Našla ProSiebenSat.1 konečně ženicha?

Minulý týden se začala psát další kapitola nekonečné televizní soap opery „Prodej podílu Haima Sabana v ProSiebenSat.1“. Poté, co se díky negativnímu rozhodnutí Spolkového protimonopolního úřadu nezdařil na začátku roku prodej mediálnímu koncernu Axel Springer AG, začal americký podnikatel a většinový vlastník v televizní společnosti ProSiebenSat.1 Haim Saban hledat jiné kupce. Podle informací z minulého týdne se zdá, že je našel.

Německý týdeník Focus přinesl minulý týden zprávu, že prodej ProSiebenSat.1 je krátce před dokončením, protože Saban chce rychle prodat. Jako důvod spěchu Focus uvádí Sabanovy neuhrazené daňové závazky z akciových výnosů. Připomeňme rovněž, že vyjednávání se Springerem se táhlo již od konce roku 2004. Na druhou stranu německý reklamní TV trh po letech stagnace roste, tak není divu, že chce Saban využít příznivé situace, která nemusí dlouho vydržet, pro vyjednávání o ceně. Kupcem by podle Focusu mělo být konsorcium private equity fondů řízených společnostmi Apax a Goldman Sachs spolu s francouzskou společnosti TF1. Ta ale svoji účast stačila promptně dementovat. Ostatní aktéři se k celé záležitosti zatím nevyjádřili. ProSiebenSat.1 provozuje známé satelitní TV kanály Sat.1 a ProSieben, seriálový kanál kabel eins a dále pak zpravodajský kanál N24. Rovněž vlastní největší německou reklamní TV agenturu SevenOne Media. Vzhledem k uvedeným skutečnostem očekáváme vyřešení otázky uvedené v nadpisu článku během několika příštích dní.


Kdo je Apax?


Apax je uznávaným správcem private equity fondů, podle firemních materiálů vložili investoři do Apaxem spravovaných fondů více jak 20 mld. dolarů. Private equity fondy fungují na podobném principu jako běžné investiční či podílové fondy jen s tím rozdílem, že jsou určeny uzavřenému okruhu investorů, tj. většinou velmi bohatým jedincům a rodinám či finančním institucím typu penzijních fondů, pojišťoven apod.
Vedle ostatních odvětví hledá Apax dlouhodobě investiční příležitosti i v mediálním průmyslu. Již dříve vlastnil podíly například v rozhlasových stanicích či producentech televizních pořadů. Měl rovněž velký zájem o rozprodávané divize mediálního koncernu Vivendi či podíly v jedné z největších britských televizních společností ITV.
V květnu letošního roku byl Apax v konsorciu s private equity fondy ze skupiny Goldman Sachs uváděn jako vážný zájemce o koupi Sabanova většinového podílu v ProSiebenSat.1 – zbytek akcií je běžně obchodován na frankfurtské burze. Mezi tehdejšími zájemci byl i francouzský koncern TF1. Jako termín dalších jednání byl uváděn přelom září a října.
Jelikož TF1 svůj současný zájem otevřeně popřel a Apax / Goldman Sachs a ProSiebenSat.1 se nevyjádřili, dá se předpokládat, že Saban dále vyjednává již jen s Apax / Goldman Sachs. V případě realizace transakce by to pro Apax byla v krátké době další televizní akvizice na evropském trhu. Na konci srpna totiž koupil část podílu Ronalda Laudera v CME, která vlastní několik televizních provozovatelů ve střední a východní Evropě, vedle jiných i českou TV NOVA a slovenskou Markízu.


Investice Apaxu do CME


Na konci letošního srpna oznámil Apax vstup do společnosti Central European Media Enterprises Ltd. (CME). Ta je v Česku známá především vlastnictvím TV NOVA a populární díky jedné vyhrané arbitráži. S jejími akciemi se obchoduje na pražské akciové burze. Apax nekoupil přímo akcie CME ale 49,3% podíl v „partnerství“, které spravuje všechny akcie CME vlastněné Ronaldem Lauderem a členy jeho rodiny. Toto partnerství pak drží celkem 64,8% hlasovacích práv v CME. To není způsobeno tím, že by byl Lauder většinovým akcionářem, ale tím že byl takřka výhradním vlastníkem akcií s hlasovacími právy. Transakcí s Apexem realizoval Lauder zisk z části své investice do CME (podle informací z finančních trhů mu Apex zaplatil 190 mil. dolarů v hotovosti), ale ponechal si přitom veškeré rozhodovací pravomoci ve společnosti. Apex je společníkem s omezenými právy a pouze poradním hlasem, získal však dvě křesla ve správní radě CME. Po třech letech může Apex svůj podíl prodat, Lauder má však na tento podíl předkupní právo.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .