Soud zrušil milionovou pokutu pro Radio Wave

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání neobhájila další ze svých sanckcí. Městský soud v Praze totiž zrušil její rozhodnutí z letošního jara, kterým udělila Českému rozhlasu pokutu ve výši 1 milion korun za nelegální vysílání Rádia Wave na VKV frekvenci Praha – Cukrák. RRTV tak bude muset rozhodovat znovu. Informovala o tom agentura ČTK.

Pokutu ve výši milion korun, kterou Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila Českému rozhlasu v květnu za nelegální vysílání Radia Wave na VKV frekvenci Praha – Cukrák 100,7 MHz/50kW, zatím veřejnoprávní rozhlas platit nemusí. Městský soud totiž zrušil verdikt rady o pokutě a vrátil jí celou věc k novému projednání. Informaci ČTK z důvěryhodného zdroje, který si nepřál být jmenován, potvrdil bez dalších podrobností mluvčí ČRo Ladislav Pavlík. „Je to tak. Budeme se tím zabývat na svém dalším zasedání v příštím týdnu,“ řekl ČTK předseda rady Václav Žák.

Důvody, o které Městský soud své rozhodnutí opřel, zatím nejsou známy. Český rozhlas spustil vysílání své stanice stanice pro mladé 13. ledna letošního roku a kromě internetu a DVB-T jí svěřil i vysílač Praha – Cukrák 100,7 MHz/50kW, který do té doby využívala stanice ČRo Region střední Čechy. Nevyžádal si ovšem předem souhlas Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a ta s ním záhy zahájila správní řízení, které vyvrocholilo v březnu vydáním upozornění na porušení zákona o Českém rozhlase s patnáctidenní lhůtou k nápravě. Ani poté Český rozhlas nereagoval a výsledkem bylo rozhodnutí Rady, která „udělila provozovateli vysílání ze zákona, Českému rozhlasu, pokutu ve výši 1 000 000,- Kč za nedodržení souboru technických parametrů podle ustanovení § 60 odst. 2 písm. e) zákona č. 231/2001 Sb.“

Jádrem celé kauzy je poněkud vágní znění zákona o Českém rozhlase, který ne zcela jasně definuje pojmy jako regionální stanice nebo celoplošné vysílání. Podle výkladu RRTV Český rozhlas může analogově vysílat tři celoplošné stanice a regionální studia, kdežto ČRo 4 – Radio Wave se prezentuje jako digitální stanice. Český rozhlas naproti tomu tvrdí, že díky regionálnímu pokrytí stanice nevzniká žádný rozpor se zněním zákona. „Český rozhlas 4 Radio Wave je rozhlasovým studiem, řádně zřízeným na základě zákona o Českém rozhlase, jako takový může využít VKV vysílač,“ prohlásil v únoru mluvčí ČRo Ladislav Pavlík a včera pro ČTK zopakoval: „Český rozhlas je přesvědčen, že vysíláním programu stanice Radio Wave s regionálním územním rozsahem dle přiděleného souboru technických parametrů (kmitočtu) žádný zákon neporušil.“ Podrobnosti o možných výkladech zákona jsme popsali v článku RRTV považuje vysílání ČRo 4 za nelegální.

RRTV se veřejnoprávní stanicí pro mladé naposledy zabývala v říjnu, kdy konstatovala, že Český rozhlas nerespektuje její rozhodnutí. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vzala na vědomí informaci že monitoringem vysílání bylo zjištěno, že Český rozhlas stále vysílá program ČRo 4 – Radio Wave z kmitočtu Praha Cukrák 100,7 MHz/50 kW i v době po uložení pokuty, stojí v tiskové zprávě ze zasedání RRTV. „Český rozhlas se proti rozhodnutí rady brání soudní cestou. Žalobu podal v srpnu tohoto roku, od té doby běží procesní kroky vyvolané žalobou,“ sdělil tehdy RadioTV tiskový mluvčí Českého rozhlasu Ladislav Pavlík.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .