Slovensko zvolilo hit století v přímém přenosu Slovenské televize

Po třech měsících vyvrcholil stěžejní formát Slovenské televize s názvem Hit storočia, průvodkyní se stala Jarmila Hargašová, moderátorka hlavní zpravodajské relace Správy STV. Hledání největšího slovenského hitu uplynulého století má své výsledky – diváci v přímém přenosu rozhodli pro baladu Vyznanie, nazpívanou Marikou Gombitovou. Pro velký úspěch se televize rozhodla během léta pokračovat spin-off titulem s názvem Můj nejmilejší hit.

STV odstartovala svoji retroshow 20.dubna, proběhlo celkem 8 základních kol (v prvním kole soutěžily hity 30.-50.let, následovala 60. léta, každému následujícímu desetiletí byla vyčleněna dvě soutěžní kola), v nichž celkem soutěžilo 56 písní. Do dvou semifinálových kol postoupily 2 nejoblíbenější hity z každého desetiletí. Úspěch formátu si žádal prodloužení, proto se ke slovu dostalo třetí semifinále s podtitulem „divoká karta“. Jedna z osmi písní, které se umístily během základních kol na třetím místě, postoupila do finále, stala se jí píseň od Elánu „Nie sme zlí“. Ve finále se o prvenství utkaly například písně Matka (Tublatanka), Vyznanie (M. Gombitová), Atlantída (M. Žbirka) a další. Pro milovníky tohoto pořadu vydává STV kompilaci 20 hitů, které soutěžily. Na prvním CD se nachází písně v novém kabátu, CD 2 nabízí písně v původním znění.


Samotná show přinesla kromě kvalitní muziky i zábavu v podání glosátorů – zmiňme Milana Lasicu, Milana Kňažka, ale i další slovenské populární osobnosti. Retroshow doplnily i komentované archivní záběry STV. Kvůli nim se televize jednou i omlouvila, a to za následující komentář, který se vztahoval k výročí přijetí Ústavy SR: „…knihu ústavy nesli s náležitou obřadností – netušili však, že v blízké budoucnosti bude mít asi takovou váhu jako příručka pro zahrádkáře anebo v lepším případě Kamasutra.“ Celková sledovanost byla pro STV nadprůměrná, po ne příliš úspěšných formátech SuperTelo a SuperKraj, byl průměrný podíl na trhu 39,1%. Ne zřídka porážela STV i nejsilnější komerční televizi Markíza. Finále bylo nejsledovanější dílem, sledovalo jej 758 tisíc diváků, při share 42,2%. Vyhlášení, jenž končilo těsně před půlnocí, sledovalo 55,1% všech přítomných diváků. Ve stejné době, páteční prime-time, vysílala Markíza Policejní akademií se share 29,4%. Prvnímu programu STV se tak podařilo zajistit si výborný celodenní podíl na trhu – 28,9%, Markíza 29,9% a TV Joj jen 11,5%.


Jak už bylo v počátku řečeno, vítěznou písní se stalo od začátku favorizované Vyznanie od autorské dvojice Kamil Peteraj a Janko Lehotský. Během přebírání ceny vyjádřili Marice Gombitové úctu a zdůraznili její nezastupitelné místo v historii slovenské populární hudby. Všechny soutěžní písničky dostaly zcela nový kabát a nové interprety (většinou účastníci SuperStar, ale i známí zpěvácí jako M. Ďurinda). Vyznání se ujala Sisa Sklovská, za svůj výkon obdržela velkou kytici od původní interpretky, zpěv dokonce postavil diváky ve studiu ze židlí. 30,4% z celkového počtu hlasů stačilo na první místo, na paty ji ale šlapala píseň V slovenských dolinách (původní interpret Karol Duchoň), třetí místo nakonec obsadila Voda čo ma drží nad vodou (Jožo Ráž). Překvapením večera mělo být živé vystoupení Mariky Gombitové. STV ještě v pátek doufala, že se zpěvačka show zúčastní, kvůli zdravotním komplikacím však poslala jen pozdrav svým fanouškům.


Současně s největším hitem se volili i nejlepší zpěváci, anketu vyhlásil deník Nový čas. Vítězem se bezkonkurenčně stal účastník prvního kola Slovensko hledá SuperStar Tomáš Bezdeda jako interpret písničky Matka od skupiny Tublatanka, za jeho nové provedení byl pochválen i původním interpretem. Tomáš Bezdeda se proslavil i vynikající interpretací další písně od Tublatanky – Dnes. Druhé místo obsadila Martina Schindlerová, třetí místo Ivan Štroffek (účastníci první, respektive druhé řady SuperStar).


Od pátku 13. dubna začne STV vysílat spin-off formát – „Můj nejmilejší hit“. Z konkurzů postoupilo deset soutěžících, jež se utkají v devíti kolech o přízeň diváků. Princip se blíží známé soutěži SuperStar, tentokrát zde ale bylo jen jediné omezení – zpěváci mohou zpívat jen slovenský hit. Nebylo ani věkové omezení – nejstaršímu účastníkovi konkurzů bylo 78, nejmladšímu pouhých 7 let. Ve finále se tedy utkají téměř všechny věkové generace (12 let až 56 let).

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .