Odvolání šesti členů RRTV v roce 2003 bylo neplatné

Včera informoval český předseda vlády Mirek Topolánek o svém rozhodnutí, v němž zrušil odvolání šesti členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Oficiálně tedy tato šestice byla radními až do konce svého funkčního období, tedy do roku 2007.

24. května loňského roku Městský soud v Praze rozhodl o neplatnosti odvolání radních Zdeňka Duspivy, Pavla Foltána, Josefa Musila, Jiřího Novotného, Petra Štěpánka a Petra Žantovského a vrátil celou kauzu premiérovi Mirku Topolánkovi k dalšímu řízení. Ten v dopise z 20. března 2008 adresovaném předsedovi Stálé komise pro sdělovací prostředky PS Vítězslavu Jandákovi rozhodl o neplatnosti odvolání radních datovaném 2. dubna 2003.

Celý problém odstartovala prohraná arbitráž České republiky se společností CME o ochraně investic do TV Nova. Tehdejší premiér Vladimír Špidla následně odvolal všech třináct členů RRTV. Stalo se tak na základě schváleného návrhu 13. mimořádné schůze Poslanecké sněmovny PČR. Sedm radních, včetně předsedy RRTV rozhodnutí přijalo. Avšak výše zmiňovaný půltucet se vzepřel a začal pětiletý maratón, na jehož konci stojí jejich vítězství.

Z premiérova rozhodnutí vyplývá několik zajímavých a potencionálně nebezpečných faktů. Přestože odvolaní/neodvolaní radní od svého odvolání (nyní neplatného) v RRTV neudělali žádnou práci, žádají proplacení ušlého platu. Vzhledem k tomu, že jde o peníze za 40 až 50 měsíců, šplhají se částky do miliónů. A nejde jen o finanční stránku, protože někteří mediální odborníci upozorňují na možnost neplatnosti všech rozhodnutí, jež RRTV v letech 2003 až 2007 učinila. V tomto období totiž měla papírově 19 členů místo předepsaných 13. V dané době se mimo jiné rozhodovalo o udělení licencí provozovatelům pozemního digitálního vysílání.

Stálá komise pro sdělovací prostředky se na svém dalším jednání ve středu 2. dubna bude nastalou situací zabývat.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .