Radio Akropolis po šesti letech zmizí z českého internetu

radia-ilust.jpgStanice, která jako první v české kotlině vsadila na čistě internetové vysílání zřejmě, díky dlouhodobým ekonomickým problémům nadobro zmizí ze seznamu webcasterů. Radio Akropolis se objevilo na internetu v roce 2002, jako společný projekt pražského hudebního klubu Palác Akropolis a Studentské unie ČVUT.

„Měli jsme tehdy představu, že vytvoříme stanici pro pražské studenty a pro návštěvníky klubu,“ říká Jakub Bouček, šéf programu Rádia Akropolis. „Původní záměr ale nebyl vytvořit čistě internetové rádio,“ pokračuje Bouček. „K vysílání po internetu a později prostřednictvím kabelové televize, jsme se uchýlili až po prvním, neúspěšném licenčním řízení.“ Pro úplnost jen dodejme, že projekt Radia Akropolis se objevil celkem v rámci dvou licenčních řízení a to v roce 2002, kde se bojovalo celkem o tři pražské frekvence a v roce 2004, kdy byla ve hře první pražská minifrekvence, na které dnes hraje stanice Info DJ.

Už od roku 2002, ale provázely Radio Akropolis nejen neúspěšná licenční řízení, ale i průběžné finanční problémy. Podle Boučka totiž financování projektu původně počítalo s terestrickým vysíláním. „Investor měl zájem o rádio, které vysílá terestricky, ale pro webcasting jsme museli hledat jiné zdroje financování.“ Akropole tak nakonec vsadila na financování bez silného investora, založené na spolupráci s pražskými vysokými školami a grantové prostředky. „Z dnešního pohledu to byla z naší strany velká naivita,“ říká Jakub Bouček.

„Postupem času se ukázalo, že oproti zahraničním vysokým školám, ty české, respektive pražské, nemají zájem o studentské rádio a vlastně jediná vysoká škola, která nám kdy opravdu pomohla, byla Česká zemědělská univerzita. Ostatní bohužel jen slibovaly a i to je jeden z důvodů, proč Radio Akropolis nakonec končí. Financování, totiž zůstalo závislé z devadesáti procent na grantech a granty mají jednu velmi nepříjemnou vlastnost. Nikdy nevíte, jestli a kolik dostanete, takže sestavování rozpočtu je spíš věštěním z křišťálové koule.“

Otázkou ale vlastně je, zda-li alternativně laděný projekt jakým je Radio Akropolis, už není v současné době vlastně zbytečný a to zvlášť v situaci kdy v Praze vysílá už druhým rokem podobně zaměřený Wave, hip-hopový Spin, a pochopitelně Radio 1. „Je pravda, že situace na trhu se za poslední roky změnila a zatím co v roce 2002 jsme mohli říci, že nabízíme opravdu jedinečný program a hudební skladbu, kterou posluchači jinde nenajdou, tak dnes se pokoušíme soutěžit s terestrickými stanicemi a to je boj, který bohužel už dva roky prohráváme,“ přiznává Bouček.

Rozhlasová technika ovšem z Paláce Akropolis úplně nezmizí. I když stanice přestane vysílat, zůstane v jeho prostorách rozhlasová dílna pro studenty vysokých škol. „To je projekt, který jsme zrealizovali díky prostředkům z Evropského sociálního fondu a v rámci kterého se studenti učí zacházet s editačními programy a připravovat rozhlasové příspěvky.“

Radio Akropolis je jedním z mála plnoformátových, internetových rádií a s koncem této stanice se nabízí myšlenka, jestli mají právě plnoformátová rádia na internetu budoucnost. Provoz takové stanice se totiž finanční náročností blíží nákladům na provoz lokálního terestrického rádia, při současné nabídce žánrových internetových stanic je téměř nemožné skutečně nabídnout opravdu něco jedinečného a i nabídka terestrických stanic se postupně odlepuje od nudně průměrné opatrnosti, byť si to málokdo ze skalních kritiků domácího rozhlasového trhu je ochoten přiznat.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .
Štítky: