Seriály: Lassie je na obrázovkách více než 50 let

V květnu jsme si představili Komisaře Rexe. Teď tu máme ještě slavnějšího psa. Nebo vlastně fenu, i když v podstatě psa. Lassie totiž často nehrály samičky ale samečci. Psů, které se vystřídali jako Lassie před kamerou je bezpočet. Asi i proto se celých patnáct let udělovala cena Lassie Gold Award. Lassie byla nejen hrdinkou několika hraných a také animovaného seriálu, ale i filmového plátna. Zahrála si ve více než deseti filmech. Lassie vyšla také knižně a ovládla i rozhlasové vlny.

Podobně jako řada jiných seriálových hrdinů se i Lassie zrodila původně jako literární hrdinka. Jejím autorem je Eric Knight. Ten se narodil ve Velké Británii, dětství prožil v Jižní Africe a pak žil v USA. Tady psal scénáře a pracoval pro různé noviny. Mj. také pro dnes už neexistující týdeník Saturday Evenenig Post. V roce 1938 se Lassie poprvé objevila v povídce a v roce 1940 i v novele.


Knight pocházel z hrabství Yorkshire a tak sem situoval i děj svého díla. Eric Knight se už nedožil premiéry filmu Lassie Come Home. Ta se konala 7. října 1943. Knight zemřel už 15. ledna ve věku nedožitých šestačtyřiceti let. V tomto snímku si zahrála tehdy desetiletá Elizabeth Taylor. Už v roce 1944 Přibyl film Son of Lassie. 1946 Courage of Lassie, 1948 Hills of Home atd. V letech 1947 až 1950 se vysílala rozhlasová show Lassie. Každý týden patnáct minut, ve kterých Lassie hrála pokaždé jiného psa a pokaždé řešila jinou situaci. Show se nejdříve vysílala na ABC později na NBC. Sponzorem pořadu byl výrobce psího žrádla Red Heart.


Seriál přišel na řadu v roce 1954. Jmenoval se jednoduše Lassie a vysílal se až do roku 1974. Samotnou Lassie si proto za tak dlouhou dobu zahrálo několik psů. Jako první se této role ujal Pal. Nešlo o fenu ale skutečně o psa. Feny ji hrály jen výjimečně. Srst psů je totiž plnější a pro televizi mnohem vhodnější. Pala trénoval jeho majitel Rudd Weatherwax. Roli collie Lassie si pak zahrálo i několik Palových potomků. Střídat se museli i páničkové, protože ti po pár letech dospěli a tak je musel nahradit někdo jiný. V polovině seriálu došlo i k jedné podstatné změně. Původně černobílý seriál se od roku 1964 vysílal barevně.


Protože knižní, filmové i televizní zpracování Lassie slavilo úspěch, objevovaly se další knihy, filmy a seriály. V roce 1973 měla na CBS premiéru animovaná verze. V roce 1989 se objevil seriál The New Lassie. S dalším seriálem přišel v roce 1997 Discovery Channel. A v roce 2004 se slavilo. A to padesát let Lassie na televizní obrazovce.


Lassie je uváděna jako nejslavnější pes světa. Je jedním ze tří psů, kteří mají svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Na Lassie naráží v jednom díle Simpsonových Bart, když tady objednává collii jménem Laddie. Ve švédštině se zase Lassie dostala do idiomu. Jag mötte Lassie (potkal jsem Lassie) se používá ve významu: Potkal jsem náhodou nějakou celebritu nebo mám k nějakému známému člověku vztah ale hodně vzdálený. Tento idiom vznikl v roce 1990, kdy zazněl v písni od Ainbusk Singres, která se právě jmenovala Jag mötte Lassie.


Zajímavý je výčet úspěchů Lassie. V roce 1955 dostala cenu Emmy za nejlepší dětský seriál. Naopak v květnu 1958 se začala před televizními kamerami udělovat cena Lassie Gold Award. Ta se udělovala 15 let a vždy ji dostal pes, který měl za sebou nějaký hrdinský čin. Sponzorem byl opět výrovce psího žrádla Red Heart Dog Food. Lassie pomáhal také se zachováním lesů, dostala cenu Asociace proti tuberkulóze, cenu čestného občana státu Florida a stala se čestnou členkou lodi Mark Twain.


Na internetu je možné najít řadu fanouškovských stránek o Lassie, které jsou v různých světových jazycích a různé úrovně. Poměrně pěkný přehled i s životopisy protagonistů a tvůrců nabízí (v angličtině) www.lassie.net.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .