Rádio Orlík už vysílá, na internetu zatím slyšet není

Před necelými dvěma měsíci začalo na Táborsku vysílat nové lokální Rádio Orlík. Na svědomí ho má bývalý majitel benešovského Rádia Presston Josef Zoch. Jeho současný projekt se měl původně jmenovat Rádio Paráda, ještě před spuštěním vysílání změnil název. Nové rádio vysílá na frekvenci 94.5 MHz, povolený výzářený výkon je 200 wattů, vysílací stanoviště je situováno do Sezimova Ústí.

Rádio Orlík získalo licenci v září minulého roku, ještě pod původním názvem Rádio Paráda. Přestože je kóta v nadmořské výšce 420 metrů situována do Sezimova Ústí, podle teoretických propočtů by měl signál rádia pokrýt hlavně okresní město Tábor a jeho nejbližší okolí. O kmitočet 94,5 MHz v této lokalitě se ucházely i dvě pražské stanice – Country rádio a Radio Bonton, které iniciovalo samotnou koordinaci. Rada ale v jejich případě neshledala takovou přínosnost jako u Rádia Orlík.

Členové RRTV v podrobném zdůvodnění svého rozhodnutí ocenili zejména rozšíření stávajíci nabídky programů v regionu. „Co se týče přínosu navrhované programové skladby k rozmanitosti stávající nabídky programů rozhlasového vysílání na pokrytém území (…), projekt žadatele podle názoru Rady přináší do regionu nové programové prvky, které v programech hlavních regionálních provozovatelů schází. Rada ocenila využití folklóru, lidové a zlidovělé hudby eventuelně dechovky v hudebním formátu stanice, neboť takový hudební formát mezi soukromými provozovateli rozhlasového vysílání na daném území zcela chybí, částečně jej lze nalézt pouze v programu regionální stanice Českého rozhlasu České Budějovice,“ uvádí se ve zdůvodnění udělení licence společnosti Česká rozhlasová, s.r.o., která vysílání nového rádia provozuje.

V tomtéž zdůvodnění RRTV ocenila i připravenost zpravodajství a publicistiky žadatele, zaměření na vysílání české a slovenské hudby i důraz na využití místních zaměstnanců při provozování rádia. V programovém schématu licence Rádia Orlík je uvedeno pět základních bloků. Moderované vysílání by mělo probíhat od 6.00 do 24.00, podle profilů na webových stránkách www.radioorlik.cz ho bude zajišťovat pět moderátorů. Hudební strukturu by měl ze 60 procent tvořit pop, country a folk, dalších 40 procent bude vyčleněno lidové a dechové hudbě.

Majitelem licencované společnosti je Josef Zoch, který v rádiu působí i jako moderátor. V rozhlasové branži se stal známý díky benešovskému Rádiu Presston, které vysílalo do roku 2003. Pak mu RRTV neprodloužila vysílací licenci a v následném řížení ji přidělila projektu Rádia Sázava společnosti M-Publicity. Tímto rozhodnutím pak odstartoval dlouhodobý a komplikovaný spor mezi dvěma skupinami podnikatelů. Soud po čase zrušil udělení licence a Rádio Sázava muselo ukončit vysílání. Na benešovské frekvenci 89.3 MHz ho nahradilo Rádio Nový Preston, kde se znovu angažoval i Josef Zoch. I tuto licenci ale soud zrušil a v opakovaném licenčním řízení koncem roku 2005 RRTV oznámila, že uvolněnou frekvenci nepřidelí nikomu protože žádný z předložených projektů nezískal dostatečný počet hlasů.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .