komerční odnož veřejnoprávní BBC). V průběhu týdne došlo k několika dalším událostem, které stojí za zmínku.

Channel 4 by podle regulačního orgánu Ofcom mohla dostat část z fondu na přechod na digitální vysílání, ten má přitom pomoci sociálně slabším občanům při přechodu v roce 2012. BBC ale odmítá jakékoli přesuny financí, mohlo to totiž do budoucna vytvářet nebezpečný precedent. Navíc ani dělení koncesionářských poplatků není dobrou volbou, povede jen k nové byrokracii. Ofcom chce Channel 4 podporovat, má zůstat alternativou k veřejnoprávní BBC a komerční ITV. Stanici hrozí sloučení, nabízí se komerční větev BBC Worldwide či kanál Five, vlastněný německou společností RTL. Ofcom projevil obavy o budoucnost regionálního zpravodajství a vysílání pro děti.

Stínový ministr kultury Jeremy Hunt říká: „BBC by měla přestat hrát roli přátelského monopolu a Channel 4 musí být více kreativní v přetváření svého obchodního modelu. Musíme jednat, ale ne slovy, jestliže chceme zabezpečit budoucnost volné soutěže veřejného vysílání.“ Mediální regulátor o den později doporučil sloučení. Stanice se tohoto kroku obává, důvodem je, že Five prý čelí vážným finančním problémům. Tiskový mluvčí řekl: „Naše námitky na dohodu s Five jsou takové, že sloučení nevyřeší problémy, s nimiž se oba provozovatelé potýkají. Jen to vytvoří o něco většího vysílatele čelícího stejným problémům“, uvedl pro britský deník tiskový mluvčí Channel 4. Výkonný šéf Channel 4 Andy Duncan věří spíše ve sloučení s lukrativní komerční BBC Worldwide.

Po fúzi by Channel 4 poprvé mohla začít vysílat dětské programy. Z vysílacího schématu by mohla zmizet kufříková show Deal or No Deal (u nás známá pod názvem Ber nebo neber), ustoupila by tak programům pro děti od 12 do 15 let. Je to jeden z plánů, jak z televize vytvořit alternativní veřejnou službu. Pokles počtu diváků a s tím souvisejí pokles tržeb z prodeje reklam, by mohl stanici uvrhnout do velkých dluhů, Ofcom odhaduje, že do roku 2012 deficit stoupne až na 100 milionů liber (cca. 3 mld. korun). Andy Duncan uvedl: „Jsme rádi, že Ofcom řekl jasně, že je důležité zachovat veřejnou soutěž s BBC. My si myslíme, že druhý silný veřejný provozovatel by mohl vyřešit problém s dětskou televizí.“ Zároveň se ale objevují hlasy, podle nichž by čtvrtý kanál měl být privatizován.

S Channel 4 jsme se bavili o úspoře peněz tím, že budeme spolupracovat,“ říká tiskový mluvčí BBC, zároveň trvá na tom, že se o fúzi společností nebo převodu peněz z BBC do Channel 4 nebude bavit. Prestižní britský deník glosoval dění velice výstižně: „Leden (z pozice zákulisních obchodů) se ukázal být neobvykle vzrušující. Na chvíli to vypadalo jako pohádka o neopětované lásce. Five se zamilovala do Channel 4, Channel 4 do komerční divize BBC a BBC chtěla zůstat sama.“ Nakonec stranou zůstane Five, dohoda mezi BBC a Channel 4 vypadá nadějněji.

Výkonný šéf ITV Charles Allen v pondělí řekl, že by Channel 4 měla být privatizována, programy typu Big Brother podle něj nemají na veřejnoprávním kanálu své místo. „Podívejte se na odpolední vysílací schéma: kvízy, hry, talk-show, nekonečné seriály. V programu dominují reality-show, lifestylové pořady, americké akviziční seriály.“ Odhaduje, že by se hodnota prodeje mohla vyšplhat na více než bilion liber a mohla by přilákat americké provozovatele. Situaci v Channel 4 přirovnává k pětadvacetiletému dítěti, které stále bydlí s rodiči ve společném bytě. „Jestliže Channel 4 potřebuje injekci z veřejných peněz, nabízí se otázka, k čemu vlastně programové schéma stanice je?“ S ITV Channel 4 svedla slovní přestřelku: „Pan Allen volá po přestavbě Channel 4, ve skutečnosti mu ale jde o to omezit naši schopnost bojovat o příjmy z reklam s ITV.“

BBC Worldwide vlastní všechny korporace produkující zisky, jako jsou například časopis Top Gear (zabývající se výbavou automobilů) a prodává licence k populárním programům BBC do zahraničí (asi nejznámějším z nich je Star Dance, tři řady této taneční show uvedla ČT). Tato komerční větev BBC ale nedostává žádné peníze z poplatků. Channel 4 již oslavil své 27.narozeniny, vláda Margaret Thatcher ji zbudovala jako alternativu k BBC a ITV. Ačkoli propad tržeb není stále fatální, odhaduje se, že v následujících pěti letech by nemohla generovat dostatek zisků z reklamy na podporování programů typu Big Brother. Loni však televize vydělala 1,6 milionu liber. Regulátor by o osudu měl rozhodnout během několika týdnů, privatizaci se ale razantně brání. Mohlo by se totiž stát, že například zprávy mohly ustoupit zábavným pořadům typu Výměna manželek či reality-show. Při sloučení s BBC by pak Channel 4 mohla dostat část koncesionářských poplatků. Channel 4 se poslední dobou potýká s poklesem sledovanosti, před osmi lety se podíl na trhu pohyboval okolo 10%, v současné době klesl o dvě procenta.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .