Fotbal na českých obrazovkách

Fotbalový fanoušek se v posledních dnech nenudí. České trávníky sice až na zbytky sněhu zejí prázdnotou, ale české televize žijí fotbalem naplno. Anglická Premier League na Galaxii Sport neví, co je to zimní pauza, minulý týden se rozjela na ČT4 německá bundesliga a v nejbližších dnech bychom se měli dozvědět, na kterém kanále budeme sledovat fotbalové Euro.

Sport a fotbal zvláště je fenomén, který si podmanil televizní obrazovky nejen specializovaných sportovních kanálů. Byť se český televizní trh vyznačuje mnohými specifiky, nevyhne se čas od času fotbalové šílenství ani jemu. V nejbližších dnech bude znám televizní kanál, který bude přenášet zápasy Mistrovství Evropy v kopané, Euro 2008, které se příští rok koná v Rakousku a ve Švýcarsku. Už jen neoficiální informace o tom, že by se přenosy z Eura mohly přesunout z České televize na Prima TV, vzbudily velkou pozornost a vyvolaly bouřlivou reakci mezi fanoušky.
Ani další televizní stanice však nezůstávají pozadu a snaží se přihřát si polívčičku na vlně zájmu o fotbal. V předvečer rozhodnutí o „Euro kanálu“ přinášíme stručný přehled, co český televizní „éter“ fotbalovému fanouškovi nabízí.


Česká televize
Historicky byla Česká televize po dlouhá léta jediným zdrojem přenosů fotbalových zápasů. Zavedením duálního sytému a s nástupem TV Nova, která si k sobě stáhla Gambrinus ligu, se to však změnilo. Od letošní sezóny je to však opět jinak a nejvyšší česká fotbalová soutěž se vrátila na obrazovky ČT. Vedle přenosů nedělního a pondělního zápasu na ČT4 a ČT2 vysílá ČT i magazín se souhrnem toho nejdůležitějšího z aktuálně odehraného kola.
Druhý kanál ČT je rovněž tradičním útočištěm nejlepší evropské klubové soutěže UEFA Champions League. Spuštěním kanálu ČT4 se možnosti ČT rozšířily, takže vysílá až 4 zápasy z každého kola – po dvou na každém kanálu. ČT vysílá rovněž zápasy dalších soutěží UEFA – Intertoto Cup a UEFA Cup – především pak zápasy českých zástupců v těchto soutěžích. V závislosti na aktuálních možnostech je zařazuje buď na ČT2 nebo ČT4.
Práva na přenosy domácích zápasů české fotbalové reprezentace drží TV Nova, takže na ČT zbyly jen některé zápasy hrané na hřištích soupeře. Novinkou na ČT4 jsou páteční přenosy z německé Bundesligy.
Vedle přenosů zápasů nabízí ČT i specializované magazíny z jednotlivých fotbalových soutěží – Magazín Ligy mistrů, a nově i Goalisimo, který v pondělí přináší souhrn zápasů z ligových soutěží po celém světě. Dohráno se zabývá výhradně evropským fotbalem (především Bundesliga a Premier League). Týden plný fotbalu na ČT uzavírá nedělní Studio fotbal se souhrnem aktuálního kola Gambrinus Ligy. Kanál ČT4 je součástí digitálního vysílání prostřednictvím DVB-T, je rovněž dostupný ve většině sítí kabelové televize, prostřednictvím IPTV a na satelitu. Česká televize má pomerně bohatý fotbalový archiv, který je přístupný na fotbalovém portálu Fotbal živě.


TV Nova + Galaxie Sport
Přesun Gambrinus ligy z Novy přivítalo mnoho fanoušků s úlevou. Na Nově tak zůstali jen domácí zápasy české reprezentace. Stejné majitele jako Nova má i sportovní kanál Galaxie Sport, který má přenosy z fotbalových zápasů v popisu práce. Jedná se především o zápasy z anglické Premier League, kterých Galaxie Sport dokáže vysílat až pět za víkend. Diváci bohužel přišly o přenosy ze španělské a italské ligy, alternativou se mohou stát přenosy z jihoamerického Copa Libertadores (obdoba evropské Ligy mistrů), které jsou od letošního roku do programu zařazeny vždy ve středu kolem půlnoci.
Souhrnné zpravodajství z fotbalových pažitů přinášejí magazíny Světový fotbal a Magazín Copa Libertadores. Stanice Galaxie Sport je dostupná ve většině sítí kabelové televize, prostřednictvím IPTV a na satelitu.


Sport1
Poměrně málo známý, ale na fotbalové přenosy o to bohatší, je nejmladší mezi sportovními kanály – Sport1. Nabídka fotbalových přenosů je však impozantní. Sport1 nabízí přenosy ze španělské, italské a holandské ligy plus vybrané zápasy anglických pohárů. Kromě toho vysílá i legendární historické zápasy předních evropských týmů. Vedle toho nabízí sestřihy zápasů aktuálních kol z francouzské, holandské, italské a španělské ligy a z anglických pohárů.
Nevýhodou kanálu Sport1 je omezené šíření pouze prostřednictvím UPC (kabelová televize a satelitní platforma UPC Direct) a satelitní Digi TV. Zajímavostí je, že maďarská verze Sport1 získala spolu se státní MTV práva na vysílání zápasů z Euro 2008.


Eurosport
Oba kanály Eurosportu dostupné v ČR mají poměrně široký záběr, a proto si fotbal hledá místo mezi biatlonem, boxem a sumo poměrně těžko. Přesto si i fotbaloví fanoušci přijdou na Eurosportu na své. Eurosport přináší přenosy mezinárodních přátelských a kvalifikačních utkání, zápasy Poháru Uefa a rovněž přenosy utkání z mládežnických šampionátů. Z kvalifikace na Euro, evropských pohárových soutěží vysílá sestřihy, čas od času nabízí rovněž legendární mezistátní zápasy. Magazín Eurogoals přináší výsledky a sestřihy nejzajímavějších momentů z předních evropských fotbalových lig. Donedávna přenášel Eurosport i zápasy 2. italské fotbalové ligy. Signál Eurosportu je dostupný ve většině rozvodů kabelové televize, IPTV a na satelitu.


Prima TV
Ještě loni jsme mohli na Prima TV sledovat pondělní zápasy Gambrinus ligy. Přesun nejvyšší české fotbalové soutěže na ČT však znamenal konec fotbalovým přenosům ve vysílání Primy. Ta nicméně párkrát překvapila pořízením či alespoň snahou o zakoupení práv k zápasům, o které ostatní televize neměly zájem. V těchto dnech se má potvrdit největší překvapení – Prima TV by měla získat práva na vysílání zápasů z Euro 2008.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .