Reality show: Big Brother měl předchůdce v Domě číslo 28

Koncem devadesátých let minulého století někdo přišel na to pojmenovat voyeuristickou reality show Big Brother. Tento název přitom vymyslel už o padesát let dříve spisovatel George Orwell. Reality show jsou často terčem kritiky. Na mušku si je bere nyní i mediální rada a také americký film Truman Show. Tento snímek vznikl v roce 1998, tedy o rok dřív než Big Brother.

Nummer 28 – Dům číslo 28. To byla holandská reality show, která se na obrazovkách objevila v roce 1991. Neznámé osoby se ocitly v umělém prostředí a to v domě číslo popisné 28. Interiéry byly filmovány 24 hodin denně. Své pocity a myšlenky mohli obyvatelé domu (či vily) svěřit jedné kameře. Nebyli ale nijak izolování od zbytku světa. Kamery tak vlastně natáčely jejich všední den.


Jednotliví obyvatelé si ani nijak nekonkurovali, protože nešlo o soutěžní klání. Jinak ale pořad v ledasčem připomíná Big Brothera či VyVolené. Holanďané tady zavedli vysílání sestřihů těch nejzajímavějších okamžiků, které pro zvětšení dramatičnosti doplnili hudbou.


O rok později tento formát okopírovalo MTV, které přišlo se show The Real World. Holandští tvůrci MTV vyčítali, že hudební stanice formát okopírovala a ani neuvedla původní tvůrce tohoto konceptu.


The Real World také nikoho nenutí pobývat v domě. Účastníci můžou kdykoliv odejít. V současnosti běží už devatenáctá řada. Ta se odehrává v Sydney. Každá řada je situována do jiného města. Většinou v USA, případně ve Velké Británii, Francii nebo Austrálii. Producenti tohoto formátu museli čelit jednak obvinění z toho, že okopírovali holandský Nummer 28 a pak také podezření z product placementu. Kritikům se zdálo, že v sestřizích jsou upřednostňovány scény, ve kterých obyvatelé domu používají produkty určitých značek, které za to zaplatily.


Nakonec v roce 1999 přišla reality show Big Brother. Tu připravila firma Endemol Entertainment. Základ je všude stejný, v detailech se ale tato show v jednotlivých zemích liší. Celkem se vysílá ve zhruba sedmdesáti státech.


Další a další řady se snaží tvůrci různě inovovat. V různých zemích to dělají různými způsoby. Například třetí řada v Holandsku přišla s rozdělením na luxusní a chudou část vily, přičemž ti z chudé části se samozřejmě snaží dostat do té luxusní, což přináší nové zážitky. Toto vylepšení převzaly televize v Austrálii, Dánsku, Německu, Řecku, Itálii, Slovensku a Norsku.  V Řecku zavedli to, že si soutěžící vzali do vily i své matky. Tento zlepšovák vydržel jen jednu sezónu, pak se televize vrátila k původnímu formátu.


Na životní prostředí mysleli tvůrci sedmé řady v Austrálii. Vila je tady totiž zásobována dešťovou vodou a interiér je vybaven výrobky z recyklovaných materiálů. Další národní verze se většinou liší například v tom, jak se hlasuje o vyloučení z vily.


Za zmínku stojí čtvrtá řada Big Brothera vysílaná v Německu. Ta byla plánována jako nekonečná. Nakonec se přeci jen svého konce dočkala. Bez dvou dní se ale vysílala celý rok. Osmá britská řada experimentuje s čistě ženským domem. Francouzi vymysleli rozdělení na dům pro kluky a dům pro holky. V jedné z britských verzí se každý týden testoval duševní stav soutěžících. Někteří z nich zkolabovali a jeden dokonce vyhrožoval sebevraždou.


Zatímco ve většině států existuje Big Brother jen pro danou zemi, jsou Norsko a Švédsko výjimkou, protože mají jednu společnou verzi. Stejně jsou na tom i Bosna a Hercegovina, Černá Hora a Srbsko, které mají také jednu mezinárodní verzi. Pacifická verze je zas vysílána se soutěžícími z Chile, Ekvádoru a Peru. Spolubydlící z Bahrajnu, Egypta, Iráku, Jordánska, Kuvajtu, Libanonu, Ománu, Saudské Aránie, Somálska, Sýrie a Tuniska se sešli v jedné verzi, která je vysílána pro všechny tyto země najednou. A stejně na tom jsou Angola, Botswana, Ghana, Kenya, Malawi, Namibia, Nigérie, Jižní Afrika, Tanzánie, Uganda, Zambie a Zimbabwe.


Kromě těchto úprav se v řadě států vysílaly i speciální edice, kdy byly ve vile například celebrity druhého řádu. V Německu si RTL II vymyslelo celou vesnici. Místo v domě bydlí rovnou ve vesnici, kde musí plnit různé úkoly, čímž pobyt v show připomíná život na venkově.


Většina televizí vysílá oficiálně zakoupený formát Big Brother, který stvořila firma Endemol. Někde si ale vymysleli něco svého i když okopírovaného. V Maďarsku tak vznikla show Való Világ, která je předlohou pro VyVolené.


Ve spolupráci s Endemolem se pak zrodily další formáty jako například The Farm, The Bar nebo Survivor.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .