V Berlíně kvetou komunitní rádia

Hlavní město Německa se na devět dní stane místem, kde je možné poslouchat komunitní stanice z celého světa. Díky výzvě „Lasst tausend Radiosender blühen“ se posluchači po devět dní setkávají s nabídkou z celého světa. Snahou akce je poukázat na nutnost změny legislativy, která brání rozvoji takovýchto rádií v Berlíně.

Možnost poznat tzv. svobodná nebo též komunitní rádia z celého světa mají v těchto dnech posluchači v Berlíně. V rámci projektu „Lasst tausend Radiosender blühen – Nechte kvést tisíc rádií“ vyrostly po Berlíně hot-spoty, kde je možné poslouchat vysílání mikrorádií, jak tyto malé stanice organizátoři akce nazývají. Rádia je  možné jednoduše přijímat přes internetový stream a frekvence 95,2 Mhz, 107,1 Mhz a 107,7 MHz. Výzva „Lasst tausend Radiosender blühen“ tak chce dát prostor malý rádiím, o kterých často lidé ani nevědí.

Projekt začal na Nový rok a skončí 9. ledna. Během devíti dní mají především obyvatelé Berlína příležitost poznat komunitní či svobodná rádia od Latinské Ameriky po východní Asii a od Rostocku po Freiburg. Tady všude je komunitní rádio všednodenní záležitostí.

Každý den má své určité zaměření. První byl věnován rozhlasovým hrám a 24 přestávkám ve vysílání. Druhý den zasvětili tvůrci Asii. Třetí den byla v nabídce rádia z Afriky a Latinské Ameriky. 4. leden je dnem, kdy se po celý den na výše uvedených frekvencích budou ozývat signály severoamerických komunitních stanic. V sobotu 5. ledna si budou moct posluchači naladit západoevropské programy, v neděli šestého východoevropské a v pondělí sedmého německé, rakouské a švýcarské. 8. leden pak bude věnován pořadům o historii komunitních rádií v Německu. Poslední den pak vyplní tvorba berlínských rozhlasových skupin.

Snahou tvůrců je ukázat, jak pestrý svět komunitní rádia představují. „Každým vysílacím dnem se programem budeme přibližovat Berlínu,“ říká Heiko Thierl z mikroFM. Snahou je upozornit na to, že Berlín zatím nemá jediné takové rádio. Chybí totiž politická vůle. Berlín spadá společně s Braniborskem pod jednotnou mediální radu MABB. Zatímco v Berlíně už mediální zákon upravili tak, aby mohly takovéto stanice vznikat, v Braniborsku tak neučinili. A tak má smůlu i Berlín. V jiných spolkových zemích přitom tato služba už funguje.

Komunitní rádia přitom nejsou pro komerční ani veřejnoprávní stanice žádnou velkou konkurencí. Takových podílů na trhu nedosahují. Větším konkurentem jsou nabídky na internetu, kde se mládež víc najde než v nevyhovující nabídce rádií. Právě malá nezisková rádia jsou často místem, kde vznikají a také se zkouší nové a neotřelé nápady.

Streamové vysílání výzvy „Lasst tausend Radiosender blühen“ je možné naladit na webu pořadatele http://mikro.fm/.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .