Slavné seriály: Kriminálka Las Vegas

Podobně jako Star Trek je i CSI rozděleno do víc seriálů. Celkem jde o tři seriály a ty se vysílají souběžně. CSI ovlivňuje myšlení lidí v pozitivním i negativním smyslu. Mezi právníky se jeden negativní jev nazývá CSI-efekt. Seriál se už vysílá skoro sedm let a CBS z něj může mít radost. CSI: Crime Scene Investigation, CSI: Miami a CSI: New York sklízí úspěchy doma v USA, v Evropě i na jiných kontinentech.

Seriál CSI: Crime Scene Investigation poprvé přitáhl diváky 6. října 2000.  Od té doby se už zrodilo 156 epizod a vznikají další.  Kromě toho se z CSI postupně odlouply další dva samostatné seriály. CBS se může ze zájmu diváků jen radovat. Každý díl začíná ještě před úvodními titulky objevením oběti vraždy (výjimečně jde o jiný čin). Vlastní děj je pak věnován zjišťování toho, kdo je pachatelem. Ve většině epizod se řeší dvě vraždy najednou a často jsou i obě vyřešeny. Na případech pracují dva nezávislé týmy.


Jedním z taháků jsou pravděpodobně efekty, kdy divák vidí jednotlivé důkazy až do mikroskopických detailů. Zpomaleně je tak ukázán například let kulky a její pronikání tkáněmi lidského těla, kde jsou vidět i jednotlivé buňky. Tyto efekty jsou často filmovány na zvětšených modelech žil, kostí a orgánů. Vytváření počítačových efektů by bylo příliš drahé.


Seriál ale vytvořil jiný efekt. V americké praxi se pro něj ujalo označení CSI-efekt. Jde o to, že členové porot u amerických soudů jsou často pod vlivem tohoto nebo podobného seriálu (např.:Crossing Jordan) a při procesech zpochybňují stejně jako seriáloví hrdinové stoprocentní pravdivost forenzních technik a důkazů, které se tak získají. V případě že tyto důkazy chybí, považují to porotci za mínus. Většinou když důkazy hovoří pro obžalovaného, porota ovlivněná tzv. CSI-efektem je shazuje. Když vše nasvědčuje, že je dotyčný vinen, porotci se přiklánějí k variantě nevinen. Někteří právníci už proto odmítají porotce, kteří jsou přívrženci těchto seriálů. 


Seriál má ale i pozitivní vliv. Podobně jako v osmdesátých letech zvedl zájem o studium práv seriál L.A.Law, zvýšil se díky CSI, Silent Witness a Waking the Dead zájem o studium přírodních věd.  Chemii, medicínu, biologii nebo zemědělské obory volí v posledních letech o čtyři procenta studentů více.


Seriál se odehrává v Las Vegas. Česky se ostatně jmenuje Krimnálka Las Vegas. Ve 45. díle CSI (toto označení značí původní seriál z Las Vegas) se tým vyšetřovatelů z Las Vegas setkává s kolegy z Miami. Tento díl je možno považovat za pilotní k prvnímu spin-off seriálu CSI:Miami. Ten se na CBS objevuje od 23. září 2002. Teď už existuje 112 dílů a další se točí. Natáčení probíhá ve skladištní hale El Segundo jižně od losangelského mezinárodního letiště, kde se točí i zbylé dva seriály CSI (tedy ten původní a pak CSI:New York). Exteriéry vznikají v Kalifornii, která je Miami podobná.


Možnost generovat další zisk dává tvůrcům product placement, za který je některými seriál kritizován. Vyšetřovatelé totiž jezdí jinými auty, než jaké mají skutečné jednotky. Namísto nich tu jsou vozy značky Hummer. Velká pozornost je věnována i logu firmy HP. Další výtkou kritiků je to, že gayové, lesbičky a další sexuální či jiné menšiny se vždy objevují pouze v záporných rolích.


Stejně jako se z CSI vydělilo CSI:Miami, vydělil se z CSI:Miami poslední seriál CSI:NY (CSI: New York). Miamské vyšetřovatele zavede jednou osud do New Yorku , kde se setkají se svými kolegy. Tato epizoda se pak vyřeší teprve až v jednom z dílů newyorské verze seriálu. I ta se natáčí v Los Angeles, v NYC se točilo jen několik scén. CSI:NY se vysílá od 22. září 2004 (úvodní díl, který je součástí CSI:Miami běžel 17. května 2004) až do současnosti. V tuto chvíli už existuje 62 dílů. V New Yorku ale ve skutečnosti žádná jednotka CSI neexistuje. Těžké zločiny tu vyšetřuje CSU – Crime Scene Unit. Naproti tomu v Miami skutečně CSI existuje. V Las Vegas se toto oddělení nazývá CST – Crime Scene Technicians.


Ačkoliv díly všech tří seriálů trvají přibližně tři čtvrtě hodiny, jsou tu i speciální prodloužené epizody. Tak je tomu například v jedné části třetí řady CSI:Miami, kde do děje zasáhne vlna tsunami. O pět minut je delší 51. díl původního CSI.  61. díl se věnuje sado-masochistickým praktikám a je delší dokonce o dvacet minut.


Seriál si vede úspěšně v USA i v Evropě a dalších zemích. CSI (včetně miamské a newyorské verze) vychází na DVD.  Námět CSI byl použit v několika počítačových hrách. Další má vyjít letos. Podle všech tří seriálů už vyšla i řada knih. Některé z nich napsal Max A. Collins, který píše podle seriálů knihy. Mj. přenesl na stránky i populární seriál Sběratele kostí.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .