Seriály: Takové normální kreslené rodinky

radiotv-archiv26V seriálovém okénku se opět přesuneme za Atlantský oceán do Ameriky. Tentokrát se zaměříme na tři krátké animované americké komediální seriály. Na americké stanici FOX je jim vyhrazen celý nedělní hlavní vysílací čas, hlavní roli obstarávají „normální americké rodinky“. Stanice téměř nikdy neprohloupí, neboť americké diváky lákají. Osmá večerní patří žluté rodince Simpsonů,…

King of the Hill

…a půl hodinky na to začíná na stanici FOX jiný „animák“. Duchovními otci maloměšťácké rodinky Hillů jsou Mike Judge a Greg Daniels (spoluautor a producent Simpsonů a sitcomu The Office – Kancl). Po úspěších na MTV (Beavis and Butt-head) si jich všimla televize FOX a sitcom byl na světě, první díl spatřil světlo světa v lednu 1997, od té doby má na kontě 12 sérií s celkovým počtem dílů 235. A stále nekončí, na rok 2009 je naplánována již 13 série s 13 epizodami.


zleva: Ladybird, Bobby, Hank, Peggy a Luanne

Hlavou rodiny je Hank Hill (namluvil ho samotný Mike Judge), prodejce posedlý svým trávníkem, a nepokrytě má rád svého psa se jménem Ladybird (v češtině slunéčko sedmitečné). Manželka Peggy (Kathy Najity), učitelka španělštiny, je také nezávislou novinářkou. Jejich 13 letý syn Bobby (Pamela Adlon) zcela postrádá otcovu atletickou dovednost, jakýkoli sport (vyjma wrestlingu a baseballu) nesnáší. V seriálu vystupuje také postava Luanne Platter (Brittany Murphy), Peggyina neteř, jež byla uvězněna za to, že bodla Peggyina bratra vidličkou.

Děj jednotlivých dvaadvacet minut dlouhých epizod se samozřejmě zaměřuje na rodinu a jejich život se vším, co k němu patří. I v tomto seriálu si „zahrálo“ mnoho slavných osob, jmenujme Pamelu Anderson, Kelly Clarkson či skupiny ZZ Top a Green Day. Tento animovaný seriál je asi z nedělního slotu nejméně populární, jeho epizodu z 20.července 2008 sledovalo 1,6% diváků (18-49 let) při podílu na trhu 5%.

Family Guy

Devátá večerní je vyhrazena na FOXu dalšímu sitcomu – Family Guy. Autorem je Seth MacFarlane, na svém kontě má spolupráci na seriálech stanice Cartoon Network (u nás se vysílala například Dexterova laboratoř). Tento seriál je u nás asi nejznámější, má dokonce i své fanouškovské stránky. Musel mnohokrát během své devítileté existence (poprvé vysílán v lednu 1999) bojovat o přežití. Byl totiž dvakrát zrušen, poprvé v roce 2000 a následně i v 2002, obrovský prodej DVD ale seriál vrátil na obrazovky. Ale i letos na podzim jej američtí diváci uvidí, dokonce tvůrci podepsali smlouvu, která garantuje výrobu až do roku 2012.


zleva: Brian, Lois, Peter, Stewie, Chris a Meg

V centru pozornosti je nefungující rodina Griffinů žijící na fiktivním ostrově Rhode. V tomto seriálu je hlavou rodiny dobromyslný Peter (Seth MacFarlane) – dělník v továrně s irsko-katolickým vyznáním. Jeho manželkou je Lois (Alex Borstein), žena v domácnosti a současně učitelka na klavír. Jaká by to byla rodina bez dětí – puberťácká a nepopulární dcera Meg (v první řadě ji namluvila Lacey Chabert, zbytek řad však namluvila Mila Kunis – prodcenti nebyli s Lacey spokojeni, její hlas neodpovídal charakteru postavy), nesmí chybět ani její mladší obtloustlý a přihlouplý bratr Chris (Seth Green), jenž je mladší kopií svého otce. Rodinku doplňuje nejmladší syn Stewie (Seth MacFarlane). Kdo by čekal milého hošíka, plete se. Ďábelské homosexuální dítě má dospělácké manýry a plynule mluví. Jeho cílem je zabít matku a ovládnout svět. Docela ambiciózní a to má teprve rok. Další postavou je pes Brian (Seth MacFarlane), i on mluví, navíc chodí po dvou, pije a kouří.


rodinka na obálce časopisu „MAD“

Jak už jste si asi stačili všimnout, seriál sklízí kritiku za kopírování Simpsonů. A navíc také za primitivní animaci, kterou by podle některých zvládlo i dítě. Family Guy se dokonce v Simpsonech objevil – ve Speciálním čarodějnickém dílu s názvem „Homerův Klon“. Seriál je přesto velmi oblíbený, reprízy dokonce ve sledovanosti poslední dobou předčí i Simpsony, letní reprízy sleduje ho zhruba 2,5% Američanů v cílové skupině 18-49 (share 6-7%), s těmito výsledky se pravidelně umisťuje v první desítce nejsledovanějších pořadů celého týdne, v neděli nemá konkurenci.

American Dad!

Nejmladším počinem je sitcom American Dad! Také epizody tohoto seriálu Vám při sledování zaberou zhruba 20 minut času. Seriál je vysílán o půl desáté večer jako poslední z výše uvedených seriálů. Autorem prozatímních 3 řad (seriál je vysílán od roku 2005, prozatím bylo odvysíláno 58 dílů) je také Seth MacFarlane, tým tvůrců tvoří i Mike Barker a Matt Weitzman. Rodinka Smithova není také úplně běžná. Stan (Seth MacFarlane) je otcem rodiny a zaměstnanec CIA. Manželka Francine (Wendy Schaal), adoptovaná čínsko-americkými rodiči, je (jak jinak) ženou v domácnosti, mladší dcera Halley (Rachael MacFarlane) občas kouří marihuanu a pomáhá bezdomovcům, lidskou rodinu uzavírá syn Steven (Scott Grimes), jenž je společenským vyděděncem. Do rodiny ještě patří mimozemšťan Roger (Rachael MacFarlane) s velkou šedou mozkovnou a žabím jazykem. Posledním příslušníkem rodiny je zlatá rybička Klaus (Dee Bradley Baker), není to ale obyčejný domácí mazlíček. Původně východoněmeckého olympijského vítěze ve skoku na lyžích potkala nehoda a jeho mysl byla během zimní olympiády přenesena do těla ryby.


Roger, Francine, Stan, Klaus, Hayley a Steve

Stejně jako u Simpsonů i seriál American Dad má při každém díle jinou úvodní znělku. Stan zpívá „Dobré ráno, Ameriko“ a před dveřmi vyzvedává noviny, které mají při každém dílu jinou titulní stranu. Seriál již nedosahuje úspěchu Simpsonů či Family Guy, má sotva poloviční sledovanost. Zhruba 2% diváků (18-49) a podíl okolo 6 procent však na TOP10 stačí. Na novou sérii se mohou diváci těšit na jaře 2009.

Sledovanost jednotlivých seriálů je uvedena v hlavní cílové skupině 18-49 let.

Foto: stanice FOX

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .