Doctor’s Diary – doktorka Jonesová v akci

radiotv-archiv39Smícháme-li televizní seriál Grey’s Anatomy s Dr.Housem, přidáme-li trochu z filmu Deník Bridget Jones a děj vsadíme do německého prostředí vznikne nám jeden ze současných nejúspěšnějších seriálů Německa. Od začátku léta jej v koprodukci vysílají německá komerční stanice RTL a rakouská veřejnoprávní televize ORF. Seriál byl přitom původně naplánován až na podzim a měl mít jen 8 dílů.

Motto seriálu zní: „Männer sind die beste Medizin“ (tedy „Muži jsou nejlepším lékem“). A není rozhodně zvoleno náhodně. Hlavní postava doktorka Gretchen Haase (Diana Amft) se zaplete hned s několika. Hrdinka musí řešit bezpočet problémů – nejenže trpí nadváhou, ale má i starosti s rodiči. Aby toho nebylo málo, jednou přistihne svého nastávajícího muže při nevěře. Útěchou jí je útěk do nemocnice, konkrétně na oddělení chirurgie, kam se uchýlí krátce po absolvování školy. Jenže to by nebyla ona, aby i zde narazila na nějaký problém, setká se zde se svou bývalou láskou ze školky – Marcem Meierem (David Florian Fitz) – a je stále hezký. Navíc je ale i arogantní a vyklube se z něj její budoucí šéf. Na něj si ale myslí též sestřička Gabi (Laura Osswald). Oporu najde doktorka až v jemném gynekologovi Mehdi Kaanovi (Kai Schumann).

Seriál se ale na rozdíl od telenovel liší v zobrazení reality, seriálové postavy jsou lidé z masa a kostí. Diváky během sezóny samozřejmě čeká několik milostných zápletek. Hlavní představitelka Diana Amftová má již za sebou například roli ve filmech Kluci to chtěj taky a Holky to chtěj taky, roli získala také herečka mýdlové opery Verliebt in Berlin (Zamilovaní v Berlíně) – vysílaná na SAT1 – Laura Osswaldová. RTL má seriály z lékařského prostředí zvládnuté, vzpomeňme na Medicopter 117.


Doktorka Haase trpí hned několika problémy, svoji útěchu hledá v náročné práci

Seriál se měl objevit až na podzim. Televize se rozhodly zkusit štěstí a seriál nasadit již během léta, navíc v průběhu fotbalového šampionátu. Riskantní krok vyšel, první díl si nenechalo ujít 2,72 milionu diváků (share 16,3%), druhou epizodu pak dokonce 3,14 milionu při podílu na trhu 18%. Přitom průměrný podíl RTL se pohybuje okolo 12%. Sledovanost posledních dílů se ustálila okolo 2,6 milionu diváků (podíl pod 10%). Stanice se ale zaměřuje zejména na cílovou skupinu 14-49, kde je trhovou jedničkou. Seriál se pravidelně umisťuje v TOP10, každý díl si nenechá ujít asi 1,8 milionu diváků (podíl 17%, průměrný týdenní podíl se v této skupině u RTL pohybuje pod 16%).


Hlavní představitelé seriálu – David Florian Fitz, Diana Amft a Kai Schumann (zleva)

Výrobu seriálu má na starosti společnost Polyphon Film- und Fernsehgesellschaft, seriál se natáčel v rozmezí srpna a prosince uplynulého roku, v 55 lokacích Berlína. Scénář má na svědomí Bora Dagtekin, na svém kontě má mnohá ocenění – seriál Türkisch für Anfänger (Turečtina pro začátečníky), z autorství zmiňme nekonečný seriál RTL Gute Zeiten – Schlechte Zeiten (Dobré časy – špatné časy). Režisérského žezla se ujal Oliver Schmitz, jeho tvůrčí konto čítá tituly Türkisch für Anfänger či Arme Milionäre (Chudí milionáři).

S výsledky sledovanosti jsou televize spokojeny. V úterý 5.srpna se rozhodlo o dalším osudu seriálu – chystají se minimálně další dvě řady seriálu, každá opět po osmi dílech, vysílat by se měl v příštím roce. Mezi tím je pro fanoušky seriálu připravena první řada na DVD. Pro zájemce přichystala RTL samostatnou sekci na svých webových stránkách. Mimo jiné si tu zdarma můžete přehrát poslední díl ve slušné kvalitě a přečíst si doktorčin deník.

Foto: ORF, RTL

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .