Seriály: Star Trek je rozporcován do šesti seriálů

Fanoušci tohoto seriálu na něj nedají dopustit. Americké NASA poslali 400 tisíc dopisů, ve kterých žádali, aby se jeden raketoplán jmenoval Enterprise. NASA jim vyhověla. V roce 1976 tak byl jeden raketoplán pojmenován. Do vesmíru ale nikdy neletěl. Byl používán jen k testovacím letům v atmosféře. V každém případě je ale seriál Star Trek fenoménem. Zde je druhý a poslední díl povídání o něm. Celkem jde o šest seriálů a také deset filmů. Zatím.

První seriál Star Trek se vysílal od 8. září 1966 do 2. září 1969. Celkem měl 69 epizod. Star Trek: The Original Series (TOS) se dočkal i své animované verze. NBC se začalo zabývat myšlenkou, zda bylo správné se námětu Star Treku vzdát. Společnost Paramount vlastnící práva ale s natočením dalších dílů kvůli nutnosti stavět nákladné kulisy nesouhlasila. Přišla tedy na řadu kreslená podoba. NBC se nejprve vytvoření animované verze pro děti bránila, nakonec ale souhlasila.


Aby se podařilo zachovat kontinuitu s původním seriálem, byl k tvorbě animované verze (Star Trek:The Animated Series – zkráceně TAS) přizván i Gene Roddenberry. Ten nabídku přijal a pozval k práci na projektu další lidi z původního týmu. Animované postavy dabovali herci, kteří si zahráli v hrané verzi. Jedinou postavou, která se své kreslené podoby nedočkala, je Čechov. Omezený rozpočet seriálu vedl k tomu, že herci z hlavních rolí namlouvali víc postav. I přesto že se šetřilo, dosáhly náklady na jednu epizodu 75 tisíc dolarů. Na animovaný seriál to byla závratná částka. Přitom trpěla i kvalita obrazu. Používalo se totiž šest okének za vteřinu místo 24, díky čemuž působí obraz staticky. Na druhou stranu ale animovaná verze mohla ukázat různé tvory a kosmické lodě, které v hrané nejsou.


První díl animovaného Star Treku se vysílal 8. září 1973. Poslední 12. října 1974. Původně se mělo točit 16 epizod. Nakonec bylo přitočeno dalších šest. Celkem jich tak je 22. V sedmdesátých letech ale panoval názor, že kreslené seriály jsou jen pro děti a tak se Star Trek zařadil do sobotního ranního bloku určeného právě dětem. Za přesun do prime-timu se přimlouvali i kritici z Los Angeles Times. Úprava pro děti totiž znamenala mj. i vyškrtnutí scén s násilím, smrtí a sexem. Díky tomu získal Star Trek cenu Emmy za nejlepší dětský seriál roku 1974.


V roce 1978 se uvažovalo o natočení dalších hraných dílů. Bylo napsáno 12 dílů. Místo seriálu Star Trek: Phase II se společnost Paramount Pictures po úspěchu filmu Star Wars rozhodla natočit film Star Trek. V něm se použila i část scénáře z plánovaného seriálu. Dva scénáře se pak přepracovali pro seriál Star Trek:The Next Generation.


Star Trek:The Next Generation se vysílal od 28. září 1987 do 23. května 1994. Celkem má 178 dílů. Jedná se tak o nejdelší seriál Star Trek ze všech. Zkráceně se označuje TNG. Gene Roddenberry měl po příchodu koproducenta Ricka Bermana na podobu seriálu čím dál tím menší vliv. V roce 1991 Rodenberry zemřel. Po jeho smrti se Star Trek stal akčnější a těžiště se přesunulo k politickým a válečným konfliktům s mimozemskými civilizacemi. Kritici vyzdvihují vývoj jednotlivých postav. Ten dává divákovi na konci seriálu pocit, že postavy zná a že dokáže odhadnout jejich chování.


Ještě v době vysílání TNG se už začal vysílat další seriál Star Trek:Deep Space Nine. Celkem existuje 176 epizod tedy jen o dvě méně než v případě předchůdce. První díl se objevil 3. ledna 1993, poslední viděli diváci po sedmi sezónách 2. června 1999. Protože se DS9, jak se tento seriál zkráceně označuje, vysílal souběžně s TNG (jedná se vlastně o spin-off), vznikla i řada cross-overů, kdy se děje obou seriálů protkly. Tvůrci DS9 byl Rick Berman a Michael Piller. V novém seriálu se už porušila řada pravidel, které stanovil původní tvůrce Gene Roddenberry. Jednak že hlavní hrdinové mezi sebou neřeší žádné spory a pak to, že se děj odehrává na kosmické lodi. Seriál DS9 je posazen na vesmírnou stanici.


VOY nebo VGR. Tak se zkráceně nazývá seriál Star Trek:Voyager. Ten běžel částečně souběžně se svým předchůdcem Star Trek:Deep Space Nine. Na lodi Voyager se posádka Star Treku pohybovala od 16. ledna 1995 do 23. května 2001. Na cestu za diváky se vydala celkem 172krát. Toto je jediný Star Trek, kde byla kapitánem žena. Tvůrci tohoto seriálu jsou Rick Berman, Michael Miller a Jeri Tailor. Díky tomu, že VOY běžel souběžně s DS9, nedosahoval takové sledovanosti. Aby se tvůrci vyvarovali prolínání dějů, poslali Voyager do úplně jiného prostředí ještě neobjeveného vesmíru.


Posledním seriálem o Star Treku je Star Trek:Enterprise. Ten běžel v premiéře na amerických obrazovkách od 26. září 2001 do 13. května 2005. Celkem vzniklo 98 dílů. První dvě série byly označené jen Enterprise. Teprve až od třetí řady se začalo používat standardní označení Star Trek: Enterprise. Seriál byl přesto kvůli nízké sledovanosti předčasně ukončen. Skalní fanoušci sice žádali pokračovaní, ale nedočkali se ho.


Zatím bylo natočeno deset filmů na téma Star Trek. Šest jich vychází z originálu tzv. tosky a další z Star Trek:The Next Generation – TNG. Na rok 2008 se chystá další film. Kromě toho vznikla řada parodií. Star Trek je často propírán i v seriálu Futurama, kde animované postavičky z ST:TAS občas hostují. Některé autory literárních děl inspiroval Star Trek k napsání knih, které se o něj opírají atd. atd. Fanoušci Star Treku se setkávají převlečení v kostýmech svého oblíbeného seriálu, pořádají různé akce a Star Trekem prostě žijí.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .