Proč bych si (ne)naladil Wave v digitálu?

GLOSA – Před více než dvěma a půl roky se českým éterem začal šířit signál veřejnoprávního programu pro mladé ČRo 4 – Radio Wave (přesně ve 13:13 dne 13.ledna 2006). Za jeho „oběť“ padl kmitočet Praha-Cukrák 100,7 MHz/50kw, na němž do té doby vysílal ČRo Region Střední Čechy. 1. září se ale Wave v analogu zcela odmlčí.

Ať si říká kdo chce, co chce, analogové rádio (na rozdíl od televize) má své kouzlo. Vyjet si na projížďku na kole s walkmanem (ano, stále jej vlastním) je k nezaplacení. Na uši sluchátka (nemám ty do uší) a jet s větrem o závod. Teď si představte, že bych si koupil set-top-box, připojil bych ho k televizi a přes ni bych si naladil Radio Wave. Připevnit na kolo na stojan by šlo dosti obtížně, natož abych našel elektrickou zástrčku. Berte to prosím jen s nadsázkou. Osobně tento problém řešit nemusím, na Moravě Wave stejně nevysílal. Digitální televizní vysílání se sem dostane za více než tři roky, digitální rádio k nám dorazí tak někdy v době Star Treku (pro neznalce – druhá polovina 24. století). A kdoví jestli ještě kapitán Jean-Luc Picard či kapitán Katherine Janewayová analogové rádio náhodou nenaladí.

Vraťme se ale zpět do současnosti, doufám, že Vás neodradila má nadsázka. Ladit obecně rádio na digitálu je velmi nepohodlné. Raději ponechám digitální televizi vypnutou a zapnu místo ní počítač, kde si jej přes internet naladím. Stejně jsem tak činil dosud a své návyky jen tak nezměním. Lidé se diví, proč je dnešní mládež tak při těle. No a divíte se? Když se konečně v našem éteru objeví stanice určená primárně pro ně a mohou si ji naladit jen na počítači, tak rádio ven na procházku nedostanou. Jak už jsem ale řekl výše, Moravy se to stejně netýká, zde ani pomalu lidé nevědí, že nějaký čtvrtý okruh veřejnoprávní Český rozhlas má.

Docela mě „pobavila“ tisková zpráva, kterou vydal Český rozhlas. Oznamovalo se v ní zlepšení pokrytí druhého okruhu Českého rozhlasu. Na první pohled nezajímavé, sem tam se nějaký nový dokrývač objeví. Zajímavější ovšem bylo, že z frekvence tohoto „dokrývače“ (původně jsem si opravdu myslel, že jde o dokrývač) se vyklubala frekvence 100,7 (Praha – Cukrák). Ano, právě ta, na které končí Wave. Kdo ví, v naší republice je vše možné a třeba se jednou pan Kasík dostane před Radu s tím, že bude muset vypnout ČRo 2 Prahu. Vždyť 100,7 FM byla původně určena pro ČRo Region Střední Čechy a její vysílání je třeba nelegální.


Pohled do studia Rádia Wave

Když už jsme u druhého okruhu, docela by mě zajímalo, jestli se tam objeví někdy pořad pro mladé posluchače. Vždyť jak sama stanice anoncuje, je stanicí „pro celou rodinu“. Upřímně bych rád viděl někoho ve věku kolem 20 let poslouchající tuto stanici. Bez průzkumu svého okolí vím, že lidé kolem 20 let si jej asi nenaladí. Jejich reakce? „Rádio pohřební, z pravěku…“. Tím nijak neznevažuji práci týmu tohoto okruhu. Řešením by bylo například odpolední vysílání v regionech (například ČRo Olomouc, Brno,…), jenž by připravovalo rádio Wave. Moment…

… omlouvám se, ale právě jsem narazil na jednu zajímavou zprávu. Mám takový zlozvyk, že když dělám víc věcí na jednou. Takže i při psaní tohoto textu občas „zabrouzdám na internetové vlny“. „Wave se stává celoplošným rádiem.“ Skvělá zpráva! Třeba jej naladím i zde na Moravě :-) …

… můj předčasný optimismus vyprchal. Snad mi prominete. Ve zprávě se píše, že předseda Rady ČRo Jiří Florian a programový ředitel ČRo Richard Medek se na zasedání shodli na tom, že s vypnutím analogového vysílání Wave a zároveň jeho plnou digitalizací se stává Wave celoplošnou stanicí. Rádio bude od září prý změněno jen mírně, přestane mít regionální ráz se zaměřením na Prahu a střední Čechy. Z této zprávy mi vyplývá, že každé rádio šířené (pouze) po internetu je celoplošné… řekl bych přímo celosvětově celoplošné…vždyť jej naladím všude, kde mám počítač a internet.

Ale abych nekončil tak pesimisticky – Alexandr Pícha, pověřený ředitel ČRo 1 Radiožurnálu, uvažuje, že by rád společně s Wave vytvořil nějaký pořad šířený na prvním okruhu…

Poznámka na závěr: Ještě jsem neodpověděl na otázku v nadpisu. Proč bych si naladil Wave v digitálu? Třeba proto, abych nemusel poslouchat… (hledám ekvivalent k televizním duchům)… šum. A proč bych si jej nenaladil? Protože tu žádný terestrický digitální příjem není, o koupě satelitu (zatím) neuvažuji. A jestli si mám naladit rádio přes TV či PC, tak raději volím PC… k němuž ovšem digitální příjem nepotřebuji.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .