Ženatý se závazky se vesele kopíroval na celém světě

Tato situační komedie inspirovala řadu tvůrců v různých zemích a ti tak opisovali a přepisovali, aby zasadili tento seriál do národního prostředí. Ženatý se závazky tak předběhl například seriál Redakce, který si každá země natáčela ve svém vlastním prostředí.

5. dubna 1987 začala americká televize Fox vysílat situační komedii Married . . .  with Chidlren. V Česku se tento seriál vysílal jako Ženatý se závazky. V různých zemích se tento seriál jmenuje různě. V Polsku například Świat według Bundych, kde je tedy zmíněna rodina hlavního hrdiny. Doslova Svět podle Bundových. V Německu se diváci pro změnu dívali na Eine schrecklich nette Familie – Jednu šíleně milou rodinu. Tento název převzali i Maďaři. V Dánsku uváděla televize TV3 Våra værste år  – Naše nejhorší léta. Rumunská PRO TV zase seriál uváděla pod jménem Familia Bundy – Rodina Bundových. Ženatý, dvě děti, to je překlad francouzského Mariés, deux enfants, které vysílalo francouzské M6. Celkem vzniklo 262 epizod. Seriál skončil po jedenácti sezónách 9. června 1997.


V řadě zemí se tvůrci nechali tímto seriálem inspirovat a vytvořili jeho remaky. V Chile sklízí velké úspěchy seriál Casado con Hijos. Ten dokáže porazit i mýdlové opery vysílané na konkurenčních kanálech. Seriál se vysílá každý den a to třikrát denně. Podobně se jmenuje argentinský Casados con Hijos, který sice zpočátku nebyl úspěšný, ale nakonec se dostal mezi sledované pořady. Svého ženatého se závazky si natočili i Němci, kteří vyrobili remake nazvaný Hilfe, meine Familie spinnt – Pomoc, moje rodina blázní.  Maďarská TV2 si zakoupila u Sony Pictures práva a scénáře a děj seriálu posadila do Budapešti. Vznikl tak seriál Egy rém rendes család Budapesten – Ženatý se závazky v Budapešti, přesnější překlad je Jedna hrozně milá rodina v Budapešti, aby každému došlo o jaký seriál jde. Spojitost je daná i tím, že se Bándisovi hlásí ke svým americkým příbuzným Bundovým. V Polsku vznikla situační komedie Świat według Kiepskich. Svoje národní verze mají i Španělé nebo Britové.


V USA pomohla seriálu k velké sledovanosti i Terry Rakolta, která naopak chtěla Married… and with Children potopit. Paní Rakoltové (žena v domácnosti, ročník 43) se nelíbilo, že se jeden díl (Her Cups Runneth Over) odehrává v prostředí transvestitů a jiných sexuálních menšin. Terry Rakolta napsala sponzorům a řada z nich se rozhodla zrušit svoji reklamu na kanálu Fox. Fox se proto rozhodl nevysílat epizodu I´ll See You in Court. Ta se objevila na obrazovce až v roce 2002 a v roce 2005 vyšla na DVD. V I´ll See You in Court jde o to, že se najde kazeta, na které je Steve a Marcy při dovádění v hotelovém pokoji. Terry Rakolta vystupovala proti seriálu v řadě talk-shows. To vyvolalo o seriál zájem, takže sledovanost šla nahoru. Tvůrci seriálu proto každý rok na Vánoce posílají Terry koš ovoce s poděkováním.


Nevysílal se ještě jeden díl. A to ten, ve kterém Al prodává auto. Dva islámští extrémisté k němu přijdou s tím, že nemají čas se handrkovat, že potřebují auto, aby mohly jet k Sears Tower. Přitom drží v ruce balíček dynamitu s budíkem. Tato epizoda se kvůli událostem 11. září 2001 nevysílala.


Pokusy vytvořit ze seriálu nějaké spin-offy se nepovedly. Spin-offy se měly vydělit z epizod  Top of the Heap, Radio Free Trumaine a Enemies. Nakonec vznikl seriál jen podle první ze jmenovaných epizod. Radio Free Trumaine mělo být o době, kdy Bud Bundy studoval na vysoké škole a vysílal v univerzitním rádiu. Seriál Enemies byl zamýšlen jako klon Přátel.


Jak se uvádí na jedné z fanouškovských stránek, seriál nemá žádné poslání. Producenti jen chtěli vytvořit protipól k Bill Cosby Show. Rodinu, na kterou se každý pobuda může dívat s opovržením. V souvislosti s tím, se do angličtiny dostal idiom: Don´t bundy.


Jméno Bundy vybral producent Michael G. Moye podle sportovce King Kong Bundyho, který se věnuje wrestlingu. Lidé se často mylně domnívají, že to bylo podle sériového vraha Teda Bundyho. Původně se uvažovalo o tom, že by se seriál jmenoval Not the Cosbys, aby byla podtržena základní myšlenka být opakem ke Cosbyovým.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .