Tajemné Radio Welle 87,8 s „českou licencí“

Před pár dny k nám do redakce dorazil email s dotazem na rakouské Radio Welle 87,8. To má mít údajně českou licenci, ač se jedná o rakouské rádio. Stanice je ale trochu tajemná. O její české licenci totiž RRTV neví. Rádio je možné naladit i na internetu. Tady přinášíme, co jsme o nové stanici zjistili.

Zprávu o tomto rádiu přinesl jako první německý server Radiowoche.de. Ten hovořil přímo s majitelem stanice, který uvedl, že si nechal rádio licencovat v Česku, protože udílení licencí v Rakousku je hodně zdlouhavý proces. Zajímavé ale je, že na RRTV nikdo o stanici Radio Welle neví. Nikdo takový nepožádal o frekvence, nikdo takový se neúčastnil žádného licenčního řízení. Přesto má stanice svým signálem pokrývat Hollabrunn, Retz a Laa an der Thaya v Rakousku a Znojmo a Jaslovice v Česku. A to na frekvencích 87,8 MHz a 96,4 MHz. Rádio se jmenuje Welle 87,8. Dle Radiowoche.de pokrývá terestrickými vysílači v Rakousku oblast se 75 tisíci a v Česku dokonce se 100 tisíci potenciálními posluchači. Příjem je možný i přes internet na stránce www.musiksender.fm. Posluchači mají na výběr ze čtyř různých formátů: Winamp, Windows Media Player, Real Player a Phonostar. Přenosová rychlost je 128 kbps.

Podíl hudby tvoří 90%. Příspěvky s mluveným slovem obsahují kulturní pozvánky, tipy na volný čas, hudební zprávy, zprávy ze světa a lokální zprávy. Stanice se snaží nabídnout pestrou směsici moderní a rozličné hudby z různých koutů světa. V playlistech se proto objevují i interpreti, kteří nejsou z rádia známí. Dle mého subjektivního hodnocení má stanice svěží playlisty, profesionálně míchané. Jednotlivé songy oddělují decentní předěly a nepříliš agresivní jingles. Kromě zahraniční hudby se hrají i německé skladby. Jak se píše na stránkách stanice, Welle 87,8 není program pro ty, co mají zájem poslouchat mix toho nejlepšího z osmdesátých a devadesátých let nebo to nejlepší ze současnosti.

Slogan stanice zní: …meine Region… mein Radio – …můj region…moje rádio… Ranní vysílání začíná od pondělí do pátku v pět hodin. Mezi pátou a devátou běží pořad Welle 87,8 am Morgen – Ranní Welle 87,8. Program je moderovaný, vysílají se i zprávy. 70% tvoří rock a pop sedmdesátých až devadesátých let, 15% oldies a 15% austropop. Besser arbeiten mit Welle 87,8 – Lepší šichta s Welle 87,8 nabízí od devíti do dvanácti hodin opět 70% rocku a popu, 20% oldies a 10% alternativní muziky. I tento blok je moderovaný a vysílají se zprávy. Hodinu po poledni plní Welle Austria – Vlna Rakousko. Hodina složená z rakouské tvorby – austropopu. Opět moderace i zprávy. 13:00-18:00 Welle 87,8 am Nachmittag  – Odpoledne s Welle 87,8 tvoří 70% rocku a popu, 25% oldies a 5% alternativní hudby. Moderace a zprávy jsou samozřejmostí až do jedné, moderace celou noc, nebo spíš budou, zatím se toto schéma plánuje. Vysílání tvoří prozatím převážně hudba. Při večerním poslechu jsem neslyšel ani žádnou reklamu. Mezi šestou a osmou večer se posluchači dozví drby z hudební scény. Welles Best – To nejlepší na Welle přináší 50% rocku a popu a 50% oldies. Welle 87,8 am Abend – Večerní Welle 87,8 servíruje 60% rocku a popu a 40% softpopu. Program Schmusewelle – Welle k pomazlení (22-1) je taktéž moderovaný a nabízí easy listening. Welle 87,8 Nightshift nabízí pestrý hudební mix. Sobotní program začíná až v šest stejně jako nedělní. Dopolední blok se ale v pátek jmenuje Happy Friday a o víkendu Welle 87,8 Weekend. Pak už je páteční a sobotní program opět stejný. Mezi šestou a sedmou večer ale přichází na řadu Minirock (slovní hříčka, znamená též minisukně). Tento blok obsahuje výhradně rock. 19-23 Welle 87,8 Freizeit – Welle 87,8 pro volné chvíle. Téměř 100% rocku a popu. Pak už opět Schmusewelle a Nightshift. V neděli běží ranní vysílání od 5-12 hodin.  Nabízí zprávy, moderaci a 70% rock a popu, 15% oldies a 15% austropopu. Hodinka rakouských písniček v neděli a o svátcích odpadá. Od dvanácti do osmi do večera běží Welle 87,8 Weekend. 70% rocku a popu, 15% oldies, 15% softpop. A zprávy a moderace. Moderní country přináší blok Drive time mezi osmou a desátou večer.

Příspěvky, které posluchači nezaregistrují ve vysílání, si mohou přečíst na internetu. Zprávy, hudební zprávy, pozvánky. Na internetových stránkách je navíc chat.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .