RadioProjekt II. – III.Q 2008: Několik rádií dosáhlo dlouhodobá maxima

EXKLUZIVNÍ ANALÝZA RadioTV – Nejposlouchanější rozhlasovou stanicí je Rádio Impuls, v poslední době se ale nemůže pochlubit nárůstem. Alespoň jednou týdně si jej naladí 2,151 mil. posluchačů, což je o 34 tisíc méně oproti předchozí vlně. Situaci využívají jeho největší konkurenti, zejména Frekvence 1 a Evropa 2, obě stanice výrazně stouply.Vyplývá to z průzkumu poslechovosti RadioProjekt II. – III.Q 2008, který pro RS SKMO zpracovaly agentury STEM/MARK a Median, a my vám přinášíme výsledky v podrobné analýze.

Nejvýraznějším nárůstem poslechovosti se může pochlubit Frekvence 1, která se díky tomu dostala na pozici dvojky trhu. Oproti poslednímu průzkumu získala přírustek 181 tisíc posluchačů týdně na současných 1,75 mil., a předstihla Evropu 2, která ale taky výrazně stoupá. Nejprve získala 57 tisíc nových posluchačů týdně, nyní k tomu přidala dalších 87 tisíc a je jen těsně za svoji sesterskou stanicí (+87 na 1740 tisíc).

Český rozhlas 1 Radiožurnál potvrdil svůj předchozí výsledek a jeho poslechovost je nyní stabilizovaná na úrovni 1308 tisíc posluchačů. V nárustu pokračuje i ČRo 2 Praha (+20 na 681), stoupající tendence přetrvává i u ČRo 6 (+5 na 61). Stabilní poslechovost má i ČRo Radio Wave, přestože v září zmizelo z analogového FM vysílání. Jeho poslechovost se zatím nezměnila (38 tisíc WR), pokles se však všeobecně očekává v příštích vlnách. Programová síť BBC spolu s Rádiem Česko na FM vlnách má 52 tisíc posluchačů, samotné Rádio Česko jich dodává ještě 12 tisíc coby samostatná digitální stanice. Formálně se znásobila poslechovost ČRo Leonardo (+5 na 10).

Všechna zde uvedená čísla jsou týdenními zásahy z celostátního pohledu. Rozdělení na regiony je pouze pro přehlednost, nejedná se o poslechovost a pořadí v krajích. Kompletní výsledky průzkumu poslechovosti budou zveřejněny již dnes v sekci Poslechovost a v nejbližších dnech budou doplněny do databáze RadioTV. Příští týden se podíváme detailněji na poslechovost v jednotlivých krajích.

Praha – Rádio Beat znovu překonalo samo sebe, podobně i Radio Spin

Classic-rockové Rádio Beat již třetím rokem překonává svá historická maxima. Poslední stagnace se odehrála koncem roku 2006, od té doby Beat neustále stoupá. Začátkem roku 2007 překonal 200-tisícovou hranici, teď na sklonku let 2008 a 2009 se blíží k 300-tisícové métě. Regionální jedničkou v pražském éteru ale zůstává Country rádio, které svou pozici ještě posílilo (+14 na 334). Ve stáji Radio Investments tak může vládnout spokojenost. Víceméně na svém zůstalo Rádio City (-2 na 152), i hlavní pražská mutace Fajn rádia (-2 na 147). Pokud ale vezmeme jejich poslechovost pouze v Praze, je pozice Rádia City mnohem silnější. I pop-rockové Rádio Bonton je dlouhodobě stabilní (+2 na 119), svoji pozici si drží Kiss 98 (+8 na 108), Hey Praha (-3 na 56) i pražská ČRo Regina (-4 na 55).

Vezmeme-li v úvahu menšinové žánry a pokud mluvíme o „osobních rekordech“, je potřeba zmínit hiphopové Radio Spin, jehož týdenní zásah stoupá s každou vlnou (+3 na 55). Opačným směrem putovali posluchači Radia 1, které přišlo o 12 tisíc (-12 na 63). Mladší bratr Impulsu, pražský RockZone po předešlém nárustu zůstává stabilní (-2 na 71), podobně i Oldies Rádio (-1 na 52), a Expresradio, které našlo svůj dlouhodobý průměr na úrovni 41 tisíc posluchačů týdně. Vážná hudba v podaní Classic FM přilákala 27 tisíc posluchačů.

Střední Čechy – i Blaník na svém dlouhodobém maximu, pokořil 800-tisíc

Rádio Blaník je již tradičně a právem označováno za nejposlouchanější regionální stanici v České republice. Nyní svoji pozici vylepšilo dalším skvělým nárůstem. Každý týden ho alespoň jednou ladí 816 tisíc lidí, což je o téměř 60 tisíc lidí více jak v předešlé vlně. Ostatní stanice se výrazněji nehnuly – Rádio Relax (-2 na 95), Kiss Delta (-2 na 93), Jizera (+3 na 71) a ČRo Region střední Čechy (+2 na 28).

Jižní Čechy – co Faktor získá, ČRo ČB ztratí

Mezi poslechovostí Hitrádia Faktor a ČRo České Budějovice vládne i v aktuálním průzkumu nepřímá úměra. Faktor nabral 18 tisíc posluchačů, čímž si ještě více upevnil pozici v jižních Čechách (+18 na 189), zatímco budějovický rozhlas pozvolná klesá, byť nijak dramaticky (-11 na 141). Kiss Jižní Čechy se po předchozích poklesech dostává do vzestupních tendencí (+11 na 97). Karty by mohlo zamíchat Rádio Prácheň (+4 na 34), které se chystá přeformátovat na rockovou stanici, podobně i Rádio Gold, kterému by mohla formátová změna prospět víc (+1 na 11). Eldorádio již změnami prošlo, jako Rádio Blaník Jižní Čechy je zatím na úrovni 29 tisíc posluchačů týdně.

Západní Čechy – ex-Karolína hlásí výrazný propad

Pozice na západě se prohodily. Regionálním lídrem v západních Čechách je z celostátního pohledu znovu Hitrádio FM Plus (+12 na 175), plzeňské studio Českého rozhlasu je za ním (-7 na 163). Vůbec se ale nedaří bývalému Rádiu Karolína, které se na jaře zařadilo do rodiny rádií Blaník. Do nové sítě si přineslo přibližně 120 tisíc posluchačů, nyní jich má méně než polovinu. Pokles je patrný jak v týdenní (-32 na 58) tak v denní poslechovosti (-19 na 23). Další stanice nezaznamenaly tak dramatické pohyby, většina se dostala do plusu – Egrensis (+7 na 92), Hitrádio Dragon (+11 na 83), Kiss Proton (+6 na 71). Klesala jedině Šumava (-7 na 74), u které se očekává změna formátu na rock.

Severní Čechy – Rádio Děčín je úspěšné jako Blaník Severní Čechy

Prvenství i přes stagnaci – tak se dá hodnotit současná pozice ústeckého Fajn North Music, které jako jediné ze stáje Fajn rádií vysílá po většinu dne vlastní odpojený program. Momentálně má 115 tisíc posluchačů, v posledních vlnách ale mírně ztrácí. Rádio Contact Liberec znovu atakuje 100-tisícovou hranici, kterou již několik krát přelezlo (+4 na 99), bez změny je ČRo Sever (+2 na 78), podobně i Hitrádio FM (-4 na 71). Spokojenost může vládnout v týmu Rádia Blaník Severní Čechy, které vzniklo transformací z Rádia Děčín, a tento krok mu pomohl. V minulé vlně získalo 12 tisíc posluchačů, nyní svůj zisk ještě znásobilo (+15 na 61). Hey Sever nestoupá, ale ani neklesá (0 na 20).

Východní Čechy – Rádio OK znovu posílilo, má přes 300 tisíc

Mezi východočeskými stanicemi nejvíce posiluje vedoucí Radio OK, a potvrdilo se to i v této vlně, kde se zařadilo mezi další stanice s kulminující týdenní poslechovostí (+21 na 305) a přidalo podobně vysoký nárůst i v denních číslech. Místní dvojka Rádio Černá Hora je na tom také dobře, má výrazný náskok před další konkurencí (+1 na 263). Náchodské Hitrádio Magic roste pomalým, ale jistým tempem (+8 na 136). Mírný nárůst je vidět u ČRo Hradec Králové (+13 na 93). Nové posluchače oslovuje i Český rozhlas Pardubice (+8 na 45). Jako neúspěšný možno hodnotit aktuální vývoj poslechovosti ve Fajn rádiu Life, které ztratilo téměř 20 tisíc posluchačů (-18 na 57). Neuspokojivá je i poslechovost pardubického Hey Profil (-2 na 29), které má své nejslavnější časy dávno za sebou.

Jižní Morava – stoupá zájem o Free radio, Dyje i Kiss Hády

Obliba suverénně nejúspěšnějšího broadcastera na jižní Moravě zůstává – Český rozhlas Brno si pořád drží stabilní posluchačskou základnu čítající 310 tisíc lidí týdně. Oblastní dvojkou se v aktuálním průzkumu stává brněnské rádio Kiss Hády, které stouplo na rovných 200 tisíc posluchačů (+18 na 200). Jihlavské Hitrádio Vysočina atakuje tuto hranici, do dvou stovek mu chybí ještě pět tisíc posluchačů, má ale stoupající tendenci (+9 na 195). V dalším pořadí se nic významné nezměnilo. Rádio Krokodýl nezískalo ani neztratilo (+1 na 163), brněnská obdoba Blaníku alias Rádio Petrov stouplo na 147 tisíc posluchačů, Rádio Zlín se udrželo nad 110-tisícovou hranicí (+4 na 114).

Podobný počet posluchačů již pravidelně oslovuje i Rádio Jih (+18 na 110), směrem dolů se ubírá křesťanský Proglas (-6 na 90). Brněnskému Hey-i se na Moravě s rockem daří (+9 na 76), i když zdaleka ne v takové míře jako Beatu v Čechách. Rádio Dyje orientované na lidovou hudbu získalo 8 tisíc nových posluchačů (+8 na 47), brněnské Free radio se po přeformátování zvedá a míří výš (+6 na 28).

AZ rádio se po přeformátování z rocku na Hitrádio Magic Brno musí zaběhnout, aby si našlo novou cílovou skupinu. I tím se dá vysvětlit momentální pokles (-12 na 36). Pohyby ostatních rádií na jižní Moravě již nejsou dramatické, uvádíme je pro úplnost – Kiss Publikum (+2 na 76), Rock Max (-4 na 70), ČRo Region Jihlava (-8 na 26).

Severní Morava – Rádio Čas znovu roste, Hey Ostrava vyrovnává svou někdejší poslechovost

Ostravské Rádio Čas procházelo v nedávné minulosti obdobím stagnace poslechovosti. Jeho předešlý výsledek 368 tisíc posluchačů byl nejslabší za poslední dva roky. To se změnilo díky aktuálnímu nárůstu (+19 na 387). Severomoravskou dvojku doplňuje s výrazným odstupem Hitrádio Orion (+12 na 257), které má samo nedostižný náskok před dvojicí Kiss Morava (+9 na 177) a Helax (+15 na 176). Český rozhlas Ostrava si víceméně udržel to, co v minulých vlnách získal (-5 na 114) a může být s vývojem poslechovosti spokojen. Totéž platí o Hey Ostrava (+14 na 97), které se vrátilo na svou úspěšnou poslechovost ze stejného období 2006.

Střední Morava – Rádio Haná již na hranici 140 tisíc posluchačů

Mezi středomoravskými stanicemi došlo k dalším nárůstům. Nejposlouchanější Rádio Haná si připsalo 13 tisíc nových posluchačů (+13 na 139), i v jeho případě lze poslechovost 139 tisíc lidí hodnotit jako nejlepší v novodobé historii. ČRo Olomouc byl v růstu ještě o něco úspěšnější (+15 na 118). Stabilní je Rádio Rubi (-1 na 85), a přeformátované Hitrádio Apollo zatím nemá výrazně jiné výsledky (+7 na 82). Pořadí v regionu uzavírá Fajn Rádio Hity (-1 na 30).

Další informace k aktuálnímu Radioprojektu:

  • Frekvence 1 v roli topskokana, dobře si vede i rock
  • Aktuální tabulka poslechovosti rozhlasových stanic
  • Vývoj poslechovosti rádií v předchozích vlnách RadioprojektuPřipravujeme:
  • Poslechovost a pořadí rádií v krajích
  • Reakce vedoucích představitelů rozhlasových stanic
  • Autor článku:

    Napsat komentář

    Pro přidání komentáře musíte .