Slavné seriály: Zoufalé manželky

Tvůrci Zoufalých manželek rozhodně nemusí být zoufalí. Seriál se úspěšně vysílá v USA i v dalších zemích. Začal před dvěma lety a za pár dní startuje jeho třetí řada. Zoufalé manželky už dorazily i na české obrazovky. Seriál sleduje i manželka prezidenta Laura Bushová.

HBO, CBS, NBC, Fox, Showtime i Lifetime. Všechny tyto televize zamítly seriál Zoufalé manželky. Zájem pak projevilo až ABC. A rozhodně nelituje. Výše jmenované stanice asi litují, protože Desperate Housewives zaujaly už od prvního dílu. Nejenže se těší velkému diváckému zájmu, ale zároveň se staly kultovním seriálem. Seriál vymyslel Marc Cherry. Ten měl za sebou nepříliš úspěšný sit-com The Five Mrs. Buchanans (1994) a seriály The Crew (1995) nebo Some of My Best Friends (2001). Když přišel se Zoufalými manželkami, všude ho odmítli. Uspěl až u ABC. Dostal řadu nabídek na práci, rozhodl se upsat se společnosti Touchstone.


Časopis Newsweek popsal Marca Cherryho, že je něco jako konzervativní gay, republikán. Kritici mu vyčítají, že druhá řada Desperate Housewives není tak kreativní jako ta první. Cherry přiznal, že ač se stále na tvorbě seriálu podílí, že je zaměstnán i jinými pořady, které pro Touchstone dělá. Navzdory tomu se sledovanost druhé řady oproti té první zvýšila. Zoufalé manželky rozhodně nejsou, co se sledovanosti týče, zoufalé, protože se drží většinou v žebříčku na druhém místě, někdy obsadí i první pozici. Třetí sezónu už bude Cherry opět na tvorbě víc zainteresován, Zoufalým manželkám se bude věnovat na plný úvazek. Marc Cherry se objevil i v seriálu Arrested Development, kde hrál sám sebe. Seriál sice běžel na konkurenční  stanici Fox, tvůrcem byl ale Cherryho kolega Mitchell Hurwitz, se kterým stvořili Golden Girls.


První díl Zoufalých manželek se objevil na obrazovce americké ABC 3. října 2004. První řada běžela do 22. května 2005. Podle hodnocení průzkumu Nielsen Media Research se v divácké sledovanosti podle totálního počtu diváků první řada umístila na 4. místě. Stejnou pozici si v průměru držela i řada druhá, která začala 25. září 2005 a skončila 21. května 2006. Třetí řada se začne v USA vysílat 24. září, konec je plánován na květen 2007. Obě první řady měly po 23 epizodách. Každá trvá přibližně 44 minut čistého času. Počítá se se zhruba čtvrt hodinou na reklamy, takže odvysílání pak zabere celou hodinu. Díly jsou většinou pojmenované podle písniček nebo muzikálů. Třetí řada se začne vysílat během pár dní. K tomu ještě vznikly celkem už čtyři speciály.


První speciál viděli diváci 24. dubna 2005, kde si připomněli nejzajímavější momenty prvních devatenácti částí. Druhý speciál byl odvysílán 1. ledna 2006 a probíral to, co se stalo v prvních deseti dílech druhé série. 23. dubna 2006 se objevil další speciální díl, který ukázal to nejlepší z toho, co se už odvysílalo a zmínil se i o dílech, které se teprve k odvysílání chystaly. Poslední speciální vydání viděli diváci 3. září 2006. Marc Cherry a tým producentů a scénáristů v něm nabízí pohled na vývoj děje v právě přicházející sezóně.


Seriál se často označuje jako dramedy. Do tohoto žánru, který je míšeninou komedie a vážného dramatu, se podle encyklopedie Wikipedia řadí i např. seriál MASH. Zoufalé manželky v sobě kombinují prvky dramatu, komedie, thrilleru, satiry i mýdlové opery. Divácky jsou Zoufalé manželky mimořádně úspěšné. To ale neznamená, že se líbí každému. Náboženské a konzervativní skupiny seriál ovšem kritizují. Skoro každá postava se totiž dopustila nějakého trestného činu. Z morálních důvodů odmítla účinkování v seriálu i britská herečka nominovaná na Oskara Miranda Richardson.


Seriál se natáčel v prostorách Universal Studios. Kulisy se použily už i v jinýchpořadech, které se odehrávají na typickém americkém předměstí. Některé domy se už objevily v černobílém sitcomu stanice CBS The Munsters ze šedesátých let a ve filmu The Burs z roku 1989.


Seriál je už dostupný i na DVD. Buena Vista Games oznámila, že v říjnu 2006 uveden na trh počítačovou hru založenou na seriálu Desperate Housewives. V lednu 2005 obdržel seriál  Zlatý glóbus v kategorii nejlepší seriál, komedie nebo muzikál a za nejlepší ženskou hlavní roli v tomto žánru. Držitelkou se konkrétně stala Teri Hatcher. V září 2005 se pak Zoufalé manželky dočkaly hned dvou ceny Emmy. Za nejlepší režii komediálního seriálu a Felicity Huffman byla oceněna jako nejlepší herečka komediálního seriálu. Kromě těchto ocenění se seriál může pochlubit i řadou nominací.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .