Slavné seriály: Lost – Ztraceni

Minulý týden jsme se podívali na jeden ze seriálů, které diváky okouzluje v současnosti a to na Zoufalé manželky. Dalším trhákem z dob nedávno minulých je seriál Ztraceni – Lost. Ten vzniká pro tu samou televizi ABC a je stejně divácky úspěšný.

Ztraceni měli premiéru 22. září 2004 na americkém ABC. Do současnosti vzniklo 47 dílů. Ty mají délku 40 až 47 minut. Zatím se odvysílaly dvě řady, třetí začne už zanedlouho 4. října 2006. Obsahovat bude 23 epizod. Ty budou rozděleny na podzimní a jarní sérii. Teď  na podzim se odvysílá prvních šest dílů a zbylých sedmnáct se pak začne nasazovat až od února 2007. První řada vyšla už loni v září na DVD. Producenty jsou společnosti Touchstone Television, Bad Robot Productions a Grass Skirt Productions. Seriál Lost sklízel už od začátku úspěchy u diváků i u kritiků. V průměru se na každý díl dívá 15 a půl milionu lidí.


Jména postav nejsou zvolena jen tak náhodně. Locke, který dává ostatním dobré rady a působí jako moudrý člověk, je pojmenován po anglickém filozofovi Johnu Lockovi. Sayid je zas pojmenován po spisovateli, novináři a politickém teoretikovi Edwardu Saidovi, který byl přesvědčeným bojovníkem za Palestinu a kritikem Západu a západního vlivu na arabský svět. Ani jméno Rousseau nebylo vybráno náhodně. I to má spojitost s osvíceným spisovatelem Jeanem-Jacquesem Rousseauem. Ethan Rom je pojmenován po románové postavě Ethana Froma. Rom je navíc stejně jako v češtině i v angličtině označení pro příslušníka romské národnosti.


Skoro celou stránku by zabral seznam cen a nominací, které Ztraceni dostali. Jen na cenu Emmy byli letos nominování v osmi kategoriích., A to za nejlepší casting dramatického seriálu, nejlepší kameru (za epizodu Muž vědy, muž víry – Man of Science, Man of Faith), nejlepší režii dramatického seriálu (taktéž za epizodu Muž vědy, muž víry – Man of Science, Man of Faith), nejlepší zpracování obrazu po jedné nominaci za každou z těchto epizod Jeden z nich -One of Them a za dvojitý díl Žij s námi nebo zemři sám část 1 a 2 – Live Together, Die Alone Part 1 and 2. Další nominací byl nejlepší herecký výkon v roli hosta,  nejlepší zvuk, scénář a speciální efekty. Podobně nabitý nominacemi byl i rok 2005. To byl seriál Lost nominován nebo oceněn na Emmy v celkem deseti kategoriích. Konkrétně ve čtyřech nominován a v šesti oceněn. Oceněn byl mapříklad v kategorii dramatický seriál, režie dramatického seriálu, casting, visuální efekty a také hudební doprovod. Kromě oceněními a nominacemi na Emmy se Lost můžou pochlubit i Zlatým Glóbem. V roce 2006 ho dostali v kategorii nejlepší dramatický seriál. V kategoriích nejlepší hlavní role v dramatickém seriálu a nejlepší vedlejší role v seriálu, minisérii nebo filmu to skončilo jen u nominace. Loni byli Ztraceni nominování v kategorii dramatický seriál.


S vývojem seriálu se začalo v lednu 2004. Šéf ABC  Lloyd Braun tehdy zadal seriál, který by měl být založen na míšenině filmu Cast Away a reality show Survivor. Braun proto kontaktoval tvůrce seriálu Alias J.J. Abramse. Času bylo sice málo, přesto se podařilo seriál vytvořit. Pilotní devadesátiminutový díl byl nejdražším pilotem v historii. Celková výše nákladů leží někde mezi deseti a čtrnácti miliony dolarů. Většina pilotních dílů dlouhých hodinu vyjde v USA na 4 miliony. Lloyd Braun byl ale vyhozen za to, že dovolil natočit tak drahý pilotní díl seriálu. Přitom už ten byl úspěchem. Společně se Zoufalými manželkami tak Ztraceni pomohli zastavit klesající sledovanost ABC.


První díl sledovalo 22. září 2004 18,6 milionu diváků. ABC tak v prime-timu jednoznačně vyhrálo. Pro ABC to byl zároveň nejlepší výsledek od roku 2000, kdy podobný úspěch přineslo první vydání soutěže Chcete být milionářem? Podobně úspěšný byl i první díl Desperate Housewives. Na seriál lákaly spoty v rádiu a také první billboardová kampaň ABC po pěti letech. První sezonu sledovalo Lost v průměru 16 milionů diváků. Tím se seriál dostal na 14. místo ve sledovanosti pořadů v prime-timu a na patnácté u diváků ve věku 18-49 let. Druhá řada se opět dostala na čtrnácté místo v celkovém hodnocení. V kategorii 18-49 let si ale polepšila a dostala se na osmé místo. První díl druhé řady navíc trhl rekord z první série. Dívalo se na něj 23 milionů diváků.


Seriál je látkou, která se objevuje i v jiných médiích. Vychází knižně, vydávají se různé deníky atd. V některých jsou dokonce věci, které se v seriálu ani neobjevily. Speciální krátké verze dílů je možné si pustit i na mobilním telefonu. Příští rok by měly vyjít počítačové hry a videohry s tematikou Lost.


Seriál je možné si stáhnout bez reklam na iPod a to už den po odvysílání na ABC. V dubnu 2006 oznámil Disney, že v rámci testu nových metod distribuce děl k divákovi, bude možné si stáhnout každý díl i s reklamou z internetových stránek ABC. Testování probíhalo od května do června a stahovat si jednotlivé díly mohli jen diváci v USA. Britská stanice Channel 4 nabídla sledování pilotního dílu na internetu zadarmo. Za každý další díl si účtuje 0,99 £. Francouzská televize TF1 začala nabízet možnost si za 1,99 € stáhnout francouzskou verzi hned po jejím odvysílání.


Seriál se natáčí na havajském ostrově Oahu. Kvůli vysokým nákladům bylo natáčení přemístěno jinam. Druhá řada se už ale vrátila zase zpátky na Oahu. Kulisa interiéru letadla se nepohybuje. Pohybují se herci a kamera. A ještě jedna poznámka: u nás seriál nevysílá jen Nova, ale také AXN.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .