Rakousko bude mít další soukromou televizi

radiotv22Soukromá rakouská televize ATV Plus dostane i když s dvacetidenním zpožděním tak přesto dárek k narozeninám v podobě malé sestřičky. Malé proto, že se jedná jen o regionální stanici. Ta začne vysílat 21. června ve Vídni na 34. kanále a bude se jmenovat Puls TV. Vysílání začne v 17. hodin a určeno bude divákům ve Vídni a blízkém okolí. Ještě před startem vysílání se veřejnoprávní ORF snaží nováčkovi co nejvíc znepříjemnit život.

Za projektem stojí Helmut Brandstätter, bývalý korespondent ORF, který mj. pracoval i v NDR. V roce 1997 přešel k německé zpravodajské stanici n-tv, kde působil jako manažer. Od podzimu loňského roku se pokouší přivést k životu program pro Vídeňáky Puls TV. Licenci dostal už před dvěma lety, rozjezd ale nebyl jednoduchý, protože se mu postupně rozutekli všichni společníci. Poslední nůž do zad vrazila Brandstätterovi veřejnoprávní ORF. Po ní totiž převezme kanál k šíření svého programu. ORF ve snaze odlákat diváky začala na kanálu 34, kterého se k 21. musí vzdát ve prospěch Pulsu, jenom monoskop. Ten je občas přerušen oznámením, že ORF 2 je možné sledovat jen na kanále 24. Rakouskou dvojku přitom většina vídeňských domácností (vyjádřeno v číslech 300 tisíc) měla naladěnu právě na 34. kanále, takže nová stanice měla zajištěno, že ji od začátku budou lidé na svém televizoru mít. Tomu se ale ORF snaží zabránit.

Má to ale jeden háček. 24. kanál je určen pro spolkovou zemi Dolní Rakousy. 34. jen pro Vídeň. Program druhého programu je na obou kanálech samozřejmě stejný až na jednu vyjímku. Večer v sedm hodin se vysílá odpojované zpravodajství. Kdo chce vidět Niederösterreich heute (Dolní Rakousy dnes), může zůstat věrný kanálu 24. Kdo ale žije ve Vídni a zajímají ho metropolitní zprávy, musí přeladit na 34. kanál. Monoskop totiž v sedm na 25 minut vystřídá zpravodajská relace Wien heute (Vídeň dnes). Po jejím skončení ale program opět končí a pro další sledování dvojky je nutné se vrátit na kanál 24. Metropolitní zprávy Wien heute bude veřejnoprávní ORF vysílat mezi 19:00 a 19:25 i po tom, co se na 34. kanálu zabydlí Puls TV.

Terestricky šířený signál by se měl dostat k dvěma miliónům diváků. Kromě pozemního vysílače, jehož signál by mělo být možné přijímat i v některých oblastech ČR, Slovenska a Maďarska, bude program Pulsu šířit do půl miliónu domácností vídeňská kabelová televize.

Co se týče programu, plány jsou docela ambiciózní. Televize chce denně vysílat více než 10 hodin vlastního programu, který bude orientován na Vídeň a život Vídeňáků. Zpravodajství ze světa se až na velké události bude stanice věnovat jen okrajově. Jedním z těžisek programu bude ranní vysílání Café Puls od 6 (o víkendech a svátcích od 7) do 9 hodin. Řidiči snad ocení kamery, které budou monitorovat provoz ve vídeňských ulicích. Dalším důležitým bodem programu se má stát odpolední blok Wien Live mezi 16. a 19. a pak ještě mezi 21. a 24. hodinou. Obchodní ředitel Martin Blank, který minulý týden v úterý program představil, naznačil že cílem je, přinášet vídeňský mix ze zpravodajství, zábavy a servisu pro běžný život.

Martin Blank je jedním z podílníků televize. Podílníky jsou totiž sami manažeři, kteří stojí v čele. Pokud totiž chtěli televizi rozjet, nezbývalo jim nic jiného, než po odchodu norimberského Studia Gong, vstoupit do společnosti buď to osobně nebo přes své firmy. Kromě Helmuta Brandstättera a Martina Blanka jsou podílníky ještě Andreas Barth a právník Markus Boesch. Tato čtveřice musela pro rozjezd vysílání sehnat 5 miliónů eur. To se podařilo a 21. června se tak začíná vysílat.

Termín zahájení vysílání oznámili představitelé Pulsu generální ředitelce ORF Monice Lindnerové už v pátek 21. května. Už tehdy dali vědět, že chtějí začít připravovat program, který bude “denně přinášet do televize život Vídeňanek a Vídeňáků.“

Puls TV se ale na trhu už angažuje. Pro Pro 7 totiž od ledna připravuje zpravodajství na odpojováku pro Rakousko, které se vysílá denně od 20:00 do 20:15. Produkce Pulsu je dostupná v kabelových rozvodech a digitálně přes satelit. Zpravodajství pro Rakousko je děláno v Rakousku, Rakušáky a kromě politiky a hospodářství se zabývá i životním stylem. Celkově je koncipováno tak, aby oslovilo diváky z měst, progresivní a aktivní lid z cílové skupiny 12 – 49 let.

Jako cíl si Brandstätter, který se stará hlavně o program Pulsu, vytyčil získat alespoň 150 tisíc diváků denně a dosáhnout 3 procentního podílu na trhu. Redaktoři budou vyškoleni i v práci s kamerou a své reportáže si budou i sami stříhat a dabovat. (Tak je tomu v našich soukromých televizích taky). Zpracovávat budou taková témata, která se přímo dotýkají Vídně a Vídeňáků nebo mají k tomuto městu a jeho obyvatelům nějaký vztah.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .